ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φωτο: Shutterstock

Αναγκαίες οι παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων

Όπως αναφέρεται στην μελέτη του ΚΕΠΕ, οι κυβερνητικές πολιτικές που στοχεύουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) θα έχουν πολλαπλές διαστάσεις. Σημαντικές οι πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Αναγκαία είναι η δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για την αντιμετώπιση των πιέσεων που δέχονται οι αγορές σημειώνει η μελέτη Νο 84 του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), με τίτλο «Οι Διαστάσεις του Προβλήματος των μη Εξυπηρετούμενων Δανείων και η Ελληνική Περίπτωση κατά την Περίοδο 2002Q4-2019Q1» του ερευνητή Κωνσταντίνου Λοΐζου.

Η πρώτη είναι η μακροθεσμική, η οποία μπορεί να λάβει τη μορφή της ίδρυσης χρηματοπιστωτικών οργανισμών με ειδικό σκοπό την επίδραση επί του λόγου των ΜΕΔ προς τον αντίστοιχο όγκο πιστώσεων. Για παράδειγμα, μία Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων, η οποία στοχεύει στον προσδιορισμό προσεγγιστικών ελάχιστων αξιών για τα προβληματικά δάνεια και αποτρέπει τις πωλήσεις σε τιμές εκποίησης, είναι ένας πιθανός αξιόπιστος μηχανισμός ο οποίος θα μπορούσε να εμφυσήσει εμπιστοσύνη στους συμμετέχοντες στην αγορά και να συμβάλει στη σταθερότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών στο άμεσο βραχυπρόθεσμο μέλλον. Από την άλλη πλευρά, ένας μηχανισμός με μεγαλύτερο ορίζοντα και την ειδική εντολή να δράσει αντικυκλικά, όπως για παράδειγμα μια αναπτυξιακή τράπεζα, λειτουργεί ως ο βραχίονας του Δημοσίου όσον αφορά την επίδραση στον παρονομαστή του λόγου των ΜΕΔ προς τις πιστώσεις.

Και στις δύο περιπτώσεις, όπως αναφέρεται, η κυβερνητική παρέμβαση είναι αναγκαία στη δημιουργία εργαλείων για την αντιμετώπιση τόσο του αυξανόμενου κόστους συναλλαγών όσο και του κόστους πληροφόρησης στις αγορές σε ύφεση.

Αυτά τα κόστη, όπως σημειώνεται, είναι εμφανή στη διπλή πρόκληση που μοιάζει να αντιμετωπίζει κάθε πρωτοβουλία για τη μείωση των ΜΕΔ. Συγκεκριμένα, στο πώς να επιλύσει κανείς το λεπτό ζήτημα της αποτίμησης περιουσιακών στοιχείων σε συνθήκες ύφεσης με τέτοιο τρόπο ώστε να μην πλήξει σοβαρά την κερδοφορία των τραπεζών και, την ίδια στιγμή, να συμβάλει στην ανάκαμψη της αγοράς των υποκείμενων περιουσιακών στοιχείων. Επιπλέον στο πώς να μειώσει τα ΜΕΔ χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τη φήμη των τραπεζών και, επομένως, την πολύτιμη τραπεζική σχέση μεταξύ των πιστωτών και των δανειοληπτών πελατών τους.

Γενικότερα, όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα, «τα αποτελέσματά της μελέτης δείχνουν ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος των ΜΕΔ στην Ελλάδα έχει πολλαπλές διαστάσεις. Από τη μία πλευρά στηρίζεται σε επιλογές πολιτικής οι οποίες θα βοηθήσουν στη βελτίωση των συνθηκών στην πραγματική οικονομία, πιθανώς μέσω νέων διαύλων ή βελτίωσης των υπαρχόντων που θα αυξήσουν τις πιστοδοτήσεις στην πραγματική οικονομία. Από την άλλη πλευρά, σε πρωτοβουλίες που θα βοηθήσουν στη βελτίωση της χρηματοοικονομικής υγείας των τραπεζών και των συνθηκών γενικότερα στις χρηματοπιστωτικές αγορές και στις σχέσεις μεταξύ δανειστών και οφειλετών. Τέτοιες πρωτοβουλίες, που να υπηρετούν αυτές τις διαστάσεις του προβλήματος, υποστηρίζει η μελέτη ότι μπορεί να είναι οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης (σχέδιο «Ηρακλής») και της Τράπεζας της Ελλάδος για τη μείωση των ΜΕΔ, η ίδρυση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και η ψήφιση του νέου πτωχευτικού νόμου που βελτιώνει τις συνθήκες στο νομικό πλαίσιο που αφορά τις προϋποθέσεις κήρυξης χρεοκοπίας από την πλευρά των οφειλετών».

Τέλος, η μελέτη ολοκληρώνεται με την επισήμανση ορισμένων κατευθύνσεων μελλοντικής έρευνας τόσο σε θεσμικό όσο και σε συμπεριφορικό επίπεδο στον βαθμό που οι ιδιαίτερες θεσμικές συνθήκες σε κάθε χώρα, η σύγκριση με το ευρωπαϊκό και διεθνές πλαίσιο, αλλά και η ανάδειξη των παραγόντων που καθορίζουν τη συμπεριφορά των δρώντων υποκειμένων στις χρηματοπιστωτικές αγορές, θα εμπλούτιζαν τα ευρήματα της μελέτης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xrimata, Money, Metrita, Cash, Metrita
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σημαντική μείωση καταθέσεων τον Νοέμβριο, αύξηση δανείων σε επιχειρήσεις

Μείωση κατά 409 εκατ. παρουσίασαν οι καταθέσεις των νοικοκυριών και κατά 182 εκατ. των επιχειρήσεων. Θετικές ροές χρηματοδότησης στις επιχειρήσεις, μετά τη σημαντική μείωση που είχε παρατηρηθεί τον Οκτώβριο.
trapezes-banks
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Δεν υπάρχουν «υπερκέρδη», είχαν ζημιές τη διετία 2021 - '22

Τραπεζικές πηγές υπενθυμίζουν ότι στο εννεάμηνο του 2021 οι τράπεζες είχαν εμφανίσει σωρευτικές ζημιές ύψους 4,5 δισ. ευρώ σημειώνοντας ότι και η κερδοφορία του 2022 βασίζεται σε σημαντικό βαθμό σε έκτακτα κέρδη.
Metrita, Xrimata, Cash, Money
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αρχές του 2023 εκταμιεύονται 3,6 δισ. για την Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πρόοδο που έχει καταγράψει η Ελλάδα. Στα 11,1 δισ. ευρώ φτάνει η συνολική απορρόφηση των πόρων από την Ελλάδα.
Skylakakis, ypourgeio Oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκυλακάκης: Στα 1,9 δισ. οι προεγκρίσεις δανείων μέσω Ταμείου Ανάκαμψης

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, υπάρχουν ακόμα περίπου 700 επενδύσεις που βρίσκονται σε επεξεργασία με το 75% των σχεδίων να είναι «πράσινα» ή ψηφιακά. Επιπλέον πόροι θα εισρεύσουν μέσω του REPowerEU.
euro, metrita, cash, money
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χωρίς δάνεια προχωρούν σε επενδύσεις οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ το 15,3% των επιχειρήσεων σκοπεύει να πραγματοποιήσει κάποια είδους επένδυση μέσα στους επόμενους έξι μήνες. Πολύ χαμηλό το ποσοστό της ψηφιακής προσαρμογής.
money, cash, euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση 130 εκατ. ευρώ των ροών χρηματοδότησης στις επιχειρήσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης της εγχώριας οικονομίας διαμορφώθηκε σε 7,6% τον Απρίλιο του 2022 από 9,2% τον προηγούμενο μήνα.