«Μετά από μεγάλη προσπάθεια κατορθώσαμε να διαμορφώσουμε ένα περιβάλλον συνεργασίας με το υπουργείο Ανάπτυξης και τώρα βιώνουμε ένα κλίμα τρομοκρατίας», έλεγε πηγή της αγοράς που είναι σε θέση να γνωρίζει τα όσα διημείφθησαν στο διάστημα των τελευταίων πέντε χρόνων μεταξύ του υπουργείου και της αγοράς, μιλώντας προς το BD. Αξιολογώντας τις κινήσεις του υπουργείου στη διάρκεια του τελευταίου μήνα, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός του πολλαπλασιασμού των προστίμων, ως ένα ιδιαίτερο μήνυμα προς τις επιχειρήσεις κυρίως των καταναλωτικών προιόντων.
Ωστόσο, άλλη πηγή της αγοράς έλεγε πως «πλέον δεν θα μιλάμε για πληθωρισμό των τροφίμων, διότι η τάση είναι σαφώς αρνητική και σύντομα θα επιταχυνθεί και σ΄ αυτό θα βοηθήσει σημαντικά και το ελαιόλαδο, που έχει υψηλή στάθμιση στο δείκτη τιμών καταναλωτή. Αλλά θα μιλάμε για την ακρίβεια, που όμως αφορά τις αμοιβές και εισοδήματα». Και συμπλήρωσε πως «η τάση αυτή θα φανεί σύντομα».
Επισήμανε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι οι τιμές στα προϊόντα ατομικής υγιεινής και σπιτιού τον περασμένο Ιούλιο, όπως έδειξε η έρευνα της Nielsen, μειώθηκαν κατά 6,7%. Πάντως, αποτελεί κοινό τόπο στις διαπιστώσεις της αγοράς πως στη διάρκεια των επόμενων μηνών ο αρνητικός πληθωρισμός, ιδιαίτερα στην κατηγορία των τροφίμων, θα συνεχιστεί και θα διευρυνθεί - «κάτι που είναι σχετικά εύκολο γιατί η σύγκριση θα γίνεται με υψηλότερη βάση», όπως έλεγε κορυφαίο στέλεχος επιχείρησης. Βέβαια η προσπάθεια της κυβέρνησης να περιορίσει την ακρίβεια, εμφανίζοντας σημαντικό ποσοστό αρνητικού πληθωρισμού αναμένεται να συνεχιστεί με ιδιαίτερη ένταση από τον Σεπτέμβριο και μετά, κι έχει εμφανώς ισχυρά πολιτικά χαρακτηριστικά.
Ωστόσο όμως το κλίμα στην αγορά δεν είναι καλό και μεταξύ των επιχειρήσεων. Ιδιαίτερα μεταξύ των θυγατρικών των πολυεθνικών ομίλων και των βιομηχανικών επιχειρήσεων ελληνικής ιδιοκτησίας. Το ρήγμα που φάνηκε προ μηνών άρχισε να διευρύνεται. Και τούτο διότι τα στελέχη των πολυεθνικών ομίλων θεωρούν ότι υπάρχει προνομιακή μεταχείριση, όσον αφορά στους ελέγχους, προς τις ελληνικές επιχειρήσεις. Θεωρούν δηλαδή πως «οι πολυεθνικοί όμιλοι κρεμάστηκαν στα μανταλάκια» και τους αποδόθηκαν όλα τα «στραβά» της αγοράς. Και τούτο παρά το γεγονός ότι στη διάρκεια των τελευταίων ημερών κυκλοφορούν φήμες, που έγινε δυνατό να επιβεβαιωθούν, πως γίνονται έλεγχοι από την ΔΙΜΕΑ και σε βιομηχανίες ελληνικής ιδιοκτησίας.