ΓΔ: 1390.49 0.56% Τζίρος: 113.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 DATA
ESM, Eurozone
Φωτο: Shutterstock

Νέο αίτημα σε ESM για πρόωρη αποπληρωμή δανείων του α' μνημονίου

Η αποπληρωμή των δανείων σχεδιάζεται να γίνει από το «μαξιλάρι» των διαθεσίμων των περίπου 35 δισ. ευρώ, όπως συνέβη και με τις δύο προηγούμενες πρόωρες αποπληρωμές.

Αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για πρόωρη εξόφληση δόσεων ύψους έως και 5,3 δισ. ευρώ που λήγουν το 2026 και 2027, από τα ακριβά διμερή δάνεια του πρώτου μνημονίου, υπέβαλε - σύμφωνα με πληροφορίες του ertnews.gr -  το οικονομικό επιτελείο.

Στόχος η ενίσχυση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους και της εμπιστοσύνης των αγορών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, σε μια περίοδο ευνοϊκή για τη χώρα, μετά την ανάκτηση της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας.

Η αποπληρωμή των δανείων σχεδιάζεται να γίνει από το «μαξιλάρι» των διαθεσίμων των περίπου 35 δισ. ευρώ, όπως συνέβη και με τις δύο προηγούμενες πρόωρες αποπληρωμές.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) έχει επεξεργαστεί και ένα δεύτερο, ηπιότερο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο η εξαγορά θα περιοριστεί στα δάνεια του 2026 ύψους 2,645 δισ. ευρώ με επαναχάραξη του σχεδιασμού ανάλογα με τις μακροοικονομικές εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την άνοιξη του 2022 επεστράφησαν στους εταίρους 2,645 δισ. ευρώ, ενώ τον ίδιο χρόνο μηδένισαν οι υποχρεώσεις της χώρας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (πληρώθηκαν 1,86 δισ. ευρώ, που κανονικά θα καταβάλλονταν αρχές του 2024).

Τα δάνεια του πρώτου μνημονίου από την ευρωζώνη ανέρχονται σε 52,9 δισ. ευρώ με διάρκεια αποπληρωμής από το 2020 έως το 2040 και με επιτόκιο Euribor 3 μηνών + 0,5%, γεγονός που τα καθιστά ακριβά καθώς το Euribor 3μηνου είναι 3,94%.

Από φέτος άρχισε και η εξυπηρέτηση των δανείων του EFSF (του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) ύψους 141,8 δισ. ευρώ με αποπληρωμή το 2056, ενώ από το 2034 προστίθενται επιπλέον 86 δισ. ευρώ από τον ESM έως το 2060.

Σύμφωνα με τους αναλυτές μέχρι το 2034 η χώρα μας θα πρέπει να έχει αποκλιμακώσει τον δείκτη χρέους προς ΑΕΠ κάτω από το 100% ώστε να μπορεί να δανειοδοτηθεί με βάση τα επιτόκια που θα ισχύουν.

Για το 2024 προβλέπεται νέα συρρίκνωση του χρέους της γενικής κυβέρνησης στο 152,3% του ΑΕΠ από 160,3% του ΑΕΠ το 2023 (355 δισ. ευρώ σε απόλυτους αριθμούς).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρέγκλινγκ: Θετικό ότι η Ελλάδα προχωρά σε πρόωρη αποπληρωμή δανείων

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM όπως είχε γίνει και η προηγούμενη πρόωρη αποπληρωμή χρέους προς το ΔΝΤ τον Νοέμβριο του 2019, ελπίζει πως τα κράτη μέλη θα συμφωνήσουν για να προχωρήσει η διαδικασία.
Τράπεζα της Ελλάδος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤτΕ: Ενισχυμένη η κερδοφορία των τραπεζών, «αγκάθι» τα κόκκινα δάνεια

Ξεπέρασαν τα 2 δισ. τα κέρδη του τραπεζικού τομέα στο α' εξάμηνο. Παραμένει πρόβλημα το υψηλό επίπεδο των ΝPLs, η αύξηση των οποίων οφείλεται και σε ένταξη σε αυτά δανείων με εγγύηση του Δημοσίου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤτΕ: Μειωμένη η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια στο γ' τρίμηνο 2024

Όπως σημειώνει η τράπεζα, υψηλά επιτόκια αλλά και το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» ήταν οι βασικές αιτίες για την υποχώρηση της ζήτησης. Αμετάβλητα τα κριτήρια για επιχειρηματικά - στεγαστικά δάνεια.