Με όπλο την ψήφιση του νέου Πτωχευτικού Κώδικα και επικαλούμενη το ισχυρό πλήγμα που έχουν υποστεί τα εισοδήματα των νοικοκυριών από την πανδημία, η κυβέρνηση θα δώσει τη «μάχη» με τους θεσμούς για επέκταση της χρονικής διάρκειας για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σημερινή τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των δανειστών το οικονομικό επιτελείο θα τους διαβεβαιώσει ότι θα τηρηθεί το βασικό προαπαιτούμενο της 6ης αξιολόγησης, που είναι η καθιέρωση ενός νέου και ενιαίου πτωχευτικού κώδικα στα πρότυπα της κοινοτικού πλαισίου για τη «δεύτερη ευκαιρία» με κάποιες παραλλαγές και θα δεσμευτεί για ψήφιση του από τη Βουλή μέσα στον Ιούνιο. Ωστόσο, θα ζητήσει πίστωση χρόνου έως το τέλος του έτους για την εφαρμογή του, λόγω των έκτακτων συνθηκών στην οικονομία από την κρίση του κορονοϊού.
Οι βασικοί άξονες του νέου πτωχευτικού προβλέπουν εξωδικαστική ρύθμιση όλων των χρεών μέσω ειδικής πλατφόρμας, αίτηση πτώχευσης με ρευστοποίηση της ακίνητης και λοιπής περιουσίας του δανειολήπτη και μεταβίβαση της κύριας κατοικίας των ασθενέστερων οφειλετών σε κρατικό φορέα, στον οποίο θα καταβάλλουν χαμηλό ενοίκιο για να συνεχίσουν να διαμένουν στην κατοικία τους.
Το μείζον και καυτό θέμα για τη κυβέρνηση είναι να μην υποχρεωθεί σε αυτή τη φάση, με περίπου 2 εκατομμύρια εργαζόμενους και 800.000 επιχειρήσεις σε «οικονομική καραντίνα», να άρει κάθε είδος προστασίας της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό και να βρεθεί αντιμέτωπη με κοινωνικές εκρήξεις που θα έχουν τεράστιο πολιτικό κόστος. «Θα πρέπει πάση θυσία να παραταθεί τουλάχιστον για το διάστημα που θα κρατήσει η πανδημία το δίχτυ ασφαλείας», έλεγε χαρακτηριστικά παράγοντας του οικονομικού επιτελείου.
Η ελληνική πλευρά διεκδικεί την έγκριση των θεσμών για πάγωμα των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία έως το τέλος του έτους, αλλά οι θεσμοί απορρίπτουν κατηγορηματικά ένα τέτοιο μέτρο και το μόνο που συζητούν είναι το υφιστάμενο πλαίσιο να παρατεθεί για δύο έως τέσσερις μήνες. Πέραν όμως της χρονικής διάρκειας υπάρχει και άλλο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις καθώς το οικονομικό επιτελείο θέλει να εντάξει στην προσωρινή ομπρέλα προστασίας από πλειστηριασμούς και όσους επλήγησαν από τον ιό.
Πάντως, όλα είναι ανοιχτά και ουδείς μπορεί να κάνει ασφαλή πρόβλεψη για το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, με την κυβέρνηση να έχει εγκαταλείψει κάθε ιδέα να προχωρήσει μονομερώς στην παράταση της προστασίας. Κι αυτό γιατί αφενός κάτι τέτοιο θα μπλόκαρε την εκταμίευση των 650 εκ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων σε μία περίοδο που το δημόσιο «καίγεται» για ρευστότητα και αφετέρου θα έδινε λάθος μήνυμα στις αγορές και τους επενδυτές, προκαλώντας ρήγμα στην αξιοπιστία της κυβερνητικής πολιτικής.
Το ζητούμενο για το οικονομικό επιτελείο είναι να υπάρξει εξπρές ολοκλήρωση της αξιολόγησης και θετική έκθεση από τη Κομισιόν τον Μάιο, έτσι ώστε το Eurogroup του Ιουνίου να αποφασίσει την αποδέσμευση των κερδών από ελληνικά ομόλογα.