ΓΔ: 2481.33 0.88% Τζίρος: 336.83 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Φώτο: Shutterstock

Σχεδόν 9 στις 10 ελληνικές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν υπολογιστή

Διευρύνεται η χρήση της πληροφορικής από το ελληνικό επιχειρείν, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, αφού, σε συντριπτικό ποσοστό, οι εταιρείες που απασχολούν πάνω από 10 άτομα, χρησιμοποίησαν φέτος ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Το 85,5% των επιχειρήσεων της χώρας, που απασχολούν 10 άτομα και άνω, χρησιμοποίησαν εφέτος Η/Υ, σύμφωνα με την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για τη χρήση τεχνολογιών πληροφόρησης και ηλεκτρονικού εμπορίου στις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας:

Το 2019, σε σύνολο 31.740 επιχειρήσεων με απασχόληση 10 άτομα και άνω, οι 27.127 επιχειρήσεις χρησιμοποίησαν Η/Υ (ποσοστό 85,5%), ενώ το 2018, σε σύνολο 29.401 επιχειρήσεων, οι 25.515 επιχειρήσεις χρησιμοποίησαν Η/Υ (ποσοστό 86,8%). Στους Η/Υ συμπεριλαμβάνονται οι προσωπικοί και φορητοί υπολογιστές, συσκευές μικρού μεγέθους (PDA) και έξυπνα κινητά τηλέφωνα (smartphones).

Επίσης, σε σύνολο 31.740 επιχειρήσεων με απασχόληση 10 άτομα και άνω, με συνολικό κύκλο εργασιών 265,6 δισ. ευρώ, οι 3.400 έλαβαν παραγγελίες μέσω ιστοσελίδας ή ειδικών εφαρμογών ή μέσω μηνυμάτων τύπου EDI (ποσοστό 10,7%) και ο κύκλος εργασιών από αυτές τις παραγγελίες ανήλθε σε 10,2 δισ. ευρώ, ποσοστό 3,8% του συνολικού κύκλου εργασιών. Αντίστοιχα το 2018, σε σύνολο 29.401 επιχειρήσεων, με συνολικό κύκλο εργασιών 237,2 δισ. ευρώ, οι 3.312 έλαβαν παραγγελίες μέσω ιστοσελίδας ή ειδικών εφαρμογών ή μέσω μηνυμάτων τύπου EDI (ποσοστό 11,3%) και ο κύκλος εργασιών από αυτές τις παραγγελίες ανήλθε σε 9 δισ. ευρώ, ποσοστό 3,8% του συνολικού κύκλου εργασιών.

Από τις 26.981 επιχειρήσεις, οι οποίες χρησιμοποιούν Η/Υ και έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, 4.615 εξ αυτών (ποσοστό 17,1%), διαθέτουν γραπτή τεκμηρίωση των μέτρων, πρακτικών ή διαδικασιών που εφαρμόζουν για την ασφάλεια των συστημάτων.

Ενώ, αντιμετώπισαν πρόβλημα σχετικά με την ασφάλεια των συστημάτων:

  • το 5,2% των επιχειρήσεων, λόγω έλλειψης διαθεσιμότητας των υπηρεσιών τεχνολογιών πληροφόρησης και επικοινωνίας,
  • το 4,9% των επιχειρήσεων, λόγω καταστροφής ή αλλοίωσης δεδομένων,
  • το 1,7% των επιχειρήσεων, λόγω αποκάλυψης εμπιστευτικών δεδομένων.

Τέλος, ποσοστό 30% των επιχειρήσεων διαθέτουν ασφάλιση κατά των περιστατικών απειλής της ασφάλειας των τεχνολογιών πληροφόρησης και επικοινωνίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πληροφορικη-Επέκταση
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι εταιρείες Πληροφορικής στρέφουν το βλέμμα σε... εξωτικούς προορισμούς

Οι ελληνικές εταιρείες Πληροφορικής στρέφονται σε εξωτικούς προορισμούς όπως Αφρική, Καραϊβική και Μέση Ανατολή, αναζητώντας νέες αγορές, συνεργασίες και έργα υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Κωνσταντίνος Τασούλας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Αριστείο Μποδοσάκη 2026 σε Κουγιανού-Goldberg και Παπαδημητρίου

Στο Μέγαρο Μουσικής έγινε η απονομή του Αριστείου Μποδοσάκη 2026 στους Π. Κουγιανού-Goldberg και Χ. Παπαδημητρίου για το διεθνώς αναγνωρισμένο έργο τους, παρουσία του Προέδρου Δημοκρατίας Κ. Τασούλα, που τόνισε τη σημασία της αριστείας.
Μάνος-Dotsoft
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Dotsoft: Νέα δεδομένα με την είσοδο της DECA και οι στόχοι της επόμενης μέρας

Η είσοδος της DECA με ποσοστό 40% στη Dotsoft σηματοδοτεί νέα φάση ανάπτυξης, με έμφαση στον ιδιωτικό τομέα, την Άμυνα και τη διεθνή επέκταση των δραστηριοτήτων της εταιρείας Πληροφορικής.
Νίκος Δένδιας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Ν. Δένδιας εγκαινιάζει το νέο κτίριο της Διεύθυνσης Πληροφορικής

Ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας θα παρευρεθεί τη Δευτέρα 22 Ιουνίου, στις 19:00, στα εγκαίνια του νέου κτιρίου της ΔΙΠΛΗΚΥΒ στο στρατόπεδο «Παπάγου», δωρεά του Ιδρύματος Αθανάσιου Κ. Λασκαρίδη.