ΓΔ: 1392.84 -0.34% Τζίρος: 43.02 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:03:30 DATA
Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
Φωτο: Shutterstock

Στα 375 δισ. ευρώ ο λογαριασμός για τα μέτρα στήριξης στην Ευρώπη

Νέα προγράμματα προκειμένου να καλύψει την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους ανακοινώνουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, τα οποία, όμως, μπορεί να αποδειχθούν ανεπαρκή.

Δαπάνες που φθάνουν στο επίπεδο των 375 δισεκ. ευρώ έχουν ανακοινώσει μέχρι στιγμής οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προκειμένου να προστατέψουν τα νοικοκυριά από τους φουσκωμένους λογαριασμούς ενέργειας, αλλά ακόμη και αυτές μπορεί να αποδειχθούν ανεπαρκείς. 

Τα προγράμματα στήριξης, καθώς η Ρωσία σφίγγει και άλλο τον κλοιό και διακόπτει την παροχή φυσικού αερίου, καθιστούν την Ευρώπη την περιοχή που δέχεται το πιο σφοδρό πλήγμα, με την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας να κατακτά συνεχή ρεκόρ. Σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg τον Αύγουστο, η μέση τιμή που προσφέρθηκε στους οικιακούς πελάτες στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες ήταν 67% υψηλότερη από ό,τι πριν από ένα χρόνο για την ηλεκτρική ενέργεια και 114% υψηλότερη για το φυσικό αέριο, σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία VaasaETT.

«Αν δεν μπορείς να ελέγξεις τη χονδρική τιμή, το μόνο που σου μένει είναι να μοιράζεις ουσιαστικά χρήματα», δήλωσε ο Philip Lewis, διευθύνων σύμβουλος της VaasaETT με έδρα τη Φινλανδία. «Το μόνο πράγμα που μπορούν πραγματικά να κάνουν οι καταναλωτές είναι να εξοικονομήσουν ενέργεια».

Εκτόξευση των τιμών ρεύματος και φυσικού αερίου στην Ευρώπη 

 

Ο φετινός χειμώνας θα είναι ζοφερός σε όλη την ήπειρο. Το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο έχει ήδη το υψηλότερο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, πρόκειται να δει τους χειμερινούς λογαριασμούς να εκτοξεύονται κατά περίπου 178%. Οι Κάτω Χώρες, με τα υψηλότερα τιμολόγια φυσικού αερίου, βλέπουν επίσης τριψήφιες αυξήσεις.

Ο συνολικός λογαριασμός για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πλησιάζει τα 379 δισεκατομμύρια ευρώ, με βάση τις νέες ανακοινώσεις και τα στοιχεία της δεξαμενής σκέψης Bruegel. Είναι πιθανό να αυξηθεί αν οι παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αγορά αποφέρουν απρόσμενα κέρδη για τις κυβερνήσεις. 

Τιμές ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου στις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης

 

Ελλάδα

Η κυβέρνηση άρχισε να επιδοτεί τους λογαριασμούς τον Σεπτέμβριο του 2021. Αυτόν τον μήνα, η Ελλάδα θα καλύψει το 94% της αύξησης για τα περισσότερα νοικοκυριά, με τα φτωχότερα να λαμβάνουν σχεδόν 100% στήριξη. Οι επιδοτήσεις αυτές ανέρχονται σε 1,9 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με περίπου 1,1 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Μέχρι στιγμής, η Ελλάδα δαπανά το ισοδύναμο του 3,7% του ΑΕΠ για τη θωράκιση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, το υψηλότερο ποσοστό από κάθε άλλη χώρα της ΕΕ, σύμφωνα με το Bruegel.

Βρετανία

Τα περισσότερα νοικοκυριά θα δουν τις τιμές να τριπλασιάζονται σχεδόν σε σχέση με τον περασμένο χειμώνα από την 1η Οκτωβρίου, αφού η ρυθμιστική αρχή Ofgem αύξησε το όριο για το πόσο μπορούν να χρεώνουν οι προμηθευτές ανά μονάδα ενέργειας. Οι πάροχοι είναι ιδιωτικοί και περίπου 30 εταιρείες με κακή αντιστάθμιση χρεοκόπησαν όταν οι τιμές χονδρικής εκτοξεύτηκαν πάνω από τα προηγούμενα ανώτατα όρια της Ofgem. Η κυβέρνηση καταβάλλει 400 λίρες στους λογαριασμούς των νοικοκυριών και υπόσχεται περισσότερη στήριξη για τους φτωχότερους, με τις πιέσεις για περισσότερα μέτρα να αυξάνονται.

Γερμανία

Τα νοικοκυριά είδαν τον Αύγουστο τους λογαριασμούς να εκτοξεύονται κατά μέσο όρο κατά 185% σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα καταναλωτών Check24. Η κυβέρνηση προσφέρει ανακούφιση ύψους 95 δισ. ευρώ μετά τον τριπλασιασμό του πακέτου της στις 4 Σεπτεμβρίου. Τα μέτρα περιλαμβάνουν:

  • Μια υπόσχεση για περιορισμό και αναδιανομή των κερδών των εταιρειών ενέργειας
  • Υψηλότερες πληρωμές σε οικογένειες, ηλικιωμένους και ανέργους
  • Δράσεις για τον περιορισμό του ρυθμού αύξησης των τιμών

Γαλλία

Η κυβέρνηση παγώνει και περιορίζει τις αυξήσεις των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας για τα σπίτια, τα οποία χρησιμοποιούν κατά κύριο λόγο ηλεκτρική ενέργεια και όχι φυσικό αέριο για θέρμανση. Οι ρυθμιζόμενες τιμές φυσικού αερίου που προσφέρει η Engie παγώνουν τον Οκτώβριο του 2021, χρηματοδοτούμενες από κρατικές επιδοτήσεις. Σε διαφορετική περίπτωση οι τιμές θα είχαν τουλάχιστον διπλασιαστεί, δήλωσε η ρυθμιστική αρχή ενέργειας

Τον Φεβρουάριο επιβλήθηκε ανώτατο όριο 4% στην αύξηση της ετήσιας ρυθμιζόμενης τιμής ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις από την ελεγχόμενη από το κράτος Electricite de France. Περίπου τα τρία πέμπτα των Γάλλων πολιτών προμηθεύονται από την Engie και την EDF

Ιταλία

Το τυπικό νοικοκυριό αντιμετωπίζει ένα εντυπωσιακό άλμα 91% στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και 71% στους λογαριασμούς φυσικού αερίου το έτος που λήγει τον Οκτώβριο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, δήλωσε η αρχή ενέργειας. Δεν υπάρχει όριο στους λογαριασμούς των προμηθευτών, δεκάδες από τους οποίους έχουν χρεοκοπήσει τους τελευταίους μήνες. Το ενεργειακό κόστος είναι το κύριο θέμα στις εκλογές που έρχονται στις 25 Σεπτεμβρίου.Η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι επέβαλε απαγόρευση μέχρι τον Απρίλιο για αλλαγές στους όρους των συμβάσεων για ορισμένους πελάτες.

Ολλανδία 

Η κυβέρνηση φέρεται να επεξεργάζεται σχέδιο για την παροχή έως και 16 δισ. ευρώ για να ελαφρύνει το βάρος των πολιτών. Δεν υπάρχει ανώτατο όριο στους λογαριασμούς των νοικοκυριών, περίπου το 90% των πελατών έχει μεταβλητές συμβάσεις και οι εταιρείες παροχής είναι ιδιωτικές. Το τυπικό μονοετές συμβόλαιο της Essent και της Vattenfall εκτινάχθηκε στα 5.000 ευρώ τον Αύγουστο από 2.000 ευρώ πέρυσι, σύμφωνα με την ολλανδική εφημερίδα NRC. Το κυβερνητικό σχέδιο περιλαμβάνει:

  • Αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 10%
  • Μείωση των φόρων στην ενέργεια
  • Στοχεύσει τις επιδοτήσεις προς τα νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα
  • Επιβολή έκτακτου φόρου στις εταιρείες που εξορύσσουν ορυκτά καύσιμα

Σουηδία

Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης υποφέρει από σοβαρή έλλειψη στον νότο, όπου υπάρχει η μεγαλύτερη κατανάλωση. Η φθηνή ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από υδροηλεκτρικά και αιολικά πάρκα στο βορρά δεν ωφελεί αρκετούς ανθρώπους. Με τις εκλογές να πλησιάζουν αυτόν τον μήνα, η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον υποσχέθηκε βοήθεια ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε όσους έχουν πληγεί περισσότερο από την εκτίναξη του κόστους. Αυτό είναι περίπου το τριπλάσιο ποσό από αυτό που διανεμήθηκε τον περασμένο χειμώνα.

Δεν υπάρχει ανώτατο όριο τιμών και η κυβέρνηση τονίζει ότι ο ευκολότερος τρόπος για να εξοικονομήσετε χρήματα είναι να καταναλώνετε λιγότερη ενέργεια. Η Σουηδία χορήγησε έως και 250 δισεκατομμύρια κορώνες (23 δισεκατομμύρια δολάρια) σε πιστωτικές εγγυήσεις σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας

Δανία

Δεν υπάρχει ανώτατο όριο στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά οι δημοτικές κυβερνήσεις τείνουν να κατέχουν τις περισσότερες από τις εταιρείες προμήθειας ή να έχουν πλειοψηφικά μερίδια. Ένα νοικοκυριό που χρησιμοποιεί φυσικό αέριο για θέρμανση πρόκειται να πληρώσει περίπου 38.000 κορώνες (5.075 δολάρια) αυτόν τον χειμώνα, 70% περισσότερο από πέρυσι, σύμφωνα με την Danske Bank. Η Δανία άρχισε να δίνει 6.000 κορώνες σε πολίτες με χαμηλό εισόδημα που εξαρτώνται από το φυσικό αέριο, αλλά το πρόγραμμα αμαυρώνεται από κατηγορίες για ανικανότητα και μπορεί να γίνει θέμα στις επερχόμενες εκλογές

Ισπανία και Πορτογαλία

Μια σημαντική παρέμβαση στη χονδρική αγορά στην Ισπανία και την Πορτογαλία συνέβαλε στη μείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας με την επιβολή ανώτατου ορίου στο κόστος του φυσικού αερίου που ενσωματώνεται στον υπολογισμό. Ως αποτέλεσμα, οι τιμές που χρεώνουν οι προμηθευτές, οι οποίοι είναι ιδιωτικές εταιρείες, παρέμειναν σχετικά σταθερές σε σχέση με πέρυσι, με αυξήσεις μόλις 1% - 2% στην Πορτογαλία.
Η Ισπανία μείωσε τους φόρους στους λογαριασμούς ενέργειας. Η Πορτογαλία μείωσε τον φόρο καυσίμων και επέτρεψε στις μικρές επιχειρήσεις να στραφούν σε ρυθμιζόμενα, φθηνότερα τιμολόγια φυσικού αερίου

Πολωνία

Οι τιμές για τα νοικοκυριά είναι ρυθμιζόμενες και σχεδόν όλοι οι προμηθευτές είναι κρατικά ελεγχόμενοι. Οι εταιρείες αποστέλλουν προτάσεις για αυξήσεις των τιμολογίων στον εποπτικό φορέα της βιομηχανίας, ο οποίος αποφασίζει το ανώτατο όριο για το επόμενο έτος. Το ποσό για το 2023 θα πρέπει να είναι γνωστό στα μέσα Δεκεμβρίου. Η ρυθμιστική αρχή προειδοποίησε ότι οι λογαριασμοί μπορεί να εκτοξευθούν κατά 180%, εκτός εάν η κυβέρνηση ενεργήσει, αλλά ο πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki υποβάθμισε την εκτίμηση αυτή. Η κυβέρνηση ενέκρινε 3.000 ζλότι (629 δολάρια) ανά νοικοκυριό για να αμβλύνει τις επιπτώσεις από τον ακριβότερο άνθρακα, ο οποίος είναι διαδεδομένος στη θέρμανση των σπιτιών, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο επιβολής έκτακτου φόρου.

Ιρλανδία

Η κρατική Electric Ireland αύξησε τις τιμές τουλάχιστον τέσσερις φορές μέσα σε ένα χρόνο σε μια χώρα όπου δεν υπάρχει ανώτατο όριο στους λογαριασμούς των καταναλωτών. Η Ιρλανδία εξαιρείται από τους στόχους της ΕΕ για την κατανάλωση, επειδή προμηθεύεται τα τρία τέταρτα του φυσικού αερίου της από το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά η χώρα εξακολουθεί να ενθαρρύνει τους πολίτες να «μειώσουν την κατανάλωση». Η κυβερνητική στήριξη περιλαμβάνει πιστώσεις για το ενεργειακό κόστος και μείωση του ΦΠΑ στους λογαριασμούς στο 9% από 13,5% Η χώρα εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής έκτακτου φόρου στις εταιρείες ενέργειας και προσφέρεται να βοηθήσει τους ιδιοκτήτες σπιτιών με το κόστος μόνωσης

Αυστρία

Η κυβέρνηση επικεντρώνεται στην ανακούφιση των καταναλωτών και όχι στην παρέμβαση στις αγορές. Παρείχε στήριξη που ξεπέρασε τα 1.000 ευρώ τον Ιούνιο και προσθέτει άλλο ένα "μπόνους για το κλίμα" 500 ευρώ το τρίτο τρίμηνο. Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα λάβουν τουλάχιστον 6 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος και το επόμενο έτος σε παροχές, με πρόσθετη βοήθεια 22 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2026 με τη μορφή χαμηλότερων φόρων. Η κυβέρνηση θα περιορίσει τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά στο 80% της περσινής μέσης κατανάλωσης Η κρατική Verbund έχει ασκήσει πιέσεις για την αποσύνδεση των ευρωπαϊκών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας από την αγορά φυσικού αερίου

Τσεχική Δημοκρατία

Δεν υπάρχει ανώτατο όριο στους λογαριασμούς ενέργειας και ορισμένα συμβόλαια αυξήθηκαν κατά 650% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα για τους καταναλωτές που υπέγραψαν τον Αύγουστο. Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής έκτακτου φόρου στους παραγωγούς και αναβάλει την πώληση μεγαλύτερης εταιρείας κοινής ωφέλειας, της CEZ, της οποίας κατέχει ήδη τα τρία τέταρτα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

xrimatia, money, metrita, cash, euro, evro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Πώς πρέπει να φορολογηθούν τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας

Επιβολή πλαφόν 180 ευρώ στην τιμή του ρεύματος για παραγωγούς με τεχνολογίες εκτός φυσικού αερίου, εισφορά με συντελεστή 33% στις πετρελαϊκές εταιρείες προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Απαλείφθηκε η πρόταση για πλαφόν στο φυσικό αέριο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρώτη φορά ρεύμα πάνω από 1.000 ευρώ, αλλάζει πολιτική η Ευρώπη

Έσπασαν τα... κοντέρ οι τιμές χονδρικής και η Ε.Ε. αναγκάζεται να εξετάσει πολύ σοβαρά την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο ή την αποσύνδεσή του από τις τιμές του ρεύματος. Την πρόταση είχε καταθέσει πρώτη η Ελλάδα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακτινογραφία στην απόφαση για την ενέργεια: Η επόμενη «μάχη» Βορρά - Νότου

Μετατέθηκαν αργότερα οι δύσκολες αποφάσεις για παρεμβάσεις στις αγορές φυσικού αερίου και ρεύματος. Τι υποστηρίζουν βόρειοι και νότιοι, τι λέει το τελικό ανακοινωθέν. Πόσο εξαρτημένες είναι οι χώρες από εισαγόμενα καύσιμα.
Energeia, Xrimatistirio
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στροφή στην οικονομική πολιτική: Τι αλλάζει με την ενεργειακή κρίση

Πρώτη προτεραιότητα η λήψη μέτρων για την προστασία των εισοδημάτων από τις μεγάλες αυξήσεις στα ενεργειακά κόστη, σε δεύτερη μοίρα οι φοροελαφρύνσεις. Κύριο θέμα συζήτησης στο Eurogroup η ενέργεια.