Το μοντέλο της εθελοντικής μείωσης των ενοικίων από τον Ιούλιο, οπότε και κλείνει ο κύκλος των υποχρεωτικών μειώσεων, και της πλήρους απαλλαγής για τις πληττόμενες επιχειρήσεις βρίσκεται στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου και οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν με γνώμονα την πορεία της αγοράς και τα δημοσιονομικά περιθώρια.
Αν και τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, το βασικό σενάριο προβλέπει το μέτρο να ισχύσει για συγκεκριμένους κλάδους που δέχθηκαν ισχυρά πλήγματα από την πανδημία και αντιμετωπίζουν προβλήματα στο δρόμο της επανεκκίνησης όπως το λιανεμπόριο και η εστίαση και όχι οριζόντια, με κλιμακούμενο ποσοστό μείωσης. Στόχος είναι να δοθούν ταμειακές ανάσες σε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη και να στηριχθούν νευραλγικές για την ανάπτυξη οικονομικές δραστηριότητες.
Μιλώντας στη διαδικτυακή ημερίδα της ΠΟΜΙΔΑ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση έδωσε αποζημιώσεις ύψους 600 εκατ. ευρώ στους ιδιοκτήτες ακινήτων και ότι, εάν δεν το έκανε αυτό, ένα τμήμα των ενοικίων δεν θα έφθανε ποτέ στα χέρια των ιδιοκτητών με μαθηματική ακρίβεια εξαιτίας της βαθιάς κρίσης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά «κρατήσαμε πολλές επιχειρήσεις βιώσιμες για να μην υπάρξει δευτερογενής κρίση»
Επισημαίνεται ότι η ρύθμιση για τις προαιρετικές μειώσεις ενοικίων επρόκειτο να εφαρμοσθεί τον περασμένο Οκτώβριο αλλά η επιδείνωση της υγειονομικής κρίσης υποχρέωσε τη κυβέρνηση να αναστείλει την εφαρμογή της και να επιβάλλει υποχρεωτικά «κουρέματα» στα μισθώματα.
Ο νόμος που «έμεινε στα χαρτιά» λόγω του lockdown όριζε ότι η μείωση θα είναι τουλάχιστον 30%, εφόσον βέβαια συμφωνούσαν ο ιδιοκτήτης και ο ενοικιαστής, και ότι η κρατική αποζημίωση χορηγούνταν με τη μορφή του συμψηφισμού με φορολογικές οφειλές ποσοστού 12% επί του αρχικού μισθώματος, με απαραίτητη όμως προϋπόθεση η καταβολή του υπόλοιπου ποσού στον εκμισθωτή να γίνεται εντός της συμφωνημένης προθεσμίας καταβολής του και το αργότερο εντός του μήνα.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό τον επόμενο μήνα αποσύρεται το υποχρεωτικό κούρεμα των ενοικίων με εξαίρεση ελάχιστες περιπτώσεις επιχειρήσεων που ενδέχεται να απαιτηθεί να παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή. Για τον Ιούνιο, πλήρη απαλλαγή από το ενοίκιο θα έχουν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού, των μεταφορών, τα γυμναστήρια και επιχειρήσεις στις οποίες επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα. Παράλληλα, μειωμένο κατά 40% ενοίκιο θα καταβάλλουν οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου και οι εργαζόμενοι σε αναστολή εργασίας για τη κύρια κατοικία και για τη φοιτητική στέγη των εξαρτώμενων μελών τους
Οι ιδιοκτήτες - φυσικά πρόσωπα που δεν θα λάβουν καθόλου ενοίκιο θα αποζημιωθούν στο 80% του αρχικού μισθώματος ενώ τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα θα αποζημιωθούν στο 60% του συμφωνημένου μισθώματος. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα λάβουν το 60% του ενοικίου θα αποζημιωθούν για το 50% της ζημιάς.
Μετά το τέλος των μειωμένων ενοικίων το υπουργείο Οικονομικών ρίχνει το βάρος στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, με τον Θεόδωρο Σκυλακάκη να προεξοφλεί άνοδο της κτηματαγοράς εκτιμώντας ότι η ζήτηση από το εξωτερικό θα ενισχυθεί και θα υπάρξει σημαντική αύξηση στις κατασκευές και τις ανακαινίσεις.
Στο μεταξύ η ΑΑΔΕ μετέθεσε για τις 29 Ιουνίου 2021 την υποχρεωτική υποβολή δήλωσης μεταβίβασης ακινήτων ψηφιακά, μέσω της πλατφόρμας myProperty μετά από σχετικό αίτημα των συμβολαιογράφων και με στόχο την ομαλή μετάβαση στο νέο σύστημα.