ΓΔ: 1390.49 0.56% Τζίρος: 113.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 DATA
Φωτο: Shutterstock

Σταθερή διατήρησε την αξιολόγηση της Ελλάδας η Fitch με θετική προοπτική

Παρά τις σημαντικές δυσκολίες που δημιουργεί η διεθνής συγκυρία ο αμερικανικός οίκος εμφανίζεται αισιόδοξος για την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Μεγάλη η πρόοδος των τραπεζών για την μείωση των «κόκκινων» δανείων.

Σταθερή διατήρησε την αξιολόγηση της Ελλάδας στο ΒΒ, όπως αναμενόταν, ο πιστοληπτικός οίκος αξιολόγησης Fitch με θετική προοπτική κάτι που αποτελεί προάγγελο αναβάθμισης. 

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο οι θετικές προοπτικές για τη βαθμολογία αντικατοπτρίζουν την αναμενόμενη μείωση του δημόσιου χρέους και το χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης παρά την απότομη αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων που έχει σημειωθεί φέτος. Σε ότι αφορά τις εγχώριες τράπεζες σημειώνει ότι έχουν πραγματοποιήσει σημαντική πρόοδο στη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού, μειώνοντας σημαντικά το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Για το δημόσιο χρέος σημειώνει ότι ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώθηκε στο 193,3% στο τέλος του 2021 και προβλέπεται να μειωθεί περαιτέρω στο 171,6% έως το 2024, λόγω της δημοσιονομικής βελτίωσης και της οικονομικής ανάπτυξης. Όπως σημειώνει ο δείκτης χρέους θα παραμένει το 2024 μεταξύ των υψηλότερων μεταξύ των κρατών που αξιολογούνται από τον Fitch, και πάνω από το τριπλάσιο του μέσου όρου "ΒΒ" ωστόσο υπάρχουν παράγοντες που υποστηρίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους. Το απόθεμα ρευστότητας της Ελλάδας είναι σημαντικό (προβλέπεται να ανέλθει στο 14,5% του ΑΕΠ στο τέλος του έτους) αλλά και το προφίλ χρέους της χώρας με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης επιδρούν θετικά. 

Το δημόσιο έλλειμμα μειώθηκε στο 7,4% του ΑΕΠ το 2021 από 10,2% το 2020, μια ταχύτερη μείωση από ό,τι αναμέναμε κατά την τελευταία αξιολόγηση (όταν αναμέναμε έλλειμμα 9,7%). Αναμένουμε ότι το έλλειμμα θα μειωθεί περαιτέρω φέτος, στο 4,5% του ΑΕΠ, αλλά με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως. Η μείωση του ελλείμματος θα επιβραδυνθεί από τις επιδεινωμένες μακροοικονομικές προοπτικές και την κυβερνητική στήριξη για την άμβλυνση των επιπτώσεων της αύξησης των τιμών της ενέργειας, η οποία, σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα προσθέσει περίπου 1,4% του προβλεπόμενου ΑΕΠ στο έλλειμμα το 2022 (περίπου τα δύο τρίτα της στήριξης σε ακαθάριστους όρους θα ανακτηθούν από το σύστημα εμπορίας εκπομπών και έναν έκτακτο φόρο στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας). Το έλλειμμα θα μειωθεί με εντονότερο ρυθμό τα επόμενα δύο έτη, με την υπόθεση ότι η κρατική στήριξη που σχετίζεται με τις τιμές της ενέργειας θα αποσυρθεί στο 1,8% του ΑΕΠ έως το 2024 (διάμεση πρόβλεψη του "ΒΒ": 3,0%).

Ο πόλεμος επιδεινώνει τις μακροοικονομικές προοπτικές: Η ελληνική οικονομία έτρεξε με ρυθμό +8,3% σε πραγματικούς όρους το 2021. Ωστόσο, οι μακροοικονομικές προοπτικές έχουν επιδεινωθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες, με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να επιδεινώνει την άνοδο των τιμών της ενέργειας και να επηρεάζει την επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη, και τον υψηλό πληθωρισμό να επηρεάζει τα πραγματικά εισοδήματα και τη δυναμική της κατανάλωσης.

Άλλοι παράγοντες θα στηρίξουν τις οικονομικές προοπτικές. Η αξιοποίηση των κονδυλίων που σχετίζονται με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας θα επιταχυνθεί φέτος, ενισχύοντας τις κυβερνητικές επενδύσεις και τη συνολική ζήτηση, ενώ οι δείκτες για τον τουρισμό δείχνουν περαιτέρω ανάκαμψη του τομέα. Έχουμε αναθεωρήσει προς τα κάτω την πρόβλεψή μας για την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ για το τρέχον έτος σε 3,5%, από 4,1% στην αναθεώρηση του Ιανουαρίου, καθώς και την πρόβλεψή μας για το 2023 (3,2% έναντι 4,0% προηγουμένως). Για το 2024, αναμένουμε περαιτέρω, μέτρια επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στο 2,8%.

Μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, κεφαλαιακοί δείκτες: Το συνολικό επίπεδο των εγχώριων μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε δραστικά κατά τη διάρκεια του έτους έως το 1ο τρίμηνο του 22, σε 17,7 δισ. ευρώ από 47,3 δισ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε στο 12,1% από 30,3% την ίδια περίοδο, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2ο τρίμηνο του 2010. Η μείωση οφείλεται στις πράξεις τιτλοποίησης από τις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες, με τη βοήθεια του σχεδίου Ηρακλής. Αυτό αποτέλεσε τον βασικό παράγοντα των θετικών ενεργειών αξιολόγησης από τον Fitch για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες. Ωστόσο, η πρόοδος στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων επηρέασε αρνητικά την κερδοφορία και την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών το 2021, με τα επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών να παραμένουν χαμηλά σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xrimata, Money, Metrita, Cash, Metrita
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βελτιωμένο έως και 28% το κούρεμα οφειλών στον εξωδικαστικό μηχανισμό

Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023 πραγματοποιήθηκαν 12.025 επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών, συνολικού ύψους 4,36 δισ. ευρώ, με το μέσο κούρεμα οφειλών να είναι 17,13% για το Δημόσιο και 27% για τις τράπεζες - χρηματοδοτικούς φορείς.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μόνο 7 δισ. θα δανειστεί το Δημόσιο το 2023, άμυνα στις αυξήσεις επιτοκίων

Με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης (4,2 δισ.) και με 2,2 δισ. από το «μαξιλάρι» ρευστότητας θα καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες τον επόμενο χρόνο, ενώ θα μειωθούν σε 7 δισ. οι εκδόσεις ομολόγων.