Μια ακόμη ευκαιρία θα έχει ο διαγωνισμός για τη μεγαλύτερη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων της Βόρειας Ελλάδας, προϋπολογισμού 202,2 εκατ. ευρώ. Έχοντας διορθώσει το σφάλμα στο έντυπο της οικονομικής προσφοράς στην πλατφόρμα του ΕΣΗΔΗΣ, που φάνηκε πως μπήκε εμπόδιο στο να βγει λευκός καπνός για το ΣΔΙΤ απορριμμάτων του δυτικού τομέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στις 16 Ιουλίου, οπότε αναμένονταν οι οικονομικές προσφορές αλλά δεν υποβλήθηκε καμία, η γραμμή τερματισμού τίθεται εκ νέου στις 29 Ιουλίου 2024.
Έτσι, παρατείνεται ελάχιστα το αρχικό «παράθυρο» των δέκα ημερών που δόθηκε από την εκτελεστική επιτροπή του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, ο οποίος διενεργεί τον διαγωνισμό, ώστε να διαπιστωθεί εάν υπήρξε τεχνικό πρόβλημα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του διαγωνισμού, λόγω εσφαλμένης παραμετροποποίησης ή για όποιον άλλο λόγο.
Τη σχετική ενημέρωση απέστειλε το σχήμα ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ – ΤΙΤΑΝ, αποδίδοντας στο τεχνικό σφάλμα την αδυναμία της να υποβάλει οικονομική προσφορά. Οι υπόλοιποι τέσσερις μνηστήρες είναι οι: Metlen, Intrakat, ΗΛΕΚΤΩΡ – ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις και ΑΒΑΞ – THALIS (μετά την αποχώρηση της MORE που θα είχε διπλή εκπροσώπηση).
Σειρά εμποδίων
Δεν πρόκειται για την πρώτη δυσκολία που έχει αντιμετωπίσει ο μεγάλος διαγωνισμός, ο οποίος ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2021, αλλά έπεσε σε συμπληγάδες προσφυγών φτάνοντας ως και το Συμβούλιο της Επικρατείας. Στο στόχαστρο των προσφυγών βρέθηκαν τόσο οι όροι του διαγωνισμού για την εμπειρία των υποψηφίων, όσο κι η επάρκεια του προϋπολογισμού του έργου.
Τελικά, το «πράσινο φως» για τη συνέχιση δόθηκε πριν λίγους μήνες από το ΣτΕ στο οποίο κατέφυγε ο ΦΟΔΣΑ, απορρίπτοντας τις αποφάσεις της Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ) που είχαν τραβήξει χειρόφρενο στον διαγωνισμό. Σε μια αλληλουχία αρρυθμιών πάντως, ακόμα και ένα μήνα πριν, δια κατεπείγουσας τηλεδιάσκεψης, προέβη σε τροποποίηση του εντύπου υπολογισμού οικονομικής προσφοράς.
Σημειώνεται πως η χρηματοδοτική συμβολή του δημοσίου στην κατασκευή του έργου μπορεί να ανέλθει κατά μέγιστο σε 60 εκατ. ευρώ. Η διάρκεια της σύμβασης είναι 27 έτη.
Η αξία του έργου για την Κεντρική Μακεδονία
Στο πλαίσιο της προτεινόμενης σύμβασης σύμπραξης, ο ιδιώτης ανάδοχος θα υλοποιήσει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) Δυτικού Τομέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η εμπορική εκμετάλλευση των παραγόμενων προϊόντων, δηλαδή ανακυκλώσιμων υλικών, κοµπόστ, ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας, θα γίνεται επίσης από τον ιδιωτικό φορέα σύμπραξης.
Σύμφωνα με τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου, η ονομαστική (μέγιστη) δυναμικότητα της ΜΕΑ ανέρχεται σε 276.000 τόνους/έτος υπολειμματικών σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων, με εκτιμώμενες πραγματικές εισροές περί τους 262.700 τόνους /έτος. Μέρος αυτής θα είναι μία μονάδα επεξεργασίας προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) ονομαστικής δυναμικότητας 35.000 τόνων ετησίως.
Ουσιαστικά, η νέα μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων θα υποδέχεται το 64% των σύμμεικτων αστικών αποβλήτων της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης και ειδικότερα των δήμων Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Βόλβης, Δέλτα, Θεσσαλονίκης (60%), Κορδελιού-Ευόσμου, Λαγκαδά, Νεάπολης-Συκεών, Παύλου Μελά, Χαλκηδόνος, Ωραιοκάστρου, καθώς και εκείνα των δήμων των περιφερειακών ενοτήτων Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας και τον δήμο Παιονίας (Κιλκίς).
Όσον αφορά στα βιοαπόβλητα, θα εξυπηρετεί τους δήμους Βόλβης, Λαγκαδά, Νεάπολης-Συκεών, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Παύλου Μελά και το 35% του πληθυσμού του δήμου Θεσσαλονίκης. Δυνητικά και αναλόγως της τεχνολογικής ικανότητας επεξεργασίας μπορεί να επεκταθεί και στην επεξεργασία των υπολειμμάτων άλλων μονάδων.