ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Moody's-economy
Φωτο: Shutterstock

«Σήμα» αναβάθμισης της Ελλάδας στέλνει με έκθεση ο οίκος Moody's

Μία ημέρα πριν τη νέα ανακοίνωση για την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας, η Moody's δημοσιεύει θετικές εκτιμήσεις για το χρέος και την ανάπτυξη στην Ελλάδα σε έκθεση για τις οικονομίες της ευρωζώνης.

Έμμεσο «σήμα» για αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας δίνει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s σε έκθεσή του, στην οποία εξετάζει τις προοπτικές πιστοληπτικής αξιολόγησης για το σύνολο των κρατών – μελών της ευρωζώνης για το 2022. Υπενθυμίζεται ότι η ανακοίνωση του οίκου για την Ελλάδα αναμένεται αύριο.

Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τη μεγαλύτερη μείωση χρέους κατά 10,1%, το οποίο θα φθάσει το 2022 στο 191% του ΑΕΠ, ακολουθούμενη από την Κύπρο, με τη δική της μείωση να διαμορφώνεται στο 6,8% και την Πορτογαλία, με υποχώρηση του χρέους κατά 5,9%.

Παράλληλα «βλέπει» τον ρυθμό ανάπτυξης για το επόμενο έτος να διαμορφώνεται στο 4,3%, με Ελλάδα και Ιταλία να είναι η χώρες των οποίων οι οικονομίες βρεθούν οριακά πάνω από τα επίπεδα προ πανδημίας, με την κύρια ώθηση γι’ αυτήν την πορεία να οφείλεται στους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης του 2021. 

 

Εν γένει ο οίκος θεωρεί ότι οι προοπτικές πιστοληπτικής αξιολόγησης των χωρών της ευρωζώνης θα παραμείνουν σταθερές για το επόμενο έτος.  Όπως τονίζει, ο υψηλός ρυθμός εμβολιασμών, σε συνδυασμό με μία μέτρια απομόχλευση αλλά και η διατήρηση σταθερής της νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα βοηθήσουν ώστε να υπάρξει αναχρηματοδότηση του χρέους που ωριμάζει με ευνοϊκά επιτόκια. 

Σημείο – κλειδί τόσο για την ανάπτυξη όσο  και για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών, παρά τα προβλήματα που δημιουργεί η ενίσχυση του πληθωρισμού, αποτελεί το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς μέσω αυτού θα ενισχυθεί η παραγωγικότητα και θα αυξηθεί το momentum της ανάπτυξης.  Παρά, όμως, τις ευνοϊκές συνθήκες το μέσο χρέος στην ευρωζώνη θα διατηρηθεί κατά 11,7% υψηλότερο σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019, ενώ θα χρειαστεί ένα μεγάλο πακέτο μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής προκειμένου να επιστρέψει είτε σε αυτά είτε να κινηθεί χαμηλότερα. 

Η πορεία των οικονομιών και οι κίνδυνοι 

Ο οίκος επισημαίνει ότι η επιτυχημένη πορεία των εμβολιασμών και τα κατά χώρα σχέδια ανάκαμψης θα βοηθήσουν ώστε η μέση ανάπτυξη του ΑΕΠ στην ευρωζώνη να φθάσει στο 4,5% το 2022, δηλαδή οριακά χαμηλότερα από το 4,8% που προβλέπει για φέτος και πολύ καλύτερα από το 2% που σημείωσε στο διάστημα 2015 – 2019. 

Όμως υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι οι οποίοι συνδέονται κατά κύριο λόγο με την εξέλιξη της πανδημίας, την άρση των μέτρων στήριξης, τα προβλήματα στη διεθνή εφοδιαστική αλυσίδα και τη διατήρηση των πληθωριστικών πιέσεων.  Την ίδια ώρα τα κρατικά προγράμματα επενδύσεων που συνδέονται με το Ταμείο Ανάκαμψης θα βοηθήσουν ώστε να αυξηθούν οι δημόσιες επενδύσεις και να στηριχθεί περαιτέρω η παραγωγή, με τον οίκο να εκτιμά ότι οι δημόσιες επενδύσεις θα ενισχυθούν, κατά μέσο όρο, κατά 1,2% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση, δηλαδή υψηλότερα από ότι στο διάστημα 2014 – 2020. 

 

Μεταξύ των οικονομιών που θα ξεχωρίσουν και θα επιστρέψουν σε επίπεδα κατά 5% υψηλότερα από αυτά του 2019 συγκαταλέγονται οι Ιρλανδία, Εσθονία, Λιθουανία και Λουξεμβούργο, με Γαλλία και Γερμανία να είναι στο 2,5% υψηλότερα, ενώ μοναδική χώρα που δεν θα το καταφέρει είναι η Ισπανία, λόγω και του χαμηλότερου ρυθμού ανάπτυξης που εκτιμάται ότι θα επιτύχει το 2021. 

Στους κινδύνους οι οποίοι μπορεί να συμβάλουν ώστε να διαψευσθεί το βασικό του σενάριο ο οίκος περιλαμβάνει τους ακόλουθους:

  • Αύξηση ανεργίας και χρεοκοπιών: Η άρση των μέτρων στήριξης που έχουν ανακοινωθεί λόγω της πανδημίας μπορεί να αποδειχθούν αρκετά δύσκολα στη διαχείριση. Παράλληλα μπορεί να υπάρξει αύξηση των χρεοκοπιών ή της ανεργίας, εξαιτίας αυτής της άρσης. Ο οίκος τονίζει ότι η εφαρμογή μέτρων στήριξης για την αγορά εργασίας σε αρκετές χώρες στην ουσία «έκρυψε» τα προβλήματα που υπήρχαν και πριν από την πανδημία. 
  • Χαλαρό πρόγραμμα εμβολιασμών: Χώρες που έχουν επίπεδα εμβολιασμού χαμηλότερα του 60%, όπως για παράδειγμα η Σλοβακία και η Εσθονία είναι περισσότερο ευάλωτες στο ενδεχόμενο επιβολής νέων αυστηρών μέτρων περιορισμού, γεγονός που θα αποτελέσει τροχοπέδη για την ανάπτυξή τους. 
  • Πληθωριστικές πιέσεις: Ο οίκος εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα αρχίσει να μετριάζεται το 2022, εκτιμώντας ότι θα λυθούν, σταδιακά, και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα. Το μεγάλο πρόβλημα έγκειται τόσο στις υψηλές τιμές ενέργειας, όσο και στα ελλείψεις ορισμένων πρώτων υλών. Πάντως προβλέπει ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια έως και το τέλος του 2023.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Moody's-economy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Moody’s: Με ποιον τρόπο η Ελλάδα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα

Παράγοντες - κλειδιά αποτελούν η συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, σε συνδυασμό, όμως, με δημοσιονομικό εξυγίανση που θα βελτίωνε περαιτέρω τους βασικούς δείκτες της οικονομίας.