ΓΔ: 2530.46 -2.22% Τζίρος: 763.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φωτο: Τράπεζα της Ελλάδος

Στουρνάρας: Ανάκαμψη 5,5% το 2021, νέα δάνεια 15 δισ. φέτος

Ο διοικητής της ΤτΕ ανέφερε στη Βουλή πως για το 2020 επικρατεί έντονη αβεβαιότητα με τις προβλέψεις για την ύφεση να κυμαίνονται μεταξύ 4,5% και 9,5% και το βασικό σενάριο στο 6%.

Το γεγονός πως δεν μπορούν να υπάρξουν οριστικές εκτιμήσεις τόσο για το εύρος της ύφεσης που θα προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού στο ΑΕΠ, όσο και την επιστροφή της οικονομίας σε αναπτυξιακή πορεία υπογράμμισε ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, που έκανε λόγο για ανάκαμψη της οικονομίας το 2021 κατά 5,5%.

Απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, όπου προσήλθε ως προτεινόμενος για επαναδιορισμό στη θέση του διοικητού της Τράπεζας της Ελλάδος, ο κ. Στουρνάρας προχώρησε στην εκτίμηση ότι η ύφεση στην Ελλάδα το 2020, θα κυμανθεί από 4,5% έως 9,5% του ΑΕΠ.

Ο κ. Στουρνάρας, που προέβλεψε ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2021 με αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,5%, είπε πως η παγκόσμια πανδημία δημιουργεί αβεβαιότητα, διότι «όσο δεν υπάρχει εμβόλιο και φάρμακο, ο φόβος που φωλιάζει στις ψυχές μας, δημιουργεί συνθήκες στασιμότητας, και ενδεχομένως, εάν συνεχισθεί και φόβους στασιμοπληθωρισμού».

Για την Ελλάδα, σημείωσε, η αντιμετώπιση της πανδημίας υπήρξε μεγάλη επιτυχία, και θέτει τα θεμέλια για μια όσο πιο περιορισμένη ύφεση γίνεται. Σημείωσε μάλιστα ότι η στάση της κυβέρνησης που φάνηκε να ακούει τους ειδικούς και να κινείται γρήγορα, στέλνει ένα θετικό μήνυμα για το τι θα συμβεί από εδώ και στο εξής. Και βέβαια η τύχη παίζει ένα σημαντικό ρόλο, πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας.

Ο διοικητής της ΤτΕ επανέλαβε ότι όσο δεν υπάρχει εμβόλιο και φάρμακο, «μόνο σενάρια» μπορούμε να κάνουμε για τις επιπτώσεις και ειδικότερα για την ύφεση που αναμένεται να έχει εύρος από 4,5% έως 9,5%, με «το βασικό σενάριο» να είναι στο 6% για το 2020. Για το 2021 προβλέπεται ανάκαμψη 5,5%, είπε ο κ. Στουρνάρας, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι εκτιμήσεις θα αλλάζουν κάθε φορά που θα δημοσιοποιούνται νέα στοιχεία.

Εξάλλου, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι φέτος θα έχουμε σημαντική πιστωτική επέκταση, την οποία υπολογίζουμε σε 15 δισ. ευρώ, τουλάχιστον. Τόνισε μάλιστα ότι από πλευράς ρευστότητας και κεφαλαίων, οι τράπεζες είναι απόλυτα καλυμμένες για να συμβάλουν στη διατήρηση του παραγωγικού ιστού της οικονομίας. Βεβαίως, πρόσθεσε, οι τράπεζες οφείλουν να δανειοδοτούν φερέγγυους δανειολήπτες (με βάση τα στοιχεία που έχουν έως 31/12/2019).

Εισηγούμενος τον επαναδιορισμό του κ. Στουρνάρα, ο παρακαθήμενος υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας είπε ότι ο διοικητής συνέβαλε ουσιαστικά στη διαφύλαξη χρηματοπιστωτικής σταθερότητας όταν κυβερνητικές επιλογές κλόνισαν την εμπιστοσύνη καταθετών και επενδυτών και έθεσαν σε κίνδυνο τη τραπεζική ευστάθεια.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Ζαββός εξέφρασε την πεποίθηση ότι στη νέα εξαετία του, ο κ. Στουρνάρας θα συνεχίσει να συντρέχει στην προσπάθεια της χώρας και θα στηρίξει τη γενική πολιτική της κυβέρνησης όπως προβλέπεται από το καταστατικό της ΤτΕ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιάννης Στουρνάρας ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Ρεαλιστικός ο κίνδυνος ύφεσης στην Ευρωζώνη

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, προειδοποιεί ότι η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή αυξάνει τους κινδύνους για την Ευρωζώνη, επηρεάζοντας ανάπτυξη, πληθωρισμό και τραπεζικό σύστημα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Βαθαίνει την ύφεση η επιδείνωση της πανδημίας

Ύφεση που θα ξεπερνά το 7,5% και θα προσεγγίζει το 9,4% βλέπει για το 2020 η Τράπεζα της Ελλάδος ενώ ενδεχόμενη επιδείνωση της πανδημίας με πτώση της δραστηριότητας κατά 9,4% το 2020 θα φέρει πιο ισχνή ανάκαμψη το 2021 τόνισε ο κ. Στουρνάρας
Διαδικτυακή απάτη
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Νάνοι» στην αντιμετώπιση της ψηφιακής απάτης οι τεχνολογικοί «γίγαντες»

Παρά τις επενδύσεις δισεκατομμυρίων στην τεχνητή νοημοσύνη, οι μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες δυσκολεύονται να περιορίσουν τις ψηφιακές απάτες με deepfakes, ενώ εισπράττουν έσοδα από παραπλανητικές διαφημίσεις.
Γιάννης Στουρνάρας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Χρειάζονται θεσμικές αλλαγές για αξιολόγηση Α πριν το 2030

Η βελτίωση των θεσμών και ταχύτερες δικαστικές διαδικασίες είναι βασικές για να πετύχει η Ελλάδα πιστοληπτική αξιολόγηση κατηγορίας Α πριν το 2030, τονίζει ο Γ. Στουρνάρας, σημειώνοντας πρόοδο στη δημόσια διοίκηση και τη δικαιοσύνη.
Τάκης Θεοδωρικάκος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Θεοδωρικάκου-Στουρνάρα για επενδύσεις και ανταγωνιστικότητα

Ο Υπ. Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος ενημέρωσε τον Γ. Στουρνάρα για τις επενδύσεις μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου και νέα μέτρα για ΜμΕ σε εξωστρέφεια, κοινωνική επιχειρηματικότητα και τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης.
Γιάννης Στουρνάρας συνέδριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Η Ελλάδα παράδειγμα ανάκαμψης με ισχυρή ανάπτυξη και τουρισμό

Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται με ρυθμό κοντά στο 2%, σχεδόν διπλάσιο από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, με τον Γιάννη Στουρνάρα να επισημαίνει τη συμβολή των επενδύσεων, του τουρισμού και της ναυτιλίας.