Με συνολικό όγκο τα 100 δισ. ευρώ η ελληνική αγορά των «κόκκινων» δανείων είναι η τέταρτη μεγαλύτερη στην Ευρώπη και η αποτελεσματική διαχείριση των δανείων αυτών, με βιώσιμες και αποτελεσματικές λύσεις προς όφελος των εμπλεκόμενων (τραπεζών, δανειοληπτών, επιχειρήσεων, επενδυτών «κόκκινων» δανείων) αποτελεί ένα δύσκολο «στοίχημα».
Από τα 100 δισ. ευρώ των προβληματικών δανείων τα 80 δισ. βρίσκονται στο ενεργητικό των τραπεζών, ενώ τα υπόλοιπα 20 δισ. είναι εκτός τραπεζικών ισολογισμών και έχουν πουληθεί σε τρίτους. Η εικόνα αυτή θα αλλάξει δραστικά τους επόμενους μήνες καθώς σύμφωνα με τα πλάνα που οι εγχώριες τράπεζες έχουν υποβάλλει στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM), «κόκκινα» δάνεια άνω των 30 δισ. θα βγουν σε πωλήσεις - τιτλοποιήσεις μέχρι το 2021.
Έτσι τα επόμενα χρόνια θα διαμορφωθεί μια αγορά «προβληματικών» δανείων που θα ξεπερνά τα 50 δισ. ευρώ. Το δύσκολο έργο της διαχείρισης και αντιμετώπισης του μεγάλου αυτού προβλήματος θα αναλάβουν οι Εταιρείες Διαχείρισης Δανείων. Μέχρι σήμερα 17 εταιρίες εταιρείες διαχείρισης δανείων έχουν αδειοδοτηθεί και εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), αριθμός που θα αυξηθεί καθώς αρκετές ακόμα περιμένουν την αδειοδότησή τους από την ΤτΕ.
Οι εταιρίες αυτές σήμερα απασχολούν περί τα 2.000 άτομα αλλά ο αριθμός τους αναμένεται να ξεπεράσει τους 5.000 τα επόμενα χρόνια, με την πλειοψηφία του δυναμικού τους να προέρχονται από τον τραπεζικό τομέα.
Παράλληλα, με την ανάπτυξη της αγοράς αυτής έχει αναπτυχθεί παράλληλα και ένας κλάδος υποστηρικτικών υπηρεσιών συμβούλων, νομικών υπηρεσιών, εισπρακτικών εταιριών, λογιστών, ειδικών στα φορολογικά θέματα, Εκτιμητών ακινήτων, Real Estate, Μηχανικών κτλ. που υποστηρίζει τις εργασίες των διαχειριστών, γεγονός που σημαίνει ότι συνολικά η αγορά διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων θα απορροφήσει σημαντικό αριθμό εργαζομένων.
Όπως εκτιμούν οι τράπεζες η λειτουργία των Εταιριών Διαχείρισης Δανείων θα δράσει εξυγιαντικά στην αγορά και στην οικονομία, δεδομένου ότι ο βασικός σκοπός τους είναι να ξεκαθαρίσει την αγορά και να επιτρέψει στις εταιρείες που είναι βιώσιμες να εξυγιανθούν και να συνεχίσουν την υγιή λειτουργία τους και παράλληλα να εντοπισθούν όσες εταιρείες πρέπει να οδηγηθούν σε εκκαθάριση. Επιπλέον, μέσα από τις βιώσιμες λύσεις που θα προσφέρει στους δανειολήπτες πολλά δάνεια που βρίσκονται σήμερα σε καθυστέρηση θα μετατραπούν σε ενήμερα, προς όφελος τόσο της ίδιας της επιχείρησης, των εργαζομένων της και των προοπτικών της, όσο και του τραπεζικού συστήματος.
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της διαχείρισης, μέσα από τις αλλαγές του ιδιοκτησιακού καθεστώτος ακινήτων που αντικειμενικά θα προκύψουν, θα ακολουθήσουν επιπλέον επενδύσεις επισκευών και αναβάθμισης των ακινήτων, που θα ωφελήσουν στο σύνολό τους την ελληνική οικονομία.
Όπως εκτιμάται οι εταιρίες διαχείρισης μπορούν να λύσουν πολύ πιο αποδοτικά το πρόβλημα των κόκκινων δανείων σε σχέση με τις τράπεζες καθώς:
-- Οι τράπεζες διέπονται από ένα πολύ δεσμευτικό κανονιστικό και εποπτικό πλαίσιο.
-- Οι τράπεζες έχουν σαν κύριο σκοπό τους να χρηματοδοτούν την οικονομία και να δέχονται καταθέσεις όχι να «κυνηγούν» κόκκινα δάνεια.
-- Αντιμετωπίζεται το ζήτημα του ηθικού κινδύνου καθώς τις αναδιαρθρώσεις θα τις κάνουν τρίτες εταιρίες και όχι οι τράπεζες κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει αντιδράσεις στους πελάτες των τραπεζών με κίνδυνο μόλυνσης ενήμερων δανείων.
-- Οι εταιρίες διαχείρισης είναι πιο ευέλικτες και λιγότερο γραφειοκρατικές σε σχέση με τις τράπεζες.
(Δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο economistas.gr στις 22/04/2019)