Την σημασία εξυγίανσης των τραπεζικών ισολογισμών από το βάρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων υπογράμμισε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, προκειμένου οι τράπεζες να μπορέσουν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στο χρηματοδοτικό τους ρόλο.
Ο διοικητής της ΤτΕ, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος ΑΕ και ΕΠΕ, ανέφερε ότι στο τέλος του πρώτου εξαμήνου τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονταν σε περίπου 60 δισ. ευρώ ή ποσοστό 36% στο σύνολο των δανείων, όταν ο αντίστοιχος δείκτης στην υπόλοιπη ευρωζώνη κινείται στο 2,6%.
Όπως σημείωσε ο κ. Στουρνάρας η δημιουργία ειδικής εταιρίας διαχείρισης ενεργητικού (AMC), σύμφωνα με την αναλυτική πρόταση που έχει καταθέσει η Τράπεζα της Ελλάδος, μπορεί να συμβάλει καθοριστική στην εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών και την ταχύτερη απαλλαγή από το βάρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Όπως σημείωσε η κρίση που πυροδοτεί η πανδημία θα οδηγήσει στην δημιουργία μιας νέας γενιάς μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία η ΤτΕ εκτιμά ότι θα κινηθούν στο επίπεδο των 8 έως 10 δισ. ευρώ. Υπογράμμισε ωστόσο ότι ακόμα δεν μπορούν να γίνουν αξιόπιστες εκτιμήσεις καθώς δεν έχει αποκατασταθεί η ορατότητα. Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε δάνεια άνω των 20 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 20% των ενήμερων δανείων ή 12,5% του συνόλου των δανείων, έχουν τεθεί από τις τράπεζες σε καθεστώς αναστολής πληρωμών, σύμφωνα με την σχετική δυνατότητα που παρέχει η ΕΚΤ.
«Ηρακλής» και bad bank για την εξυγίανση των τραπεζών
Ο διοικητής τη ΤτΕ υπογράμμισε ότι για να απαλλαγούν πλήρως οι τράπεζες από το βάρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων το σχέδιο παροχής κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής» συμβάλει αποφασιστικά ωστόσο για την οριστική διευθέτηση του προβλήματος απαιτούνται και άλλες πρωτοβουλίες.
Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι στην bad bank θα μπορούσαν να ενταχθούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια συνολικού ύψους 40 δις. ευρώ κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μονοψήφιο δείκτη μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων προς το τέλος του 2021 – αρχές 2022.
Η πρόταση της ΤτΕ για τη σύσταση AMC, σημείωσε, έχει υποβληθεί στην κυβέρνηση και την οποία μελετούν οι σύμβουλοι της κυβέρνησης, και πλέον αναμένεται η έγκριση ή όχι από την κυβέρνηση. Ανέφερε επίσης ότι ο επικεφαλής του SSM, Αντρέα Ένρια, έχει ταχθεί υπέρ ενός πανευρωπαϊκού δικτύου AMC ή μιας πανευρωπαϊκής AMC.
Ισχυρή η ρευστότητα των τραπεζών
Στην ομιλία του κ. Στουρνάρας υπογράμμισε την ενίσχυση και την ισχυρή ρευστότητα των εγχώριων τραπεζών μέσω της ενίσχυσης των καταθέσεων, κυρίως των επιχειρήσεων. Η αύξηση των καταθέσεων από την αρχή του έτους φτάνει τα 12 δις. ευρώ, ενώ παράλληλα έχει βελτιωθεί σημαντικά και η πρόσβαση των τραπεζών για δανεισμό στο ευρωσύστημα. Στα τέλη Σεπτεμβρίου 2020 οι ελληνικές τράπεζες είχαν αντλήσει από το ευρωσύστημα ρευστότητα 39 δις. ευρώ από 7,6 δις. ευρώ που ήταν το ποσό αυτό τον Φεβρουάριο (ουσιαστικά, διευκρίνισε ο κ. Στουρνάρας, η αύξηση αυτή είναι η μισή, αφού κομμάτι του δανεισμού των τραπεζών μέσω repos στη διατραπεζική, έχει μεταφερθεί στο ευρωσύστημα).
Τέλος, αναφέρθηκε επίσης στην πιστωτική επέκταση. Τα υπόλοιπα δανείων προς επιχειρήσεις έχουν αυξηθεί κατά 8% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της ΤτΕ, και η μέση μηνιαία ροή χρηματοδοτήσεων σε επιχειρήσεις ανέρχεται σε 723 εκατ. ευρώ το διάστημα Μαρτίου – Σεπτεμβρίου, έναντι 110 εκατ. ευρω το 2019 (αύξηση πιστωτικής επέκτασης 6,5 φορές) με τη νέα χρηματοδότηση να διοχετεύεται κυρίως σε μεγάλες επιχειρήσεις.