Θεωρείται ένας από τους «μάγους» του διεθνούς στερεώματος των hedge funds. Το αρχικό γράμμα του επωνύμου του, το «ν», έχει αποτυπωθεί στην επωνυμία της Brevan Howard, μιας από τις κορυφαίες εταιρείες διαχείρισης hedge funds στην Ευρώπη (το "Brevan" σχηματίζεται από τα αρχικά των ιδρυτών της εταιρείας, Άλαν Χάουαρντ ονομάζεται ο επικεφαλής της ομάδας). Αυτό τον καιρό, όμως, ο Τρύφων Νάτσης αφιερώνει λιγότερο χρόνο στα αγαπημένα του μακροοικονομικά στοιχήματα και περισσότερο σε ορισμένες επενδύσεις στρατηγικού χαρακτήρα στη γενέτειρά του, την Ελλάδα, με σημαντικότερη τη συμμετοχή στο εμβληματικό έργο του Ελληνικού.
Η επωνυμία της Brevan Howard ακούσθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στα τέλη 2009, αρχές του 2010, εν μέσω της μεγάλης κρίσης που οδήγησε στο μνημόνιο, τον Μάιο του 2010. Η τότε κυβέρνηση Παπανδρέου επιχειρούσε να καταγράψει τους επενδυτικούς οίκους που ασκούσαν πίεση στις τιμές των ομολόγων. Ανάμεσα στους αρκετά γνωστούς οίκους που προχωρούσαν σε πωλήσεις, άνοιγαν short θέσεις, ή αγόραζαν CDS διαπιστώθηκε ότι ήταν και η Brevan Howard, άγνωστη τότε στους περισσότερους στην Ελλάδα. Κορυφαίο στέλεχος της τότε κυβέρνησης τηλεφωνούσε σε υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη για να ρωτήσει: «Μα, ποια είναι επιτέλους αυτή η Brevan Howard»;
Μια δεκαετία αργότερα, η επικρατέστερη εκδοχή για τη δράση της Brevan Howard την περίοδο που η Ελλάδα οδηγούνταν στον αποκλεισμό από την αγορά ομολόγων, μετά την αποκάλυψη δυσθεώρητων ελλειμμάτων που επιμελώς αποκρύβονταν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την αγορά, λέει ότι η εταιρεία δεν κινήθηκε κερδοσκοπικά, με short θέσεις και «πονταρίσματα» στα CDS, αλλά πρόλαβε πολύ γρήγορα να ρευστοποιήσει τις θέσεις που κρατούσε σε ελληνικά ομόλογα, ενώ πολλοί που άργησαν να το κάνουν υπέστησαν ζημιές. Βέβαια, ουδείς γνωρίζει πραγματικά τι έχει συμβεί, αφού η εταιρεία διαχείρισης hedge funds, όπως και όλες οι άλλες σε αυτό τον τομέα των επενδύσεων χαρτοφυλακίου, δεν γνωστοποιεί τις κινήσεις της. Αργότερα, στα τέλη του 2012, η Brevan Howard ήταν ένα από τα hedge funds που είχαν αγοράσει ομόλογα σε πολύ χαμηλές τιμές και τα πρόσφεραν στην κυβέρνηση, για να προχωρήσει τότε ένα σχέδιο επαναγοράς χρέους με δανεισμό από την Ευρώπη.
Η Brevan Howard είχε επιτύχει αξιοθαύμαστες αποδόσεις και προσέλκυσε μεγάλου ύψους κεφάλαια στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της και ειδικά στην περίοδο της μεγάλης κρίσης που άρχισε το 2008. Όμως, όταν οι αγορές άρχισαν να κινούνται ανοδικά με σταθερό βηματισμό, οι αποδόσεις άρχισαν να υποχωρούν και τα funds της εταιρείας να χάνουν συνεχώς κεφάλαια. Το 2017, εν μέσω μιας προσπάθειας να αλλάξει κατεύθυνση η εταιρεία για να προσελκύσει νέους επενδυτές, ιδρύθηκαν δύο νέα funds, υπό τη διαχείριση του Τρύφωνα Νάτση, με αντικείμενο τις επενδύσεις σε ελληνικές μετοχές και real estate, καθώς κρίθηκε ότι είχαν ωριμάσει οι συνθήκες για να επενδυθούν κεφάλαια στο στοίχημα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας μετά την πολυετή κρίση. Δίπλα στον Τρύφωνα Νάτση σε αυτή την προσπάθεια βρέθηκε ο επί χρόνια επικεφαλής οικονομολόγος της Eurobank, Πλάτων Μονοκρούσος.
Η μεγάλη επένδυση στη Lamda Development
Ο Τρύφων Νάτσης και τα funds της Brevan Howard έχουν αναδειχθεί έκτοτε σε σημαντικούς επενδυτές του ελληνικού Χρηματιστηρίου και της αγοράς ακινήτων, όμως το μεγάλο «χτύπημα» έγινε πριν από λίγες ημέρες. Η απόφαση της Μαριάννας Λάτση να διαφοροποιήσει την επενδυτική της στρατηγική, αποχωρώντας από τη Lamda Development και το σχέδιο του Ελληνικού, το οποίο εξακολουθούν να στηρίζουν ο Σπύρος και η Μαργαρίτα Λάτση, έδωσε την ευκαιρία στον Τρύφωνα Νάτση να γίνει ένας από τους μεγαλομετόχους της Lamda, παίρνοντας μια θέση, δίπλα σε γνωστούς και ισχυρούς επιχειρηματίες, στο project του Ελληνικού.
Όπως ανακοινώθηκε μετά την ολοκλήρωση των σχετικών συναλλαγών, στο 6,36% ανέρχεται η συμμετοχή του Τρύφωνα Νάτση στο σύνολο των δικαιωμάτων ψήφου της Lamda Development. Σύμφωνα με την από 29 Ιουλίου 2020 γνωστοποίηση που υπέβαλε ο κ. Νάτσης, την 24η Ιουλίου 2020 κατείχε άμεσα, μέσω του κοινού λογαριασμού που διατηρεί με τη Δέσποινα Νάτση, 3,53% των μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου στην Lamda. Συνολικά, ελέγχει 6,36% του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου στην Εταιρεία, λόγω της διακτριτικής ευχέρειας που διατηρεί στις επενδύσεις των κεφαλαίων Brevan Howard TN Macro Master Fund Limited (BTN), Brevan Howard Master Fund Limited (BHM) και Brevan Howard Multi - Strategy Master Fund Limited (BMS), τα οποία απέκτησαν 2,83% των μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου.
Το project Orilina
Σε ό,τι αφορά την αγορά ακινήτων, οι επενδύσεις του Νάτση γίνονται με «όχημα» την Orilina Properties ΑΕΕΑΠ, μια αδειοδοτημένη εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία, η οποία έχει ήδη επενδύσει κεφάλαια άνω των 80 εκατ. ευρώ, για την δημιουργία ενός αξιόλογου χαρτοφυλακίου ακινήτων. Η αξία της εταιρείας εκτιμάται σε 81,77 εκατ. ευρώ, με την καθαρή εκμισθώσιμη επιφάνεια να διαμορφώνεται σε 67.852 τ.μ. Πρόκειται για τη μοναδική ΑΕΕΑΠ μέχρι σήμερα στην ελληνική αγορά, η οποία έχει συσταθεί και επενδύει αποκλειστικά με κεφάλαια ξένου επενδυτικού ομίλου.
Η πιο πρόσφατη επένδυση της Orilina αφορά στην απόκτηση του καταστήματος της αλυσίδας Σκλαβενίτη στο κτίριο που κατασκεύασε η Μπάμπης Βωβός στο πρώην Κτήμα Θων, στην συμβολή των λεωφόρων Αλεξάνδρας και Κηφισίας, με το συνολικό τίμημα της συναλλαγής να ανέρχεται σε 25 εκατ. ευρώ. Τον Φεβρουάριο του 2019, η Orilina Properties είχε δαπανήσει άλλα 25 εκατ. ευρώ για την εξαγορά του κτιρίου που στεγάζει τα κεντρικά γραφεία του ομίλου Ελλάκτωρ (αλλά και αρκετών υπηρεσιών του ομίλου Γερμανού), στην Εθνική Οδό, στο ύψος της Νέας Κηφισιάς.
Το τρίτο σημαντικότερο ακίνητο της Orilina Properties είναι το εμπορικό και ψυχαγωγικό συγκρότημα στην περιοχή της Νέας Κηφισιάς (Αμαλιάδος 4), επιφάνειας 22.723 τ.μ. Πρόκειται για ένα ακίνητο, το οποίο στεγάζει πολυκατάστημα της αλυσίδας Jumbo, όπως επίσης και το πάρκο ψυχαγωγίας της Playmobil. Το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο πλαισιώνουν κτίρια γραφείων και μεμονωμένα εμπορικά καταστήματα, εκ των οποίων ξεχωρίζει ακίνητο στην οδό Ερμού, που στεγάζει την αλυσίδα Calzedonia.
Από τη Θεσσαλονίκη στο Λονδίνο
Ο Τρύφων Νάτσης έχει διανύσει μια μεγάλη διαδρομή που τον έφερε από τη Θεσσαλονίκη στους υψηλούς επενδυτικούς κύκλους του Λονδίνου. Σπούδασε στο Αριστοτέλειο και πήρε Ph.D στα οικονομικά από το City University του Λονδίνου. Στη συνέχεια έγινε βοηθός ερευνητή και λέκτορας στις χρηματοοικονομικές αγορές και στη θεωρία χαρτοφυλακίων στο City University ως το 1993.
Εγκατέλειψε την ακαδημαϊκή καριέρα για να ενταχθεί στο δυναμικό της Salomon Brothers. Τον Ιούνιο του 2000, μετά την εξαγορά της Salomon από τη Citigroup, έφυγε από τον τομέα της επενδυτικής τραπεζικής και πέρασε στα hedge funds, αρχής γενομένης από την Endeavour. Το μεγάλο του άλμα έγινε όταν γνώρισε τον μετέπειτα θρυλικό διαχειριστή Άλαν Χάουρντ και σχημάτισαν την ομάδα που ίδρυσε το 2002 την Brevan Howard Asset Management LLP.
Ο Νάτσης, όπως και ο Χάουαρντ και οι άλλοι εταίροι της Brevan, αποφεύγει τη δημοσιότητα και την έκθεση της ιδιωτικής του ζωής. Είναι γνωστό, όμως, ότι έχει αδυναμία στα σπορ αυτοκίνητα και στην όπερα και συχνά προσφέρει χορηγίες σε παραστάσεις όπερας στο Λονδίνο.