Την ανησυχία του για το ξέσπασμα ενός νέου κύματος «κόκκινων» δανείων μέσα στο 2021, μετά τη λήξη των αναστολών πληρωμής που έχουν εξασφαλίσει οι δανειολήπτες από τις τράπεζες, εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, καλώντας τις διοικήσεις των τραπεζών να αναγνωρίσουν έγκαιρα τις πιστωτικές απώλειες. Όπως έγραψε το Business Daily, τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής δείχνουν ότι σχεδόν τα μισά δάνεια που μπήκαν σε αναστολή είναι ήδη ή κινδυνεύουν να γίνουν μη εξυπηρετούμενα.
Μιλώντας στο κυπριακό 8th Banking Forum & FinTech Expo, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι παραμένει αισιόδοξες για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας, μετά την πανδημία, αλλά εξέφρασε τον φόβο του ότι «οι "ουλές" από την πανδημία θα γίνουν περισσότερο ορατές το 2021», σημειώνοντας ότι οι μαζικές αθετήσεις χρέους από τους δανειολήπτες αποτράπηκαν το 2020 με τις αναστολές πληρωμών που πρόσφεραν οι τράπεζες και τα εκτεταμένα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης.
Ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε ότι οι κίνδυνοι για τις τράπεζες παραμένουν υψηλοί, καθώς αναμένεται μεγάλη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μετά την άρση του μορατόριουμ καταβολής δόσεων, κάτι το οποίο αναμένεται να γίνει ιδιαίτερα αισθητό εντός του 2021. Όπως είπε, το 2021 θα σημειωθεί και μεγάλη αύξηση της ανεργίας. Έτσι, θα πρέπει να αναμένονται επιπτώσεις στην κερδοφορία των τραπεζών, όπως σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, ζητώντας από τις τράπεζες να λάβουν άμεσα μέτρα για την αναγνώριση απωλειών από τη μη αποπληρωμή δανείων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τους κινδύνους για τις ελληνικές τράπεζες από τη λήξη των αναστολών πληρωμής στα δάνεια αναδεικνύουν τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή, τα οποία δείχνουν ότι:
- Το ύψος των δανείων σε αναστολή ανήλθε σε 22,2 δισ. ευρώ στο τέλος του β' τριμήνου του 2020 και παρέμεινε αμετάβλητο και στη λήξη του τρίτου τριμήνου. Τα περισσότερα δάνεια σε αναστολή ήταν επιχειρηματικά (55,5%).
- Τα δάνεια του δεύτερου σταδίου, που κινδυνεύουν να καταστούν μη εξυπηρετούμενα, αντιστοιχούσαν στο τέλος τρίτου τριμήνου σε ποσοστό 32% των δανείων που βρίσκονταν σε αναστολή. Αυτά τα δάνεια, ύψους 7,1 δισ. ευρώ, θα έχει κρίσιμη σημασία για τις τράπεζες να μην περάσουν στο τρίτο στάδιο, δηλαδή να μην γίνουν μη εξπηρετούμενα, μετά τη λήξη της περιόδου αναστολής.
- Οι ελληνικές τράπεζες έχουν, με πολύ μεγάλη διαφορά, το υψηλότερο ποσοστό δανείων σε αναστολή που ήδη κατατάσσονται στα μη εξυπηρετούμενα. Το ποσοστό τους φθάνει το 17,5%, έναντι μέσου όρου μόλις 3% για τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Από αυτά τα δάνεια, ύψους 3,9 δισ. ευρώ περίπου, οι τράπεζες είναι βέβαιο ότι θα υποστούν απώλειες, καθώς, σύμφωνα με την EBA, το ποσοστό κάλυψης με προβλέψεις ήταν 24,1% στο τέλος του τρίτου τριμήνου. Έτσι, θα χρειασθεί να σχηματίσουν νέες προβλέψεις για να φθάσουν και για αυτά τα δάνεια στο μέσο όρο κάλυψης, που διαμορφώθηκε σε 44,9% στο τέλος του τρίτου τριμήνου.
- Σε ό,τι αφορά τα δάνεια που ήδη εξήλθαν από την αναστολή στο τέλος του τρίτου τριμήνου, αυτά ανέρχονταν σε 5,4 δισ. ευρώ και ήταν κυρίως (ποσοστό 67,4%) δάνεια νοικοκυριών. Η εξέλιξη αυτών των δανείων δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική, καθώς σχεδόν ένα στα τρία (32,5%) πέρασαν στο δεύτερο στάδιο, ενώ ποσοστό 28% των δανείων αυτών κατατάχθηκαν στα μη εξυπηρετούμενα. Οι αντίστοιχοι ευρωπαϊκοί μέσοι όροι ήταν πολύ χαμηλότεροι, 17% και 2,6%, αντίστοιχα.