ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Trapeza thw Ellados, Stoyrnaras, Stournaras
Φωτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Παρέμβαση της ΕΚΤ ζητά ο Στουρνάρας για την αναταραχή στα ομόλογα

Να επιταχύνει τις αγορές ομολόγων η κεντρική τράπεζα για να πέσουν οι αποδόσεις ζήτησε ο διοικητής της ΤτΕ. Στα ύψη η απόδοση του ελληνικού 10ετούς.

Την αύξηση του ρυθμού αγορών ομολόγων από πλευράς της ΕΚΤ προκειμένου να σταματήσει η αύξηση του κόστους δανεισμού λόγω της εκτίναξης των αποδόσεων των ομολόγων ζήτησε ο  διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.«Ίσως η ΕΚΤ να έπρεπε να επιταχύνει το ρυθμό των αγορών μέσω του ΡΕΡΡ για να διασφαλίσει ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης» τόνισε ο κ. Στουρνάρας στο Reuters.

«Κατά τη γνώμη μου, υπάρχει αδικαιολόγητη αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων, οπότε ίσως να ήταν επιθυμητό η ΕΚΤ να επιταχύνει τον ρυθμό των αγορών του PEPP προκειμένου να εξασφαλίσει ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας», σημείωσε ο κ. Στουρνάρας. «Κατά την άποψή μου, δεν υπάρχει καμία θεμελιώδης οικονομική δικαιολογία για την εκτίναξη των ονομαστικών αποδόσεων των ομολόγων», ανέφερε ο διοικητής της ΤτΕ. 

Ο κ. Στουρνάρας ζήτησε οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ να δώσουν εντολή στην Εκτελεστική Επιτροπή να παρέμβει αναλόγως, στη συνεδρίασή τους στις 11 Μαρτίου, και πρόσθεσε ότι η συνεδρίαση ενδέχεται να τροποποιήσει «ελαφρώς» τα μηνύματα της ΕΚΤ σχετικά με την πολιτική της. Ωστόσο υπογράμμισε ότι δεν απαιτείται ουσιώδης αλλαγή, καθώς η κεντρική τράπεζα διαθέτει περί το 1 τρισ. ευρώ που μπορεί να δαπανήσει στο PEPP.

Όπως έγραφε το Business Daily νωρίτερα σήμερα, σε κατάσταση πολιορκίας φέρνει την Ελλάδα, όπως και άλλες οικονομίες του Νότου της ευρωζώνης, η παγκόσμια αναταραχή στις αγορές ομολόγων. Για τα ελληνικά ομόλογα, αυτή ήταν η χειρότερη εβδομάδα από τον Απρίλιο του 2020, καθώς η απόδοση του 10ετούς τίτλους ξέφυγε σε επίπεδα πάνω από το 1,10%, ποσοστό διπλάσιο από το ιστορικό χαμηλό που είχε καταγραφεί στα μέσα του Δεκεμβρίου.

Προς το παρόν, η κατάσταση δεν έχει ξεφύγει εκτός ελέγχου, σε βαθμό που να δικαιολογούνται ανησυχίες για το δανεισμό του Δημοσίου, το οποίο άντλησε 3,5 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο μέσα από μια εξαιρετικά επιτυχημένη έκδοση 10ετών ομολόγων.

Σημειώνεται ότι, στην αρχή της πανδημίας και πριν πάρει μέτρα στήριξης η ΕΚΤ, κυρίως με το μεγάλο πρόγραμμα αγοράς τίτλων, η Ελλάδα είχε βρεθεί στα πρόθυρα του αποκλεισμού από την αγορά, καθώς η απόδοση του 10ετούς ομολόγου είχε εκτιναχθεί κοντά στο 4%, επίπεδο απαγορευτικό για δανεισμό από την ελληνική κυβέρνηση.

Όμως, γεγονός είναι ότι δημιουργούνται αρκετά πιεστικές συνθήκες που θα επηρεάσουν και το δανεισμό του Δημοσίου, καθώς έχει ανακοπεί η μεγάλη πτωτική πορεία των αποδόσεων, που είχε φέρει τον περασμένο Σεπτέμβριο την απόδοση του 10ετούς κάτω από το 1%, για να πέσει, στα μέσα Δεκεμβρίου, στο ιστορικό χαμηλό του 0,55%. Πλέον, η απόδοση διαμορφώνεται σε επίπεδο διπλάσιο από το ιστορικό χαμηλό και δεν είναι σαφές πού θα σταματήσει η ανοδική της πορεία.

Η άνοδος της απόδοσης του 10ετούς

10ygreek_bond

 

Το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων έχει βαρύνει, κυρίως εξαιτίας όσων συμβαίνουν στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Το νέο πρόγραμμα στήριξης του Τζο Μπάιντεν, με 1,9 τρισ. δολ., και οι ενδείξεις ότι η αμερικανική οικονομία αρχίζει να ανακάμπτει και ο πληθωρισμός να ενισχύεται έχουν προκάλει μεγάλες ρευστοποιήσεις ομολόγων, με την απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς να ανεβαίνει χθες πάνω από το 1,50%, φθάνοντας για πρώτη φορά σε επίπεδο όπου βρισκόταν πριν ξεσπάσει η κρίση της πανδημίας.

Οι πιο αδύναμες εθνικές αγορές ομολόγων της ευρωζώνης βρίσκονται υπό πίεση από ρευστοποιήσεις. Σημαντική είναι η άνοδος αποδόσεων και των ιταλικών ομολόγων, ενώ η εξασθένηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος έγινε εμφανής σε χθεσινή δημοπρασία ιταλικών τίτλων, που είχε χαμηλό συντελεστή κάλυψης. Ακόμη και η απόδοση των γαλλικών 10ετών ομολόγων έχει ξεφύγει πάνω από το μηδέν.

Καθώς οι αναλυτές τονίζουν ότι η κατάσταση στην αγορά ομολόγων αρχίζει να κάνει την ΕΚΤ να αισθάνεται άβολα, η κεντρική τράπεζα βρίσκεται σε επιφυλακή πολύ στενά τις εξελίξεις, όπως τόνισε τη Δευτέρα η Κριστίν Λαγκάρντ. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, δήλωσε χθες ότι η ευελιξία που έχει η κεντρική τράπεζα να προχωρά σε αγορές ομολόγων θα αποτρέψει περαιτέρω σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών.

Σε μια ακόμη κατευναστική παρέμβαση, η Ίσαμπελ Σνάμπελ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ουσιαστικά προανήγγειλε αύξηση των μέτρων στήριξης, εάν αυτό χρειασθεί το επόμενο διάστημα. Όπως δήλωσε σήμερα, μια αύξηση στα μακροπρόθεσμα επιτόκια στα αρχικά στάδια της οικονομικής ανάκαμψης, ακόμη και όταν αντανακλά βελτιωμένες προοπτικές ανάπτυξης, μπορεί να προκαλέσει απόσυρση ζωτικής υποστηρίξης στην οικονομία πολύ πρόωρα, δεδομένης της εύθραυστης κατάστασης της οικονομίας. «Σε αυτή την περίπτωση, τα μέτρα πολιτικής που εφαρμόζονται θα πρέπει να αυξηθούν», υπογράμμισε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπουργείο Οικονομικών: Νέα έκδοση εντόκων γραμματίων του Δημοσίου

Παρά την αβεβαιότητα που προκαλεί η κλιμακούμενη κρίση στη Μέση Ανατολή και οι επακόλουθες αρνητικές συνέπειες στο μέτωπο του πληθωρισμού, αρραγές παραμένει το μέτωπο που πιέζει για μείωση των επιτοκίων στο εσωτερικό της ΕΚΤ.
Interest Rates, Rates, Epitokia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

EKT: Σε υψηλά επίπεδα τα επιτόκια μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2024

Οι επενδυτές αποτίμησαν θετικά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, να βάλει «προσωρινό φρένο» στις αυξήσεις των επιτοκίων, ωστόσο προς το παρόν δεν φαίνεται ορατή στον ορίζοντα η αποκλιμάκωση τους.