ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:46:24 DATA
Φωτο: Shutterostock

Επιστολή της Επ. Ανταγωνισμού σε 30 εργολάβους: Τι ζητά, πώς αντιδρούν

Άρχισε νέα έρευνα για τις συνθήκες ανταγωνισμού στον κλάδο, η δεύτερη τα τελευταία χρόνια. Ζητείται πλήθος στοιχείων σε προθεσμία δέκα ημερών. Αναβρασμός και αντιδράσεις στον κλάδο.

Πεντασέλιδη επιστολή, χωρίς τα παραρτήματα, έλαβαν στα τέλη της εβδομάδας περίπου 30 τεχνικές εταιρείες από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, στο πλαίσιο της ελεγκτικής διαδικασίας του άρθρου 11 του νόμου 3959 / 2011 για τον ανταγωνισμό. Η επιστολή προκαλεί πλήθος σχολίων μεταξύ των τεχνικών εταιρειών, καθώς ζητούνται εξαιρετικά αναλυτικά στοιχεία όχι μόνο για τα οικονομικά μεγέθη, αλλά και για τη στρατηγική των επιχειρήσεων.

«Αν καταθέσουμε όλα αυτά τα στοιχεία είναι σαν να παραδίδουμε τα κλειδιά στον ανταγωνισμό», υποστηρίζουν ορισμένες διοικήσεις. Δε ζητούνται μόνο στοιχεία για τα έσοδα, τα περιθώρια κέρδους (για κάθε έργο!) και τις εργολαβίες, αλλά και για τις συμφωνίες έρευνας, κ.α. Ζητείται, επίσης, και η γνώμη τους για αλλαγές στο νόμο περί δημοσίων συμβάσεων που προβλέπει το υπό κατάθεση πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης. 

Μάλιστα η προθεσμία που δίνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι μόλις δέκα ημερολογιακές ημέρες με αποτέλεσμα αρκετοί εργολάβοι να θεωρούν πως είναι αδύνατο να απαντήσουν  σε όλα αυτά τα στοιχεία και με τον αναλυτικό τρόπο που ζητείται μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

Όπως φαίνεται, επιστολές έλαβαν όχι μόνο οι εταιρείες που ανήκουν στην ανώτερη τάξη (έβδομη) των εργοληπτικών πτυχίων, αλλά και οι εταιρείες της έκτης τάξης. Όσοι παρακολουθούν την υπόθεση υποστηρίζουν πως ο κατασκευαστικός κλάδος βρίσκεται για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα χρόνια «στο μάτι» της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Και αυτό συμβαίνει ενώ οι περισσότερες επιχειρήσεις του κλάδου βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, με αρκετές να παρουσιάζουν ζημιές εδώ και χρόνια, εξαιτίας της πολυετούς κρίσης και των καθυστερήσεων στα δημόσια έργα. 

Επιπλέον, η Επιτροπή Ανταγωνισμού ξεκίνησε τη διαδικασία του άρθρου 11 όταν τόσο στο υπουργείο Υποδομών, όσο και στις εργοληπτικές οργανώσεις διαμαρτύρονται για τις τεράστιες εκπτώσεις στα δημόσια έργα. Δηλαδή αναζητεί στοιχεία για τον ανταγωνισμό όταν από τις προσφορές που κατατίθενται προκύπτει πως επικρατεί καθεστώς «ο σώζων εαυτόν σωθήτω» με εκπτώσεις του 70% και 80% σε ορισμένους διαγωνισμούς. Στο υπό κατάθεση σχέδιο νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις περιλαμβάνονται και ειδικές διατάξεις ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο των απίστευτα υψηλών εκπτώσεων.

«Την ίδια στιγμή δεν έχουν ξεκινήσει αντίστοιχες διαδικασίες για άλλους κλάδους της οικονομίας που παρουσιάζουν καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα από τις κατασκευές, ενώ τα τελευταία χρόνια υπάρχουν διαμαρτυρίες για αυξήσεις τιμών», λένε όσοι αμφισβητούν τα κριτήρια προτεραιότητας της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Η διαδικασία του άρθρου 11

Ο νόμος 3959 του 2011 ορίζει πως είτε ύστερα από αίτημα του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, είτε αυτεπάγγελτα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού «εξετάζει συγκεκριμένο κλάδο της ελληνικής οικονομίας» για να διαπιστώσει τις συνθήκες ανταγωνισμού. Εφόσον, στο πλαίσιο της εκκινηθείσας διαδικασίας, διαπιστωθεί, κατ’ αρχάς, η μη ύπαρξη συνθηκών αποτελεσματικού ανταγωνισμού στον υπό διερεύνηση κλάδο, η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα δημοσιοποιήσει τις απόψεις της, μέσω δημόσιας διαβούλευσης εντός διαστήματος 90 ημερών από την κίνηση της εν λόγω διαδικασίας. 

«Η επαρκής δημοσιοποίηση των απόψεων εξασφαλίζεται με σχετική περιληπτική ανακοίνωση σε δύο τουλάχιστον οικονομικές εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας, καθώς και με πλήρη δημοσίευση στο διαδικτυακό τόπο της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Η δημόσια διαβούλευση διαρκεί τουλάχιστον τριάντα ημέρες», ορίζει ο νόμος.

Μετά το πέρας της δημόσιας διαβούλευσης και εφόσον η Επιτροπή Ανταγωνισμού διαπιστώσει ξανά ότι στο συγκεκριμένο κλάδο της οικονομίας δεν υπάρχουν συνθήκες αποτελεσματικού ανταγωνισμού, ανακοινώνει συγκεκριμένα μέτρα τα οποία θεωρεί ότι είναι τα απολύτως αναγκαία, πρόσφορα και σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, για τη δημιουργία συνθηκών αποτελεσματικού ανταγωνισμού.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού δημοσιοποιεί επαρκώς και με πρόσφορο τρόπο τις απόψεις της για τα μέτρα που ανακοινώνει και θέτει αυτές σε δημόσια διαβούλευση. Η νέα δημόσια διαβούλευση διαρκεί, επίσης, τουλάχιστον τριάντα 30 ημέρες. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, μετά το πέρας της διαβούλευσης «και αφού λάβει υπόψη τα αποτελέσματα αυτής, επιβάλλει, με απόφασή της, η οποία είναι και η μόνη εκτελεστή, τα συγκεκριμένα μέτρα…»

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μάχες κατασκευαστικών τον Φεβρουάριο για τέσσερα μεγάλα οδικά έργα

Προσφορές για το οδικό έργο Μπράλος - Άμφισσα στις 15 Φεβρουαρίου, ενώ ακολουθούν, στις 22 Φεβρουαρίου, τρεις μεγάλοι διαγωνισμοί μέσα σε μία ημέρα. Διαγωνισμοί για έργα 8 δισ. ευρώ τα τελευταία 2,5 χρόνια.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται νέα επέκταση της Ολυμπίας Οδού μετά τον άξονα Πάτρας – Πύργου

Με την αναμορφωμένη σύμβαση παραχώρησης η κοινοπραξία Ολυμπία Οδός διατηρεί το δικαίωμα να κατασκευάσει την επέκταση μέχρι τον Αλφειό. Άρχισαν τα έργα για να παραδοθεί το 2025 ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα - Πύργος.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φόβοι για χρεοκοπίες τεχνικών εταιρειών από το ράλι τιμών στα υλικά

Οι εκπρόσωποι εταιρειών που εμπλέκονται σε δημοτικά έργα ζητούν αναθεώρηση των προϋπολογισμών, αλλά οι δήμοι λένε... «λεφτά δεν υπάρχουν». Προτάσεις για «πάγωμα» εργοταξίων έως και για έξι μήνες.
Attiki Odos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επεκτάσεις Αττικής Οδού: Στο τραπέζι και η σήραγγα Αργυρούπολης

Η Lamda Development συμφώνησε με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να χρηματοδοτήσει τις μελέτες για την οδική σύνδεση του Ελληνικού με την Αττική Οδό και το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ωριμάζουν έργα πολλών δισεκατομμυρίων, τέλος στις κόντρες των εταιρειών

Με καταιγιστικούς ρυθμούς οι αναθέσεις έργων, ενώ σημειώνεται πρόοδος σε project που «ταλαιπωρήθηκαν» για χρόνια. Οι κατασκευαστικές περνούν από την εποχή των προσφυγών και αντιπαραθέσεων σε περίοδο συνεργασιών.