Στα 36,758 δισ. ευρώ ανήλθε τον Ιούλιο η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από το προγραμμα μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο προσφέρει στις τράπεζες δανεισμό με αρνητικό επιτόκιο έως και -1% και δίνει «μαξιλάρι» κερδοφορίας κατά την περίοδο της κρίσης του κορονοϊού.
Σημειώνεται πως οι ελληνικές τράπεζες αξιοποίησαν αμέσως και σε μεγάλη κλίμακα τα ευνοϊκά μέτρα που έλαβε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την αντιμετώπιση των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας.
Μάλιστα, τον Απρίλιο είχαν αυξήσει τη χρηματοδότησή τους από την ΕΚΤ σε 21,5 δισ. ευρώ, ή περίπου 8% του ενεργητικού τους, από 12,4 δισ. ευρώ τον Μάρτιο (δηλαδή, πριν γίνουν δεκτά τα κρατικά ομόλογα ως εγγυήσεις) και έναντι 8,1 δισ. ευρώ (3% του ενεργητικού) τον Δεκέμβριο του 2019. Δηλαδή, σε σχέση με το τέλος του 2019, τον Απρίλιο η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ αυξήθηκε κατά 165%.
Όπως τόνιζε σε έκθεσή της η Moody's τον Μάιο, η χρήση κρατικών ομολόγων για την άντληση ρευστότητας με αρνητικό επιτόκιο, φαίνεται ότι είναι μια επωφελής για τις τράπεζες πρακτική, αφού για κάθε 1 δισ. ευρώ που δανείζονται, λαμβάνουν από την ΕΚΤ 5 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Στο σύνολό της αυτή η νέα χρηματοδότηση προέρχεται από τον μηχανισμό της ΕΚΤ για τη στοχευμένη χορήγηση ρευστότητας μακροχρόνιας διάρκεια (TLTRO's) ένα πρόγραμμα της κεντρικής τράπεζας που παρέχει ρευστότητα με αρνητικό επιτόκιο -0,5%.
Αυτή η αυξημένη συμμετοχή των τραπεζών στο πρόγραμμα TLTRO είναι το αποτέλεσμα της επαναφοράς του waiver (κατ' εξαίρεση αποδοχή) των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Ουσιαστικά, οι τράπεζες, αμέσως μόλις το επέτρεψε η ΕΚΤ, «πάρκαραν» το σύνολο των χαρτοφυλακίων κρατικών τίτλων που διαθέτουν στην ΕΚΤ ως εγγύηση για να πάρουν τις χρηματοδοτήσεις αρνητικού επιτοκίου.