ΓΔ: 2064.77 -0.60% Τζίρος: 491.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02

Μπορέλ: Η άτυπη Σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών θα γίνει στις Βρυξέλλες

Ο Ζ. Μπορέλ είπε ότι πρόκειται για μια «συμβολική» συνέπεια προς την Ουγγαρία, μετά το ταξίδι του πρωθυπουργού Βικτόρ Ορμπάν στη Μόσχα, χωρίς την υποστήριξη των χωρών της ΕΕ.

O Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ ανακοίνωσε σήμερα την απόφασή του να συγκαλέσει την άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ στα τέλη Αυγούστου στις Βρυξέλλες, αντί της Βουδαπέστης.

Η Άτυπη Σύνδος των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ (μορφή Gymnich) ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στα τέλη Αυγούστου στη Βουδαπέστη, στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, η οποία έχει την εκ περιτροπής Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο.

Ωστόσο, ο Μπορέλ δήλωσε σήμερα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, λίγο μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, ότι η απόφασή του αυτή οφείλεται στην πρόσφατη στάση της Ουγγαρίας ως προς τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Ζ. Μπορέλ είπε ότι πρόκειται για μια «συμβολική» συνέπεια προς την Ουγγαρία, μετά το ταξίδι του πρωθυπουργού Βικτόρ Ορμπάν στη Μόσχα, χωρίς την υποστήριξη των χωρών της ΕΕ. Πριν λάβει την απόφασή του, ο Μπορέλ άκουσε τις θέσεις των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, σε μια κλειστή συνάντηση, κατά την οποία συζητήθηκαν οι πιθανές συνέπειες της «ειρηνευτικής αποστολής» του Ούγγρου πρωθυπουργού.

«Αποφάσισα να συγκαλέσω την άτυπη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ στις Βρυξέλλες, μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, τα κράτη μέλη της ΕΕ επέκριναν συντριπτικά την έλλειψη ειλικρινούς και πιστής συνεργασίας της Ουγγαρίας», τονίζει ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας με ανάρτησή του στο «Χ».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ θα βρει λύση για το δάνειο προς την Ουκρανία, λέει η φον ντερ Λάιεν

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε πως η ΕΕ θα βρει τρόπο να δανείσει 90 δισ. ευρώ στην Ουκρανία, παρά τις αντιρρήσεις Ουγγαρίας, ενώ οι ηγέτες καταδίκασαν τη στάση της Βουδαπέστης στη σύνοδο.
Σημαίες Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μερτς καταγγέλλει τον Όρμπαν για «ανεντιμότητα» στο δάνειο ΕΕ-Ουκρανίας

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς καταδίκασε έντονα την «ανεντιμότητα» του Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος διατήρησε το βέτο του και εμπόδισε τη χορήγηση δανείου 90 δισ. ευρώ από την ΕΕ στην Ουκρανία, προκαλώντας αντιδράσεις.
Βίκτορ Όρμπαν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Ο Ορμπάν εμμένει στο βέτο για το δάνειο στην Ουκρανία

Χωρίς συμφωνία έκλεισε η σύνοδος κορυφής της ΕΕ για το δάνειο των 90 δισ. ευρώ στην Ουκρανία, λόγω βέτο του Βίκτορ Ορμπαν. Το ζήτημα θα συζητηθεί ξανά στην επόμενη συνάντηση, όπως αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν.
Τίτζα Κάλας Εσθονία
ΔΙΕΘΝΗ

Κάλας: Επείγει η αποδέσμευση του δανείου των 90 δισ. ευρώ για την Ουκρανία

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας χαρακτήρισε επείγουσα την αποδέσμευση του δανείου των 90 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία, που παραμένει μπλοκαρισμένο από την Ουγγαρία ενόψει της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Βίκτορ Όρμπαν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ορμπαν: Η Ουγγαρία δεν εγκρίνει δάνειο στην Ουκρανία χωρίς ρωσικό πετρέλαιο

Η Ουγγαρία επιμένει στο μπλόκο για το δάνειο των 90 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία, με τον Βίκτορ Ορμπαν να συνδέει την έγκρισή του με την αποκατάσταση της ροής ρωσικού πετρελαίου μέσω του αγωγού Druzhba.
Εγκαταστάσεις φυσικού αερίου
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Στήριξη για αποκατάσταση του αγωγού Ντρούζμπα στην Ουκρανία

Η ΕΕ ανακοίνωσε οικονομική και τεχνική στήριξη στην Ουκρανία για την αποκατάσταση του αγωγού Ντρούζμπα, μετά τις ρωσικές επιθέσεις που διέκοψαν τη ροή πετρελαίου προς Ουγγαρία και Σλοβακία, όπως δήλωσαν Κόστα και φον ντερ Λάιεν.