Στην ενεργοποίηση, στις αρχές του 2020, του σχεδίου της Τράπεζας της Ελλάδος για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) και της αναβαλλόμενης φορολογίας που υπολογίζεται στα κεφάλαια των τραπεζών έχουν συμφωνήσει το υπ. Οικονομικών και η κεντρική τράπεζα, όπως δήλωσε ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σε εκδήλωση του Thessaloniki Summit 2019.
Ο κ. Στουρνάρας εξήγησε ότι το σχέδιο «Ηρακλής», που αναμένεται να πάρει σύντομα τη μορφή νομοθετικής ρύθμισης, θα επιτρέψει στις τράπεζες να μειώσουν κατά 40% τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των χαρτοφυλακίων τους. Το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος θα επιταχύνει περαιτέρω την μείωση των NPL, ενώ παράλληλα θα συμβάλει και στη μείωση της αναβαλλόμενης φορολογίας (DTC), ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα των τραπεζικών κεφαλαίων.
Όπως τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ, υπάρχει συμφωνία με το υπ. Οικονομικών να προχωρήσει πρώτα η εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής» και, αμέσως μετά, εντός του επόμενου έτους, να τεθεί σε εφαρμογή και το σχέδιο της ΤτΕ, στο οποίο θα γίνουν οι κατάλληλες προσαρμογές, ώστε να είναι συμβατό με το κοινοτικό θεσμικό πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις.
Πάντως, για την αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος υπογράμμισε ότι θα χρειασθεί, πέραν των συστημικών λύσεων, και πολύ σοβαρή προσπάθεια από τις ίδιες τις τράπεζες. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Στουρνάρας εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι οι τράπεζες διαθέτουν επαρκή κεφάλαια και δεν θα χρειασθεί να αντλήσουν νέα, στο πλαίσιο της εξυγίανσης των ισολογισμών τους.
Εξάλλου, σχολιάζοντας τη σημερινή έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο διοικητής της ΤτΕ την χαρακτήρισε πολύ απαισιόδοξη, επισημαίνοντας ότι τα πραγματικά στοιχεία δεν δικαιολογούν τις εκτιμήσεις του Ταμείου, αλλά δικαιολογούν αισιοδοξία για το μέλλον της οικονομίας.
Μάλιστα, προέβλεψε ότι η Ελλάδα δεν θα αργήσει να αναβαθμισθεί στην επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης. Εκτίμησε ότι αυτό θα γίνει πιθανότατα το 2020. Σημειώνεται ότι η αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας είναι προϋπόθεση για την πλήρη αξιοποίηση από τις τράπεζες των χρηματοδοτικών μηχανισμών της ΕΚΤ, αλλά και για τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ.
Το σχέδιο της ΤτΕ
Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος προβλέπει ότι οι τράπεζες θα εισφέρουν σε οχήματα ειδικού σκοπού από τη μια προβληματικά δάνεια και, από την άλλη, μέρος των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων που έχουν εγγεγραμμένες στους ισολογισμούς τους. Έτσι, θα μειωθεί ταυτόχρονα ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και το μη ποιοτικό κομμάτι της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έχουν γίνει από την Τράπεζα της Ελλάδος, αν οι τράπεζες μεταβιβάσουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια αξίας περίπου 40 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου το σύνολο των δανείων που έχουν καταγγελθεί, μαζί με αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις 7,4 δισεκ. ευρώ, το αποτέλεσμα θα είναι να μειωθεί το απόθεμα ΜΕΔ σχεδόν στο μισό (μείωση κατά 47%), ο δείκτης κάλυψης από προβλέψεις θα υποχωρήσει σε 41% από 49% και οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας θα μειωθούν μεν, αλλά θα παραμείνουν διψήφιοι για όλες τις συστημικές τράπεζες.