ΓΔ: 2662.45 1.77% Τζίρος: 437.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Μετρητά ευρΧώέ ρειπαι δμόεμ αετυαρώ χαρτονομίσματα
Φώτο: Shutterstock

Στο τραπέζι ακόμη και 100 δόσεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή

Με στόχο να δώσει «ανάσες» σε 700.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις, η κυβέρνηση εξετάζει επιμήκυνση του χρόνου επιστροφής των ποσών, υπό το βάρος του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής ακρίβειας.

«Υπό τη σκιά» του πολέμου στην Ουκρανία το οικονομικό επιτελείο κάνει δεύτερες σκέψεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή με στόχο να δώσει ταμειακές «ανάσες» σε 700.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις που πλήττονται από την πληθωριστική καταιγίδα με αιχμή την αύξηση του κόστους από την ενεργειακή ακρίβεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι βρίσκεται σενάριο για επιμήκυνση των δόσεων για την επιστροφή των ποσών και παράταση του χρόνου για την εφάπαξ εξόφληση των φθηνών δανείων με έκπτωση 15%. Ειδικότερα εξετάζεται οι μηνιαίες δόσεις που θα αρχίσουν να τρέχουν από τις 30 Ιουνίου να αυξηθούν από 60 σε πάνω από 70 έτσι ώστε να περιοριστεί η μηνιαία δαπάνη των υπόχρεων και να τονωθεί η ρευστότητα τους. Μάλιστα ορισμένοι προτείνουν γενναία αύξηση των δόσεων ακόμη και πάνω από 100 αλλά το σενάριο αυτό συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες υλοποίησης. Παράλληλα εξετάζεται η προθεσμία για την εφάπαξ εξόφληση του ποσού με το μπόνους του 15% που λήγει κανονικά στις 30 Μαρτίου να παραταθεί για ένα ακόμη τουλάχιστον μήνα.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου επισημαίνουν ότι οι τελικές αποφάσεις για την έκταση και το είδος των παρεμβάσεων στην επιστρεπτέα προκαταβολή θα ληφθούν το επόμενο διάστημα σε συνάρτηση με τις άμεσες και ορατές επιπτώσεις στην οικονομία από την πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία διευκρινίζοντας πάντως ότι τουλάχιστον σε αυτή τη φάση παραμένει εκτός ατζέντας περαιτέρω «κούρεμα» των ποσών που πρέπει να επιστραφούν στο κράτος. Σημειώνεται ότι οι φορείς της αφοράς έχουν ζητήσει από τη κυβέρνηση έως και πλήρη διαγραφή των οφειλών.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα από όλους τους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής έχουν χορηγηθεί συνολικά 8,3 δισ. ευρώ και μετά τα κουρέματα το ποσό που καλούνται να επιστρέψουν οι δικαιούχοι ανέρχεται σε 3 δισ. ευρώ από τα οποία το Δημόσιο υπολογίζει να εισπράξει 2,3 δισ. ευρώ, προφανώς αναμένοντας ότι κάποιοι θα καταβάλλουν λιγότερα κάνοντας χρήση της έκπτωση του 15% για εφάπαξ εξόφληση και κάποιοι άλλοι θα αφήσουν απλήρωτα τα χρέη.

Ο «λογαριασμός» από την ΑΑΔΕ

Πάντως για να αποφασίσουν οι φορολογούμενοι εάν θα εξοφλήσουν εφάπαξ την οφειλή ή σε δόσεις θα πρέπει η ΑΑΔΕ να τους στείλει το «λογαριασμό», κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καθώς τα ποσά της ενίσχυσης που καλούνται να επιστρέψουν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες θα πρέπει να εμφανιστούν στο διαδικτυακό τόπο «myAADE»

Με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς τα προς επιστροφή ποσά σε σχέση με την συνολική ενίσχυση από την επιστρεπτέα προκαταβολή διαμορφώνονται ανάλογα με την χρόνο έναρξης εργασιών και την πτώση του τζίρου ως εξής:

1. Επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 1η Ιανουαρίου 2019, δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020, έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 και έχουν τηρήσει τη ρήτρα περί διατήρησης των θέσεων εργασίας επιστρέφουν:

  • Το 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημιές προ φόρων το 2020.
  • Το 33,3% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ανέρχεται τουλάχιστον σε 30% και ως 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση καταγράφει ζημιές προ φόρων το 2020.
  • Το 50% της ενίσχυσης για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.

2. Επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 ή έχουν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 και έχουν τηρήσει τη ρήτρα περί διατήρησης των θέσεων εργασίας επιστρέφουν:

  • Το 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 30% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημιές προ φόρων το 2020.
  • Το 33,3% της ενίσχυσης για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Από τη διαδικασία της επιστροφής εξαιρούνται, σύμφωνα με υπουργική απόφαση που έχει εκδοθεί, επιχειρήσεις που επλήγησαν αποδεδειγμένα από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε περιοχές της ελληνικής επικράτειας από την 1η Μαΐου έως και τις 2 Σεπτεμβρίου 2021, βάσει σχετικών βεβαιώσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βολοντίμιρ Ζελένσκι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Χωρίς ρεύμα χιλιάδες νοικοκυριά μετά από ρωσικές επιθέσεις

Χωρίς ρεύμα έμειναν εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά στην Ουκρανία μετά από ρωσικές επιθέσεις σε ενεργειακές εγκαταστάσεις. Ο Ζελένσκι τόνισε την ισχυρή ένταση των επιθέσεων και επιβεβαίωσε χτύπημα ουκρανικών πυραύλων σε χημικό εργοστάσιο στη Ρωσία.
Επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους
ΔΙΕΘΝΗ

Μαζικός βομβαρδισμός σε ρωσική βιομηχανία και διυλιστήριο

Επίθεση με drones έπληξε βιομηχανική μονάδα στην περιφέρεια Νίζνι Νόβγκοροντ, 400 χλμ. από τη Μόσχα, προκαλώντας σοβαρές ζημιές αλλά χωρίς θύματα, ανέφεραν οι ρωσικές αρχές. Η Ουκρανία υποστηρίζει ότι στόχος ήταν πετρελαϊκό διυλιστήριο.
Ουκρανία σε βομβαρδισμό
ΔΙΕΘΝΗ

Πλήγματα των Ουκρανών σε βιομηχανία ανατολικά της Μόσχας και διυλιστήριο

Η ρωσική περιφέρεια Νίζνι Νόβγκοροντ δέχθηκε μαζική επίθεση από drone, προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε βιομηχανική μονάδα κοντά στη Μόσχα, χωρίς θύματα, ενώ η Ουκρανία αναφέρει ότι επλήγη σημαντικό διυλιστήριο πετρελαίου.
Κατεστραμμένη πόλη Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Κίεβο: Ρωσική επίθεση έπληξε υποδομές, ρεύμα και νερό, λέει ο δήμαρχος

Ρωσική επίθεση έπληξε υποδομές του Κιέβου, προκαλώντας διακοπές ρεύματος σε τέσσερις συνοικίες, σύμφωνα με τον δήμαρχο Κλίτσκο και την εταιρεία DTEK. Συνεργεία εργάζονται για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.
Σεργκέι Λαβρόφ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Χωρίς «οικογενειακή φωτογραφία» η G20 στην Ατλάντα λόγω Λαβρόφ

Ξεκίνησε η σύνοδος G20 στην Ατλάντα υπό τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάρκο Ρούμπιο και τον Ρώσο Σεργκέι Λαβρόφ. Ο Ρούμπιο μίλησε για κρίσιμες γεωπολιτικές προκλήσεις και απειλές στην οικονομική τάξη, σε συγκυρία ανόδου του πετρελαίου.
Αλέξαντερ Νόβακ
ΔΙΕΘΝΗ

Νόβακ: Νέες ουκρανικές επιθέσεις σε ρωσικά διυλιστήρια τη νύχτα

Η Ουκρανία εξαπέλυσε νέες νυχτερινές επιθέσεις σε ρωσικά διυλιστήρια στη Σαμάρα, με τρία διυλιστήρια και ένα συγκρότημα χημικών να πλήττονται, ενώ ο Κρεμλίνο κατηγορεί το Κίεβο ότι αγνοεί τις ΗΠΑ για παύση των επιθέσεων.