ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: Shutterstock

Στα 2,7 δισ. τα κεφάλαια για την Ελλάδα μέσω του προγράμματος SURE

Το συνολικό ποσό που προτείνει να δοθεί η Κομισιόν φθάνει στα 81,4 δισ. ευρώ και αφορά 15 κράτη - μέλη της Ένωσης, τα οποία έχουν δεχθεί πλήγμα από την πανδημία. Από τον Σεπτέμβριο η εκταμίευση τονίζει το υπ. Οικονομικών.

Κεφάλαια τα οποία φθάνουν στα 2,7 δισ. ευρώ θα μπορέσει να αντλήσει η Ελλάδα μέσω του προγράμματος SURE της ΕΕ, το οποίο έχει δημιουργηθεί προκειμένου να υπάρξει στήριξη στην αγορά εργασίας, που έχει δεχθεί σφοδρό πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού. 

Σε σημερινή της ανακοίνωση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει ότι υπέβαλε προτάσεις στο Συμβούλιο για την έκδοση αποφάσεων με σκοπό τη χορήγηση χρηματοδοτικής στήριξης ύψους 81,4 δισ. ευρώ σε 15 κράτη μέλη στο πλαίσιο του μέσου SURE, όπως αναφέρει σε επίσημη ανακοίνωσή της.

Το μέσο SURE αποτελεί καίριο στοιχείο της συνολικής στρατηγικής της ΕΕ για την προστασία των πολιτών και για τον μετριασμό των εξαιρετικά αρνητικών κοινωνικοοικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού. Αποτελεί ένα από τα τρία δίχτυα ασφαλείας που συμφωνήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την προστασία των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και των χωρών.

Μόλις το Συμβούλιο εγκρίνει τις εν λόγω προτάσεις, η χρηματοδοτική στήριξη θα παρασχεθεί με τη μορφή δανείων που χορηγούνται με ευνοϊκούς όρους από την ΕΕ στα κράτη μέλη. Τα δάνεια αυτά θα βοηθήσουν τα κράτη μέλη να αντεπεξέλθουν σε τυχόν αιφνίδια αύξηση των δημόσιων δαπανών για τη διατήρηση της απασχόλησης. Συγκεκριμένα, θα βοηθήσουν τα κράτη μέλη να καλύψουν τις δαπάνες που συνδέονται άμεσα με τη χρηματοδότηση εθνικών συστημάτων μειωμένου ωραρίου και άλλων παρόμοιων μέτρων που έχουν θεσπίσει, ιδίως για τους αυτοαπασχολουμένους, για την αντιμετώπιση της τρέχουσας πανδημίας του κορονοϊού.

Σε συνέχεια διαβουλεύσεων με τα κράτη μέλη που έχουν ζητήσει στήριξη και κατόπιν αξιολόγησης των αιτήσεών τους, η Επιτροπή προτείνει στο Συμβούλιο να εγκρίνει τη χορήγηση χρηματοδοτικής στήριξης ως εξής:

  • Βέλγιο: 7,8 δισ. ευρώ
  • Βουλγαρία: 511 εκατ. ευρώ
  • Τσεχία:  2 δισ. ευρώ
  • Ελλάδα: 2,7 δισ. ευρώ
  • Ισπανία : 21,3 δισ. ευρώ
  • Κροατία: 1 δισ. ευρώ
  • Ιταλία: 27,4 δισ. ευρώ
  • Κύπρος: 479 εκατ. ευρώ
  • Λετονία: 192 εκατ. ευρώ
  • Λιθουανία: 602 εκατ. ευρώ
  • Μάλτα:    244 εκατ. ευρώ
  • Πολωνία: 11,2 δισ. ευρώ
  • Ρουμανία: 4 δισ. ευρώ
  • Σλοβακία: 631 εκατ. ευρώ
  • Σλοβενία: 1,1 δισ. ευρώ

Το SURE μπορεί να εξασφαλίσει χρηματοδοτική στήριξη έως και 100 δισ. ευρώ συνολικά για όλα τα κράτη μέλη. Οι προτάσεις που υπέβαλε η Επιτροπή στο Συμβούλιο με σκοπό την έκδοση αποφάσεων χορήγησης χρηματοδοτικής στήριξης ισοδυναμούν με κονδύλια ύψους 81,4 δισ. ευρώ και καλύπτουν 15 κράτη μέλη. Η Πορτογαλία και η Ουγγαρία έχουν ήδη υποβάλει επίσημα αιτήματα που βρίσκονται στο στάδιο της αξιολόγησης. Η Επιτροπή αναμένει ότι σύντομα θα υποβληθούν προτάσεις για τη χορήγηση στήριξης στις δύο χώρες. Τα κράτη μέλη που δεν έχουν ακόμη υποβάλει επίσημα αιτήματα μπορούν να το πράξουν.

Τα δάνεια που θα χορηγηθούν σε ένα κράτος μέλος στο πλαίσιο του μέσου SURE θα συνοδεύονται από σύστημα εθελοντικών εγγυήσεων από τα κράτη μέλη. Η Επιτροπή αναμένει ότι η διαδικασία για την οριστικοποίηση από τα κράτη μέλη των συμφωνιών εγγύησής τους με την Επιτροπή θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα.

Η πρόεδρος κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε: «Έχουμε χρέος να πράξουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διαφυλάξουμε τις θέσεις εργασίας και να προστατεύσουμε τις ζωές των συμπολιτών μας. Σήμερα κάναμε ένα σημαντικό βήμα στη σωστή κατεύθυνση: τέσσερις μόλις μήνες αφότου πρότεινα τη δημιουργία του, η Επιτροπή προτείνει τη χορήγηση κονδυλίων ύψους 81,4 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του μέσου SURE για την προστασία των θέσεων εργασίας και των εργαζομένων που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού σε όλη την ΕΕ. Το SURE αποτελεί σαφή ένδειξη της αλληλεγγύης μας απέναντι στην άνευ προηγουμένου κρίση. Η Ευρώπη τηρεί τις δεσμεύσεις της για την προστασία των πολιτών της

Ο κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις, εκτελεστικός αντιπρόεδρος για μια Οικονομία στην Υπηρεσία των Ανθρώπων, δήλωσε: «Οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν τη στιγμή αυτή τεράστια ανασφάλεια και πρέπει να τους στηρίξουμε για να αντεπεξέλθουμε στην παρούσα κρίση και να επανεκκινήσουμε τις οικονομίες μας. Γι' αυτό η Επιτροπή πρότεινε το μέσο SURE, ώστε να προστατεύσει τους εργαζομένους και να διευκολύνει την οικονομική ανάκαμψη. Σήμερα χαιρετίζουμε το έντονο ενδιαφέρον εκ μέρους των κρατών μελών για την πρόσβαση σε φτηνή χρηματοδότηση που είναι διαθέσιμη μέσω του SURE, ώστε να στηρίξουν τα συστήματα μειωμένου ωραρίου εργασίας και παρόμοια μέτρα και αναμένουμε την ταχεία λήψη αποφάσεων, ώστε να αρχίσει η εκταμίευση των κονδυλίων

Ο κ. Νικολά Σμιτ, επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων, πρόσθεσε: «Το SURE είναι ένα από τα πρώτα δίχτυα ασφαλείας που αποφασίσαμε να θεσπίσουμε, ώστε να εγγυηθούμε ένα εισόδημα στους εργαζομένους, για όσο διαρκεί η αναστολή των θέσεων εργασίας τους, και να εξασφαλίσουμε τη διατήρηση των θέσεων εργασίας τους. Κατά συνέπεια, το SURE θα συμβάλει στην ταχεία ανάκαμψη. Όλα τα κράτη μέλη θα έχουν σύντομα παράσχει αθροιστικά 25 δισ. ευρώ σε εγγυήσεις και προτείνουμε τα 15 κράτη μέλη που υπέβαλαν αίτημα στήριξης να λάβουν συνολικά 81,4 δισ. με τη μορφή δανείων. Αυτή είναι απόδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, του γεγονότος ότι μαζί είμαστε δυνατότεροι προς όφελος όλων των Ευρωπαίων πολιτών.»

Ο κ. Πάολο Τζεντιλόνι, επίτροπος Οικονομίας, δήλωσε: «Τα συστήματα μειωμένου ωραρίου εργασίας συνέβαλαν αποφασιστικά στον περιορισμό των άμεσων επιπτώσεων της πανδημίας του COVID-19 στις θέσεις εργασίας. Το μέσο SURE αποτελεί τη συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτά τα ζωτικά δίχτυα ασφαλείας. Θα συμβάλει στην προστασία των εργαζομένων από την ανεργία και θα θωρακίσει τις θέσεις εργασίας και τις δεξιότητες που θα χρειαστούμε τον καιρό της ανάκαμψης των οικονομιών μας. Η υψηλή ζήτηση από τα κράτη μέλη επιβεβαιώνει την ζωτική σημασία του εν λόγω μέσου.»

ΥΠΟΙΚ: Τα κεφάλαια του SURE θα εκταμιευθούν τμηματικά από τον Σεπτέμβριο.

Τον Σεπτέμβριο και με σταδιακό τρόπο θα γίνει η εκταμίευση των κεφαλαίων από το πρόγραμμα SURE, όπως διευκρινίζει το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του που ακολούθησε την απόφαση της Κομισιόν. Παράλληλα προστίθεται ότι με αυτό το ποσό θα καλυφθούν τα μέτρα διατήρησης θέσεων εργασίας τα οποία ανακοινώθηκαν τον Μάιο και θα συνεχιστούν τους επόμενους μήνες. 

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα τα μέτρα που υπέβαλε η Ελληνική Κυβέρνηση προς ένταξη στο Πρόγραμμα SURE και πρότεινε την τελική έγκρισή τους από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μαζί με τα μέτρα επιπλέον 14 κρατών-μελών τα οποία υπέβαλαν αντίστοιχο αίτημα. 

Το ποσό που θα λάβει η Ελλάδα ως δάνειο ανέρχεται στα 2,7 δισ. ευρώ – υψηλότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις – και με αυτό θα καλυφθούν μέτρα διατήρησης των θέσεων απασχόλησης που ήδη εφαρμόζονται από τον περασμένο Μάρτιο και θα συνεχίσουν να 
εφαρμόζονται τους επόμενους μήνες. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού και την κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε προσωρινή αναστολή, την κάλυψη των 
ασφαλιστικών εισφορών των εποχικά εργαζόμενων και την υλοποίηση του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ». 

Η εκταμίευση των χρημάτων θα πραγματοποιηθεί σε δόσεις και θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο. 

Η ελληνική κυβέρνηση ενεργεί μεθοδικά, συντεταγμένα και αποτελεσματικά και διευρύνει τους πόρους που διαθέτει στην πραγματική οικονομία, για να ενισχύσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις». 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κομισιόν
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απάντηση Κομισιόν σε ερώτηση Δ.Τσιόδρα: Τον Δεκέμβριο η παρουσίαση του πλαισίου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο αμπελοοινικός κλάδος

Σύμφωνα με την απάντηση που έδωσε ο αρμόδιος Κομισίον σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Δημήτρη Τσιόδρα, η Επιτροπή θα παρουσιάσει σχετικό πλαίσιο τον προσεχή Δεκέμβριο.