ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φώτο: Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Χατζηδάκης: Άνω των 10 δισ. από ευρωπαϊκά κονδύλια για «πράσινες» δράσεις

«Η αξιολόγηση του ΟΟΣΑ αποτυπώνει την πρόοδο που έχει συντελεστεί στις περιβαλλοντικές επιδόσεις της Ελλάδας» τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.

«Βρισκόμαστε στην «ίδια σελίδα» με τον ΟΟΣΑ όσον αφορά στις περιβαλλοντικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα μας», υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου για τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των Περιβαλλοντικών Επιδόσεων της Ελλάδας από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για τη δεκαετία 2009-2019. 

Ο κ. Χατζηδάκης  τόνισε  ότι η αξιολόγηση αποτυπώνει την πρόοδο που έχει συντελεστεί  σε πολλούς τομείς, σημειώνοντας παράλληλα ότι ο ΟΟΣΑ αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα υλοποιεί ένα φιλόδοξο σχέδιο «πράσινης» μετάβασης. «Το σχέδιο αυτό θα χρηματοδοτηθεί με κονδύλια άνω των 10 δις. ευρώ που θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης αλλά και το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027.  Μάλιστα, στο ποσό αυτό δεν λαμβάνονται υπόψη τα χρήματα που θα προέλθουν από τα Περιφερειακά Προγράμματα ούτε τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης», επεσήμανε ο υπουργός.  

Ο κ Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι «η πράσινη μετάβαση είναι για μας κορυφαία εθνική προτεραιότητα.  Και αυτό το αποδεικνύουμε στην πράξη, κάτι που αναγνωρίζεται και στην εν λόγω έκθεση η οποία τονίζει ότι «Η Ελλάδα υλοποιεί φιλόδοξο σχέδιο πράσινης μετάβασης»:

  • Διαβάζουμε συγκεκριμένα τα θετικά σχόλια για την κίνηση της κυβέρνησης να δρομολογήσει το κλείσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων μέχρι το 2028.
  • Αλλά και για την υιοθέτηση του στόχου για επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2050.   
  • Παράλληλα, ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στους «φιλόδοξους στόχους» του ΕΣΕΚ για το 2030 όσον αφορά στα μέτρα για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής».

Από την πλευρά του ο Επικεφαλής της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΟΟΣΑ, κ. Rodolfo Lacy επισήμανε πως η Ελλάδα ανταποκρίθηκε γρήγορα στην πανδημία του κορωνοϊού. Ενθάρρυνε τις αρχές να συνεχίσουν προς αυτή την κατεύθυνση δράττοντας την ευκαιρία για την προώθηση μιας ανθεκτικής, πράσινης και χωρίς αποκλεισμούς οικονομικής ανάκαμψης. «Η ανάκαμψη είναι η ευκαιρία να επιταχυνθεί η μετάβαση προς μία οικονομία χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος και να ενισχυθούν οι προσπάθειες προσαρμογής στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ιδίως σε οικονομικούς που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, όπως ο τουρισμός και η γεωργία», υπογράμμισε ο κ. Lacy.  

Παράλληλα, αξιολογώντας τις Περιβαλλοντικές Επιδόσεις της Ελλάδας, ο ίδιος σημείωσε ότι η χώρα μας έχει δρομολογήσει μια φιλόδοξη ενεργειακή μετάβαση, σε μία προσπάθεια αντιμετώπισης και των μακροπρόθεσμων προκλήσεων της πανδημίας. Ο ίδιος επέλεξε να εστιάσει σε σειρά συστάσεων προς τη χώρα μας για την περαιτέρω βελτίωση των περιβαλλοντικών της επιδόσεων.

Συγκεκριμένα ανέφερε τα ακόλουθα:

  • Αποτελεσματικότερη χρήση των κοινοτικών κονδυλίων για υποδομές που σχετίζονται με το περιβάλλον.
  • Υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου της κυβέρνησης για την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων έως το 2028 και υποστήριξη της Δίκαιης Μετάβασης από οικονομικής και κοινωνικής πλευράς των λιγνιτικών περιοχών. Συνέχιση του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών και περαιτέρω προώθηση επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και σε συστήματα αποθήκευσης.
  • Ενσωμάτωση της διάστασης της προσαρμογής στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε σημαντικούς τομείς, όπως ο τουρισμός και η γεωργία.
  • Ενσωμάτωση της διάστασης της βιοποικιλότητας στις τομεακές πολιτικές, όπως αυτές των μεταφορών, του τουρισμού, της γεωργίας και της αλιείας.
  • Κλείσιμο και αποκατάσταση των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων, που εξακολουθούν να υπάρχουν.
  • Ενίσχυση της περιβαλλοντικής διάστασης του φορολογικού συστήματος και κατάργηση των επιδοτήσεων στα ορυκτά καύσιμα.
  • Ενίσχυση των περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων και του ελέγχου συμμόρφωσης.

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, κ. Αλεξάνδρα Σδούκου και ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο θεσμικό πλαίσιο για την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών πρατηρίων

Με την ανάπτυξη σύγχρονων και ασφαλών εγκαταστάσεων καυσίμων, εξασφαλίζεται η παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών προς τους πολίτες, ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται η περιβαλλοντική υπευθυνότητα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Ολοκληρώθηκε το 17ο Διεθνές Φόρουμ Φορολογικών Διοικήσεων του ΟΟΣΑ

Κατά τη διάρκεια του φετινού συνεδρίου, με θέμα τον μετασχηματισμό των φορολογικών διοικήσεων παγκοσμίως, οι συμμετέχοντες συζήτησαν και συμφώνησαν σε μια σειρά από φιλόδοξες πρωτοβουλίες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΠΣ Σαντορίνης: Προστασία του νησιού και ανάπτυξη με όρους βιωσιμότητας

«Μερικοί από τους βασικούς στόχους που θέτει το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) της Θήρας αφορούν στην προστασία της γεωργικής γης, του φυσικού περιβάλλοντος» ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκυλακάκης: Το νέο κλίμα δημιουργεί τεράστιες δημοσιονομικές προκλήσεις

Μιλώντας για την ενεργειακή μετάβαση, σημείωσε πως στην αρχή η πράσινη ενέργεια έχει πολλά οφέλη. «Όσο περνάει ο καιρός, όμως, αυτό που αντιμετωπίζουμε  είναι η στοχαστικότητα της πράσινης ενέργειας.