Ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών θα μπορούσε να χρεοκοπήσει εντός των επόμενων 12-18 μηνών, καθώς οι κυβερνήσεις ανά την υφήλιο αυξάνουν τις δαπάνες τους για να περιορίσουν την οικονομική ζημία από την πανδημία του κορονοϊού.
«Νομίζω ότι θα υπάρξουν σημαντικά προβλήματα, πιθανώς θα μπορούσαμε να δούμε μια κρίση της ευρωζώνης να επιστρέφει με χώρες όπως η Ελλάδα ή η Ιταλία ... πιθανότατα να είναι στο επίκεντρό τους», εκτιμά ο Simon Baptist, επικεφαλής οικονομολόγος στο Economist Intelligence Unit (EIU).
«Σε όλο τον αναδυόμενο κόσμο, θα διαλέξω χώρες όπως η Νότια Αφρική και η Βραζιλία ως πιθανότερες να υποστούν μια περαιτέρω κρίση ως αποτέλεσμα της αύξησης δαπανώ», πρόσθεσε. «Και, φυσικά, η Αργεντινή έχει ήδη επιστρέψει σε χρεοκοπία».
Ο κορονοϊός, ο οποίος έχει μολύνει περισσότερους από 1,9 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, έχει αναγκάσει τις κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε πρωτοφανείς ενέργειες και να θέσουν σε καραντίνα τις χώρες τους, σταματώντας το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας.
Την προηγούμενη εβδομάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τις οικονομικές του προβλέψεις, αναφέροντας ότι τώρα αναμένει ότι η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 3% φέτος - σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψη για ανάπτυξη 3,3%.
Πολλές κυβερνήσεις έχουν ανακοινώσει μεγάλα προγράμματα τόνωσης για να στηρίξουν τις αντίστοιχες οικονομίες τους, με κάποιες να αναλαμβάνουν περισσότερο χρέος για τη χρηματοδότηση αυτών των δαπανών. Οι ΗΠΑ αύξησαν την έκδοση τίτλων του Δημοσίου, ενώ η συνήθως συντηρητική Γερμανία, δήλωσε ότι σκοπεύει να αυξήσει τον δανεισμό κατά 150 δισεκατομμύρια ευρώ.
Όμως, σύμφωνα με τον Simon Baptist, δεν μπορούν όλες οι κυβερνήσεις να λάβουν τη χρηματοδότηση που ζητούν. Συγκεκριμένα, είπε ότι οι αναδυόμενες οικονομίες θα αντιμετωπίσουν «μια μεγάλη πρόκληση» να πείσουν τους διεθνείς επενδυτές να τους δανείσουν περισσότερα χρήματα σε μια εποχή που οι επενδυτές αναζητούν ασφαλέστερα μέρη για να σταθμεύσουν τα κεφάλαιά τους.
«Πολλές αναδυόμενες αγορές βασίζονται σε διεθνείς επενδυτές, οι διεθνείς χρηματοοικονομικές ροές για να λάβουν τη χρηματοδότηση για να τρέξουν έλλειμμα προϋπολογισμού, δυσκολεύονται να δανειστούν σε τοπικό νόμισμα - αν και υπάρχουν μερικές εξαιρέσεις. Προς το παρόν, με αυτήν τη μεγάλη στροφή στην αποτροπή του κινδύνου στις διεθνείς αγορές, παρόλο που μπορεί να υπάρχουν κάποιες αναδυόμενες κυβερνήσεις του κόσμου που θα ήθελαν να ξοδέψουν περισσότερα, δεν πρόκειται να λάβουν χρηματοδότηση», υποστήριξε ο οικονομολόγος του EIU.