ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φωτό: Ο ανώτερος διευθυντής του S&P Global Ratings, Μάρκο Μρσνικ κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Πεφάνη. ΑΠΕ

S&P: Πιθανή η αναβάθμιση της Ελλάδας μέσα στους επόμενους 18 μήνες

Ο κ. Μάρκο Μρσνικ διευκρίνισε ότι η S&P πραγματοποίησε μια προσομοίωση που προέβλεψε άνοδο του ΑΕΠ μεταξύ 8-18% μέσα στα επόμενα έξι χρόνια.

Την άποψή του ότι υπάρχει μια στις τρεις πιθανότητα για μια πιθανή αναβάθμιση της Ελλάδας, τους επόμενους 12-18 μήνες εξέφρασε ο Μάρκο Μρσνικ, Ανώτερος διευθυντής, S&P Global Ratings, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας. Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Αν η αύξηση του ΑΕΠ είναι μεγαλύτερη της αναμενόμενης και υπάρξει ταυτόχρονη μείωση των κόκκινων δανείων, αυτή η αναβάθμιση γίνεται πιο πιθανή. Υπάρχει βέβαια ένα κενό δύο βαθμίδων και άρα δεν μπορώ να κάνω εικασίες για τον χρόνο πιθανής αναβάθμισης», ανέφερε ο κ. Μάρκο Μρσνικ.

Όλα εξαρτώνται από τα αν θα συνεχιστεί ακατάπαυστα η προσπάθεια για οικονομικές μεταρρυθμίσεις, αν θα μειωθεί η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ και αν θα επιτευχθεί ένα πιο ευνοϊκό προφίλ χρέους. Αν μειωθεί το εξωτερικό και κυβερνητικό χρέος, δημιουργούνται νέες προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Μάρκο Μρσνικ, θα πρέπει να εστιάσουμε στην περαιτέρω προώθηση δομικών αλλαγών. Τα οφέλη που θα αποκομίσει η Ελλάδα από τα χρήματα που θα δοθούν για ανάκαμψη θα είναι μεγάλα, καθώς θα λάβει ένα μεγάλο ποσοστό του ΑΕΠ της σε χρηματοδότηση.

Ο κ. Μάρκο Μρσνικ διευκρίνισε ότι η S&P πραγματοποίησε μια προσομοίωση που προέβλεψε άνοδο του ΑΕΠ μεταξύ 8-18% μέσα στα επόμενα έξι χρόνια. Ο οίκος αξιολογήσεων πιστεύει ότι οι προοπτικές θετικών αποτελεσμάτων από τα χρήματα που θα λάβει η Ελλάδα μπορούν να πολλαπλασιαστούν αν προχωρήσουν ταχύτερα οι διαρθρωτικές αλλαγές.

Η κρίση της πανδημίας έχει βέβαια εντείνει όλα τα άλλα προβλήματα, οπότε είναι κρίσιμο η ανάκαμψη να γίνει όσο το δυνατόν ταχύτερα, πράγμα το οποίο με τη σειρά του απαιτεί μια γρήγορη απορρόφηση των παρεχόμενων κονδυλίων.

Ο κ. Μάρκο Μρσνικ εκτιμά ότι η Ελλάδα έχοντας πλέον το υψηλότερο ποσοστό απορρόφησης Ευρωπαϊκών κονδυλίων από όλες τις άλλες χώρες, ευνοεί και την απορρόφηση των συγκεκριμένων κονδυλίων ανάκαμψης. Θεωρεί δε ότι ένας ακόμη παράγοντας που συνηγορεί σε αυτό, είναι η ταχεία βελτίωση στην ψηφιοποίηση του κρατικού μηχανισμού.

Ζητούμενο η ισχυρότερη η ανάκαμψη της οικονομίας από το αναμενόμενο.

Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P ανέβασε στις 24 Απριλίου τη βαθμολογία της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, από το BB- στο ΒΒ, δηλαδή δύο σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, ενώ έδωσε θετική προοπτική στη βαθμολογία, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για άλλη μία αναβάθμιση το επόμενο 12μηνο, εάν είναι ισχυρότερη η ανάκαμψη της οικονομίας από το αναμενόμενο.

Τον Απρίλιο του 2020, η S&P είχε διατηρήσει τη βαθμολογία της χώρας σταθερή, με σταθερή προοπτική, γι' αυτό και ήταν ευχάριστη έκπληξη η αποψινή αναβάθμιση, την οποία ο οίκος αποδίδει στην εκτίμησή του για γρήγορη βελτίωση των οικονομικών και δημοσιονομικών επιδόσεων, όσο θα υποχωρούν οι αρνητικές επιδράσεις της πανδημίας.

Η ελληνική οικονομία, εκτιμά ο οίκος, αναμένεται να λάβει ώθηση από τα κονδύλια που θα εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, που θα αντιμετωπίσουν το μεγάλο επενδυτικό κενό, εάν αξιοποιηθούν αποδοτικά. Παράλληλα, όπως αναφέρει, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν υλοποιήσει οι ελληνικές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια έχουν βελτιώσει την προβλεψιμότητα των πολιτικών.

Επιπλέον, η Ελλάδα έχει ένα από τα πιο ευνοϊκά προφίλ χρέους όσον αφορά τη διάρκεια και το μέσο επιτόκιο. Το χρέος και η σχέση χρέους - ΑΕΠ θα βελτιωθούν χάρη στην ανάκαμψη της οικονομίας, εκτιμά η S&P. Μάλιστα, εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξη για την ανάπτυξη φέτος, προβλέποντας ότι ο ρυθμός θα φθάσει στο 4,9% και θα αυξηθεί στο 5,8% το 2022.

Η επόμενη αναβάθμιση από την S&P, όπως αναφέρει ο οίκος, θα μπορούσε να έλθει ως αποτέλεσμα βελτίωσης των δημοσιονομικών μεγεθών ή μεγάλης μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών, ενώ η αναβάθμιση θα χαθεί και η προοπτική θα υποβαθμισθεί σε σταθερή, εάν υπάρξει επιδείνωση των οικονομικών και δημοσιονομικών μεγεθών

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

S&P: Ανθεκτική η Ελλάδα σε ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων παγκοσμίως

Σύμφωνα με την έκθεση του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης, η χώρα μας θα μπορέσει να απορροφήσει τον πρωτογενή αντίκτυπο μίας αύξησης των επιτοκίων έως και κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες.