Σε αγώνα δρόμου για ένα γρήγορο restart στην οικονομία εν μέσω πολλαπλών αβεβαιοτήτων και υψηλών ρίσκων επιδίδεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με τις διαβουλεύσεις να εντείνονται τις επόμενες ημέρες ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής στις 19 Ιουνίου. Κυρίαρχα θέματα, το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και η χαλάρωση της θηλιάς των πλεονασμάτων και το 2021, ώστε να απελευθερωθεί δημοσιονομικός χώρος για φορολογικές ελαφρύνσεις.
Ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα είναι η διαμόρφωση του νέου αναπτυξιακού σχεδίου για την προσεχή 10ετία που θα αποτελέσει το διαβατήριο για την απορρόφηση του πακέτου των 32 δισ. ευρώ, το οποίο μαζί με άλλα κεφάλαια από το ΕΣΠΑ και τις επενδύσεις θα δημιουργήσουν «δύναμη πυρός» πάνω από 50 δισ. ευρώ.
Το μεγάλο στοίχημα είναι η ορθή αξιοποίηση του πακέτου και η δυνατότητα προσέλκυσης ιδιωτικών κεφαλαίων στο πλαίσιο ενός νέου παραγωγικού μοντέλου που θα αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και θα δώσει έμφαση στη πράσινη ανάπτυξη και τη μετάβαση στη ψηφιακή εποχή, που αποτελούν τους δύο βασικούς τομείς δράσεων προς τους οποίους θα κατευθυνθούν τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Η αρχιτεκτονική και τα κριτήρια του μηχανισμού διάθεσης των ευρωπαϊκών πόρων δεν έχει κλειδώσει και πολλά θα κριθούν το επόμενο διάστημα. Για το ελληνικό σχέδιο, κεντρικό ρόλο παίζει η επιτροπή που είχε συσταθεί υπό τον Noμπελίστα οικονομολόγο Χριστόφορο Πισσαρίδη για την διαμόρφωση προτάσεων, αλλά οι αποφάσεις θα φέρουν την σφραγίδα του Μεγάρου Μαξίμου.
Ρευστότητα και πλεόνασμα
Προτεραιότητα, επίσης παραμένει η ενίσχυση της ρευστότητα του Δημοσίου και η διατήρηση υψηλών ταμειακών διαθεσίμων καθώς το φθινόπωρο του 2020 είναι απρόβλεπτο. Είναι δε πολύ πιθανόν μέσα στο καλοκαίρι να έχουμε μια ακόμη ομολογιακή έκδοση, δεκαετούς τίτλου από το Δημόσιο.
Κεντρικό αίτημα της ελληνικής πλευράς παραμένει η χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων από το 2021 και μετά. Πρόκειται για ένα αίτημα που ήταν στο επίκεντρο της στρατηγικής της κυβέρνησης πριν το ξέσπασμα της πανδημίας και σήμερα επανέρχεται στο προσκήνιο με δεδομένο ότι τέτοιου τύπου στόχοι δυσχεραίνουν τη προσπάθεια ανάκαμψης που είναι εκ των πραγμάτων δύσκολη στην τρέχουσα συγκυρία και ταυτόχρονα εμποδίζουν την επεκτατική δημοσιονομική πολιτική για την άρση των βαρών στην οικονομία.
«Ζωντανό» είναι και το αίτημα για αλλαγή χρήσης των κεφαλαίων που αναμένει η χώρα από τα ANFA και SMP που αθροίζουν περίπου σε 2,5 δισ. ευρώ και στόχος είναι να αξιοποιηθούν για επενδυτικά έργα.
Φθινοπωρινές ελαφρύνσεις
Ανοικτό είναι και το κεφάλαιο των φοροελαφρύνσεων. Στόχος είναι η ένταξη τους στην ατζέντα του φθινοπώρου, στο πλαίσιο της κατάρτισης του προϋπολογισμού για το 2021 αλλά και των εξαγγελιών που θα κάνει ο πρωθυπουργός από το βήμα της φετινής Διεθνούς Έκθεσης της Θεσσαλονίκης.
Στην πρώτη γραμμή βρίσκεται η μείωση του μη μισθολογικού κόστους αλλά η έκταση κι ο χρόνος εφαρμογής του «κουρέματος» των ασφαλιστικών εισφορών θα εξαρτηθεί από την πορεία της οικονομίας και τις δημοσιονομικές αντοχές.