Τη… δίψα των επιχειρήσεων για φθηνό δανεισμό επιβεβαιώνει και η εξέλιξη των αιτήσεων για την επιστρεπτέα προκαταβολή που χορηγεί το υπ. Οικονομικών, καθώς μόνο τη χθεσινή ημέρα οι οριστικοποιημένες αιτήσεις υπερδιπλασιάσθηκαν. Πάντως, παραμένει ανοικτό στοίχημα η εξάντληση του προϋπολογισμού του πρώτου γύρου του προγράμματος, ύψους 1 δισ. ευρώ, ενώ το υπ. Οικονομικών τονίζει ότι θα υπάρξει και δεύτερος, τον Ιούνιο, με επιπλέον 1 δισ. ευρώ.
Τα στατιστικά στοιχεία που δίνει η ΑΑΔΕ πιστοποιούν την έντονη κινητικότητα που αναπτύσσεται από τις επιχειρήσεις για το πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής, μια μορφή δανείου απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, το οποίο μάλιστα δύναται να επιστραφεί «κουρεμένο», εάν επιδεινωθούν τα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης:
- Στο τέλος της χθεσινής ημέρας (12 Μαΐου), ο συνολικός αριθμός επισκέψεων στον ειδικό ιστότοπο της ΑΑΔΕ (mybusinesssupport) είχε φθάσει τις 177.159, από 110.256 στις 11 Μαΐου, σημειώνοντας αύξηση κατά 60%.
- Η αύξηση του αριθμού των οριστικοποιημένων αιτήσεων ήταν πολύ μεγαλύτερη, καθώς από τις 10.381 στις 11 Μαΐου εκτινάχθηκαν στις 25.316, δηλαδή κατά 144%.
Σημειώνεται ότι ήδη το υπουργείο Οικονομικών έχει πιστώσει στους τραπεζικούς λογαριασμούς 8652 δικαιούχων επιστρεπτέας προκαταβολής το ποσό των 55,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή κατά μέσο όρο περίπου 6.400 ευρώ ανά δικαιούχο. Αν υποτεθεί ότι το ίδιο ποσό κατά μέσο όρο θα διατεθεί σε όλους όσοι έχουν υποβάλει ως τώρα οριστικοποιημένες αιτήσεις (25.316), το ποσό των εκταμιεύσεων θα αυξηθεί κατά 162 εκατ. ευρώ.
Με αυτά τα δεδομένα, φαίνεται πάντως ότι δύσκολα θα εξαντληθεί το όριο του 1 δισ. ευρώ που έχει τεθεί για το πρόγραμμα, καθώς οι ενδιαφερόμενοι έχουν προθεσμία έως την Παρασκευή, 15 Μαΐου, για να συμπληρώσουν και να οριστικοποιήσουν τις αιτήσεις τους. Την Παρασκευή θα γίνει και η δεύτερη καταβολή στους δικαιούχους και θα ακολουθήσουν άλλες, την επόμενη εβδομάδα.
Το ελάχιστο ποσό ενίσχυσης που θα λάβουν οι δικαιούχοι, όπως υπενθυμίζει το υπ. Οικονομικών, σε συνάρτηση με τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούν, ξεκινά από τις 2.000 ευρώ και φθάνει, κατ’ ανώτατο όριο, τις 350.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν έως 250 άτομα και τις 500.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 250 άτομα.
Η ενίσχυση είναι, συνολικώς ή μερικώς, επιστρεπτέα προς το Κράτος, ανάλογα και με την πορεία της επιχείρησης, από το 2022, σε 40 ισόποσες τοκοχρεωλυτικές μηνιαίες δόσεις, με πολύ χαμηλό επιτόκιο (το βασικό επιτόκιο που ορίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα, προσαυξημένο κατά 109 μονάδες βάσης).
Επισημαίνεται ότι οι επιχειρήσεις που θα αξιοποιήσουν το χρηματοδοτικό σχήμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής υποχρεούνται να διατηρήσουν έως την 31η Οκτωβρίου 2020 τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσαν υπό οιοδήποτε καθεστώς απασχόλησης κατά την 30ή Μαρτίου 2020, βάσει των στοιχείων του συστήματος «Εργάνη».
Ζητούνται διορθώσεις από τους λογιστές
Πάντως, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.) ζητεί από τα συναρμόδια υπουργεία και την ΑΑΔΕ να γίνουν ορισμένες σημαντικές διευκρινίσεις και διορθώσεις στην πλατφόρμα για την επιστρεπτέα προκαταβολή.
Μεταξύ άλλων, η Ομοσπονδία κάνει λόγο για «πλήθος προβλημάτων και ανερμήνευτων αποφάσεων και στοιχείων», σημειώνοντας ότι:
- Διαπιστώσαμε σε πολλές περιπτώσεις ότι ο αριθμός των εργαζόμενων που απασχολούσε η επιχείρηση στις 31/3/2020 (και αντλήθηκε από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ) είναι λάθος με αποτέλεσμα το ποσό που δικαιούται η επιχείρηση και προκύπτει από τον αλγόριθμο να είναι λανθασμένο. Στην προκειμένη περίπτωση θα υπάρχει θέμα επιστροφής και πώς;
- Στις εταιρείες που τηρούν απλογραφικό σύστημα βιβλίων υπάρχει κώλυμα με τον ορισμό της προβληματικής επιχείρησης, όπως και στις Ο.Ε. με διπλογραφικό σύστημα.
- Όσες επιχειρήσεις επιλέγουν πλαίσιο ενίσχυσης το προσωρινό πλαίσιο C/2020/1863 στο τέλος και πριν την υποβολή της αίτησης σε αρκετές περιπτώσεις δεν εμφανίζεται δικαιούμενο ποσό και δεν μπορεί να υποβληθεί η αίτηση.
- Το ποσό του δανείου που θα φαίνεται σαν οφειλή στο taxis, όταν θα αρχίσει να γίνεται απαιτητό θα επηρεάζει την έκδοση φορολογικής ενημερότητας, στη περίπτωση όπου η καταβολή των δόσεων γίνεται εμπρόθεσμα;
Επίσης, για τη διευκόλυνση της διαδικασίας, οι λογιστές προτείνουν:
- Όταν μία επιχείρηση μετά την απόρριψη της αίτησης προβαίνει στην υποβολή ένστασης, να υπάρχει η δυνατότητα συμπλήρωσης πεδίου κειμένου για την αιτιολόγηση της ένστασης.
- Να δημιουργηθεί μία φόρμα υποβολής ερωτήσεων μέσα στην πλατφόρμα με στόχο την άμεση απάντηση από τα στελέχη της ΑΑΔΕ και την δημιουργία συχνών ερωτήσεων/απαντήσεων (FAQ) για την πλατφόρμα αυτή.