Η πανδημία ώθησε τα επίπεδα του παγκόσμιου χρέους σε νέο ιστορικό υψηλό, καθώς έφθασε στα 272 τρισ. δολάρια το γ’ τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε το Ινστιτούτο Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF).
Σύμφωνα, μάλιστα, με την εκτίμησή του θα διαμορφωθεί στα 277 τρισ. δολάρια για το σύνολο του 2020, δηλαδή θα φθάσει στο 365% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Αιτία της έκρηξης είναι το γεγονός ότι η κρίση οδήγησε τις κυβερνήσεις ανά την υφήλιο να εφαρμόσουν σειρά μέτρων στήριξης σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, αλλά και η επιβολή μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας,.
Μεταξύ των προηγμένων χωρών, το χρέος αυξήθηκε πάνω από το 432% του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο - αύξηση κατά 50 ποσοστιαίες μονάδες από το 2019. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν εφαρμόσει ένα από τα μεγαλύτερα πακέτα τόνωσης στον κόσμο, αντιπροσώπευαν σχεδόν το ήμισυ αυτής της αύξησης.
Στη ζώνη του ευρώ, τα μέτρα στήριξης οδήγησαν σε αύξηση του δημόσιου χρέους κατά 1,5 τρισ. δολάρια, με το συνολικό του ύψος να αγγίζει τα 53 τρισ. δολάρια, το οποίο, πάντως, παραμένει χαμηλότερο από τα 55 τρισ. που είχε αγγίξει το 2015 εν τω μέσω της κρίσης χρέους της ευρωζώνης.
Στις αναδυόμενες αγορές, τα επίπεδα χρέους αυξήθηκαν περισσότερο από 248% του ΑΕΠ, με τον Λίβανο, την Κίνα, τη Μαλαισία και την Τουρκία να αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις του χρέους εκτός χρηματοπιστωτικού τομέα.
Ωστόσο, η πανδημία του κορονοϊού δεν είναι ο μόνος παράγοντας που ευθύνεται για το τεράστιο επίπεδο του παγκόσμιου χρέους. «Ο ρυθμός της παγκόσμιας συσσώρευσης χρέους ήταν άνευ προηγουμένου από το 2016, αυξάνοντας πάνω από 52 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ενώ περίπου 15 τρισεκατομμύρια δολάρια αυτής της αύξησης έχουν καταγραφεί το 2020 εν μέσω της πανδημίας, η συσσώρευση χρέους τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει ξεπεράσει κατά πολύ την άνοδο των έξι τρισεκατομμυρίων δολαρίων τα τελευταία τέσσερα χρόνια», υπογραμμίζει στην έκθεσή του το IIF.