ΓΔ: 1397.9 0.02% Τζίρος: 58.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:35:30 DATA
Φώτο: AΠΕ

Μήνυμα Ρέγκλινγκ στην Ελλάδα: «Σας συμφέρει το δάνειο από ESM»

Με τα σημερινά επίπεδα επιτοκίων, η Ελλάδα θα εξοικονομούσε 800 εκατ. ευρώ αν δανειζόταν 3,7 δισ. από το νέο πρόγραμμα του ESM για την πανδημία, υπογραμμίζει ο επικεφαλής του Μηχανισμού Στήριξης, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ένα σαφές μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση, που έχει δείξει ως τώρα επιφυλακτικότητα απέναντι στο νέο εργαλείο χρηματοδότησης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, έστειλε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, τονίζοντας ότι η χώρα μας θα μπορούσε να επιτύχει μεγάλη εξοικονόμηση πόρων, εάν δανειζόταν από το Μηχανισμό, σε σχέση με το αντίστοιχο κόστος δανεισμού από την αγορά ομολόγων.

Όπως είπε ο Γερμανός τεχνοκράτης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup, είναι νωρίς για να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης είναι διστακτικές απέναντι στο νέο μηχανισμό χρηματοδότησης για την περίοδο της πανδημίας, ο οποίος μπορεί να προσφέρει δάνεια έως 240 δισ. ευρώ συνολικά, ή 2% του ΑΕΠ των κρατών μελών. Το πρόγραμμα έχει ενεργοποιηθεί εδώ και δύο ώρες, είπε χαρακτηριστικά και δεν πρέπει να βγάζουμε πρόωρα συμπεράσματα.

Εξάλλου, όπως σημείωσε, πρόκειται για μια προληπτική πιστωτική γραμμή, η οποία δεν είναι αναγκαίο να ενεργοποιηθεί, όπως άλλωστε συμβαίνει και με την αντίστοιχη προληπτική γραμμή χρηματοδότησης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Πάντως, από όσα δήλωσε ο κ. Ρέγκλινγκ γίνεται σαφής η πρόθεσή του να υπογραμμίσει προς την πλευρά της Αθήνας ότι έχει συμφέρον η χώρα να δανεισθεί από τον ESM και όχι από την αγορά, καθώς το κόστος είναι ασύγκριτα χαμηλότερο:

  • Όπως είπε, αν λάβουμε υπόψη τα τρέχοντα επίπεδα των αποδόσεων των 10ετών ελληνικών ομολόγων και τα συγκρίνουμε με ένα αντίστοιχο δάνεια δεκαετούς διάρκειας από τον ESM, με επιτόκιο 0,1%, βγαίνει το συμπέρασμα ότι ένα δάνειο 3,7 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ της Ελλάδας του 2019) θα εξοικονομούσε για την Ελλάδα πληρωμές τόκων 800 εκατ. ευρώ στη διάρκεια της δεκαετίας.

Υπενθυμίζεται ότι η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου στη δευτερογενή αγορά είναι σήμερα λίγο υψηλότερη του 2%, δηλαδή περίπου 20 φορές μεγαλύτερη από το κόστος δανεισμού από τον ESM.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα ξεκαθάρισε πλήρως το καθεστώς επιτήρησης που θα εφαρμοσθεί για τις χώρες που θα λάβουν τα δάνεια του ESM για την πανδημία. Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του Μηχανισμού Σταθερότητας, θα εφαρμόζεται μεν καθεστώς ενισχυμένης επιτήρησης, όπως αυτό στο οποίο βρίσκεται ήδη η Ελλάδα μετά τη λήξη του τρίτου μνημονίου, αλλά με δύο μεγάλες διαφορές:

  1. Ο μόνος έλεγχος που θα γίνεται θα αφορά την «πραγματική χρήση των κεφαλαίων που διατίθενται από τον ESM για την κάλυψη άμεσου και έμμεσου υγειονομικού κόστους». Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πρόκειται για μια γενικού χαρακτήρα επιτήρηση, αλλά για μια επιτήρηση περιορισμένη στην εξακρίβωση της χρήσης των πόρων του δανείου, με βάση τα όσα θα δηλώνει εξαρχής η ίδια η κυβέρνηση που θα λαμβάνει το δάνειο.
  2. Επίσης, σε αντίθεση με όσα προβλέπονται για την ενισχυμένη επιτήρηση, σε ό,τι αφορά την αποστολή της τρόικας κάθε τρεις μήνες για τακτικούς ελέγχους, ο ESM διευκρινίζει ότι δεν θα υπάρχουν ad-hoc αποστολές των ευρωπαϊκών θεσμών, πέραν όσων προβλέπονται ήδη στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, δηλαδή δύο έλεγχοι κάθε χρόνο.

Πέραν αυτών των ελέγχων, ο ESM θα συνεχίσει να εφαρμόζει το δικό του Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης, το οποίο ενεργοποιείται κάθε φορά που χορηγείται ένα δάνειο, ώστε να ελέγχει την ικανότητα πληρωμής του κράτους που λαμβάνει το δάνειο, σε συνάρτηση και με την επιτήρηση από την Κομισιόν. Αυτός ο έλεγχος, όπως έχει εξηγήσει και σε προηγούμενες δηλώσεις του ο  Κλ. Ρέγκλινγκ, είναι σαν τους τακτικούς ελέγχους που κάνει κάθε τράπεζα για να διαπιστώνει αν έχει μεταβληθεί η οικονομική θέση ενός δανειολήπτη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ESM, Eurozone
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ESM: Βαρύ πλήγμα στο ΑΕΠ της ευρωζώνης από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας υπογραμμίζει ότι το πλήγμα στο ΑΕΠ θα ξεπεράσει ακόμη και το αντίστοιχο της πετρελαϊκής κρίσης του '70, αλλά εκτιμά ότι η οικονομία είναι σήμερα πιο ανθεκτική.
ESM, Eurozone
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Προσγειώνει» τις προσδοκίες το σχέδιο του ESM για έλλειμμα, χρέος, επιτήρηση

Η δέσμη ιδεών που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας δείχνουν ότι χαλάρωση μεν θα υπάρξει, αλλά οι αυστηροί κανόνες για το χρέος θα διατηρηθούν. Υπό αυστηρή εποπτεία οι υπερχρεωμένες χώρες.
regling
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρέος: Τέλος στον γερμανικό κανόνα, τι αλλάζει στο Σύμφωνο Σταθερότητας

Αλλάζει ο κανόνας για το όριο χρέος και την υποχρεωτική μείωσή του σε ορίζοντα 20ετίας, που θα έφερνε λιτότητα... μνημονίου σε Ελλάδα και Ιταλία. Βαρυσήμαντη συνέντευξη του Κλ. Ρέγκλινγκ στο "Spiegel".
regling_centeno
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ασφυκτική πίεση η Ελλάδα να πάρει τα νέα δάνεια του ESM

Ο Χρήστος Σταϊκούρας αποφεύγει ακόμη και να αναφέρει το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο του Μηχανισμού Σταθερότητας, αλλά ο Κλάους Ρέγκλινγκ σημειώνει ότι θα προσφέρει εξοικονόμηση 800 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς «απογειώνονται» τα κρατικά έσοδα χωρίς νέες αυξήσεις στους φόρους

Σχεδόν 5% η αύξηση των κρατικών εσόδων το 2025, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό. Πάνω από 1,3 δισ. πρόσθετα έσοδα θα φέρει ο ΦΠΑ, ενώ η αύξηση εισοδημάτων φυσικών προσώπων και εταιρειών θα φέρει περίπου 1 δισ.