ΓΔ: 2569.82 1.56% Τζίρος: 262.02 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Ανθρώπινο και ρομποτικό χέρι
Επαφή ανθρώπινου και ρομποτικού χεριού, σύμβολο τεχνητής νοημοσύνης και συνεργασίας ανθρώπου-μηχανής.

Κινητήρια δύναμη για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες την επόμενη διετία η Τεχνητή Νοημοσύνη

Tο 77% των ανώτερων στελεχών αναμένουν ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα αποκτήσει μεγάλη σημασία για τις επιχειρηματικές λειτουργίες, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια σύμφωνα με έρευνα της EY.

Σύμφωνα με τα ανώτερα στελέχη του κλάδου των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, η Τεχνητή Νοημοσύνη θα αποτελέσει σημαντική κινητήρια δύναμη για τον κλάδο, με το 77% να θεωρούν ότι θα αποκτήσει υψηλή σημασία για τις επιχειρήσεις τους τα επόμενα δύο χρόνια. 

Σε αυτό καταλήγει παγκόσμια έρευνα, Transforming Paradigms: Global AI in Financial Services Survey της EY η οποία αξιολογεί το τρέχον επίπεδο υιοθέτησης της Τεχνητής Νοημοσύνης από τους οργανισμούς παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Η έρευνα, που συγχρηματοδοτήθηκε από την EY και την Invesco, εκπονήθηκε από το Cambridge Centre for Alternative Finance (CCAF) του Judge Business School του Πανεπιστημίου του Cambridge, και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (World Economic Forum).

Η έρευνα αποκάλυψε, επίσης, ότι το 85% των ερωτηθέντων έχουν ήδη εισάγει την Τεχνητή Νοημοσύνη στους οργανισμούς τους και αναμένουν να τη χρησιμοποιήσουν σε νέες εφαρμογές στο άμεσο μέλλον. Επιπρόσθετα, σχεδόν τα δύο τρίτα (64%) των συμμετεχόντων εκτιμούν ότι θα αξιοποιήσουν την Τεχνητή Νοημοσύνη κατά την επόμενη διετία, για την άντληση νέων εσόδων, την αυτοματοποίηση διαδικασιών, τη διαχείριση κινδύνων, καθώς και την εξυπηρέτηση και προσέλκυση πελατών.

Η αυξημένη υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης σε όλο το φάσμα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, συνεπάγεται και διάφορες προκλήσεις. Το 80% των ανώτερων στελεχών αναφέρουν την ποιότητα των δεδομένων, την πρόσβαση στα δεδομένα και τον ανταγωνισμό για την προσέλκυση εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού, ως τα μεγαλύτερα εμπόδια στην εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης. Ωστόσο, οι συμμετέχοντες που χρησιμοποιούν κυρίως αυτόνομα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης, θεωρούν, κατά 80%, ότι τα πιο σημαντικά εμπόδια είναι η οικοδόμηση της εμπιστοσύνης προς τα συστήματα αυτά, καθώς και η υιοθέτησή της τεχνολογίας από τους χρήστες.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο κος Γεώργιος Παπαδημητρίου, Εταίρος της ΕΥ Ελλάδος και Επικεφαλής του Χρηματοοικονομικού Τομέα της ΕΥ Κεντρικής, Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας, παρατηρεί: «Ο ρυθμός με τον οποίο η Τεχνητή Νοημοσύνη μεταβάλλει τα δεδομένα στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, αυξάνεται διαρκώς. Η πανδημία του COVID-19 κατέδειξε την ανάγκη για καινοτομία και, σε πολλές περιπτώσεις, επέσπευσε τον μετασχηματισμό πολλών οργανισμών, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβίωσή τους. Η ταχύτητα με την οποία οι επιχειρήσεις του κλάδου παγκοσμίως, αλλά και στη χώρα μας, θα προσαρμοσθούν και θα ενσωματώσουν τη νέα τεχνολογία, θα κρίνει, σε μεγάλο βαθμό, ποιοι θα κυριαρχήσουν στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται, κατά τα επόμενα χρόνια. Πέρα, πάντως, από τα προφανή οφέλη και τις δυνατότητες των νέων αυτών τεχνολογιών, είναι σημαντικό κανείς να αναλογίζεται και τους συνεπαγόμενους κινδύνους. Η ενσωμάτωση των αναδυόμενων τεχνολογιών, όπως συγκεκριμένα η Τεχνητή Νοημοσύνη, αποτελεί έναν από τους 10 κορυφαίους κινδύνους που θα πρέπει να διαχειριστούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κατά την επόμενη δεκαετία, όπως κατέδειξε και πρόσφατη ερευνά της EY».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημήτρης Παπαστεργίου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπαστεργίου: Ψηφιακή και καινοτόμα Ελλάδα το 2030 με στήριξη στην έρευνα

Η Ελλάδα παρουσίασε τις προοπτικές ενίσχυσης υποδομών και Τεχνητής Νοημοσύνης στη 90ή ΔΕΘ, με έμφαση σε σύγχρονα data centers και το AI Factory «PHAROS», ενισχύοντας τη θέση της στην ευρωπαϊκή ψηφιακή στρατηγική.
Κτίριο Ernst & Young
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ

EY: Έναρξη παγκόσμιου διαγωνισμού data analysis, ανοιχτός και από Ελλάδα

Oι συμμετέχοντες καλούνται να αξιοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη για να επεξεργαστούν δορυφορικά δεδομένα, με στόχο την ανάπτυξη τεχνολογικών λύσεων για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας παράκτιων περιοχών έναντι της κλιματικής αλλαγής.
Τεχνητή νοημοσύνη Λος Άντζελες
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Το AI Claude απέκτησε αυτόβουλα πρόσβαση σε δεδομένα ψηφοφόρων Τζόρτζια

Το AI Claude της Anthropic απέκτησε αυτόβουλα πρόσβαση σε επί πληρωμή ιστότοπο με στοιχεία ψηφοφόρων της Τζόρτζια, εντείνοντας ανησυχίες για ενδεχόμενο απώλειας ελέγχου της τεχνητής νοημοσύνης λίγο πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου.
Τεχνητή νοημοσύνη laptop
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

H τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τις αγορές, τις πληρωμές και τις τράπεζες

Η τεχνητή νοημοσύνη περνά από την παροχή πληροφοριών στη λήψη δράσης, αλλάζοντας τις αγορές, τις πληρωμές και τις επιχειρήσεις. Στο Athens Mastercard Innovation Forum 2026 κυριάρχησαν συζητήσεις για ευκαιρίες και προκλήσεις της νέας εποχής.
Νίκος Χαρδαλιάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκος Χαρδαλιάς: Η Τεχνιτή Νοημοσύνη πρέπει να υπηρετεί τον άνθρωπο

Ανοιχτή πρόσκληση σε όλους τους δημάρχους Αττικής απηύθυνε ο Νίκος Χαρδαλιάς για κοινές εκδηλώσεις ενημέρωσης σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη, στο Μέγαρο Μουσικής, με στόχο την άμεση ενημέρωση και εξοικείωση των πολιτών με τη νέα τεχνολογία.