ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φωτο: Shutterstock

Bloomberg: Ασφαλής προορισμός η Ελλάδα για τουρίστες και επενδυτές

Σύμφωνα με άρθρο γνώμης στο πρακτορείο Bloomberg η Ελλάδα δεν είναι πλέον «ο κακός μαθητής της ευρωζώνης», καθώς διαχειρίστηκε άριστα την πανδημία.

Η Ελλάδα, μετά από την επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας, περιμένει την ανταμοιβή της από τους τουρίστες, προκειμένου το πλήγμα στην οικονομία της να είναι πιο ήπιο, σημειώνει το Bloomberg σε άρθρο γνώμης, υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα φαίνεται, τώρα, πιο ασφαλής προορισμός».

Όπως τονίζει ο αρθρογράφος,  Φερντινάντο Τζουλιάνο, η Ελλάδα είχε μία πολύ πετυχημένη διαχείριση της πανδημίας, καθώς η κυβέρνηση φρόντισε να αντιδράσει έγκαιρα, γεγονός που τη βοήθησε να πληρώσει πολύ μικρότερο ανθρώπινο τίμημα σε σύγκριση με χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία. Ταυτόχρονα, όπως όλα υποδεικνύουν, οι επενδυτές -εκτός από τους τουρίστες- ανακαλύπτουν εκ νέου τη χώρα. 

Όμως η οικονομία της θα βρεθεί αντιμέτωπη, όπως ισχύει για το σύνολο της ευρωζώνης, με αρκετά προβλήματα, με την Κομισιόν να εκτιμά ότι θα εμφανίσει τη μεγαλύτερη συρρίκνωση, στο 9,7%, μεταξύ των κρατών-μελών της ζώνης του ευρώ, αν και θα ανακάμψει το 2021 με 7,9% δηλαδή με ρυθμό ταχύτερο απ' ότι Ισπανία και Ιταλία.

Το μεγάλο στοίχημα για την Ελλάδα και την κυβέρνησή της δεν είναι άλλο από την καλή πορεία του τουρισμού, έναν από τους σημαντικότερους τομείς για την οικονομία. «Η κυβέρνηση ελπίζει ότι η επιτυχία της στην αντιμετώπιση της πανδημίας θα τη βοηθήσει να προωθήσει τη χώρα ως ασφαλέστερο προορισμό. Αλλά η επιτυχία της θερινής περιόδου των διακοπών εξαρτάται από το τι συμβαίνει και αλλού. Ένα άλμα στα κρούσματα της Covid-19 σε πολλές βαλκανικές πολιτείες ώθησε την Αθήνα να αναβάλει το άνοιγμα των βόρειων συνόρων της για όλες τις χώρες - εκτός από τη Βουλγαρία - μέχρι το τέλος του μήνα. Ενώ η Ελλάδα έχει ανοίξει ξανά τα κύρια αεροδρόμια σε πολλές διεθνείς πτήσεις, τα νέα κρούσματα θα προκαλούσαν επανεξέταση του προγραμματισμού της», τονίζει ο αρθρογράφος. 

Τα πλεονεκτήματα και οι αδυναμίες 

Μέχρι στιγμής, συνεχίζει ο Τζουλιάνο, τα μέτρα που έχει λάβει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν έχουν προσθέσει κάποιο βάρος στη χώρα. Κατόρθωσε να ανοίξει την οικονομία εκ νέου νωρίτερα από άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα η Βρετανία. 

Η κυβέρνηση έχει εφαρμόσει ένα αρκετά δαπανηρό πρόγραμμα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων προκειμένου να τους προσφέρει προστασία από τις συνέπειες που είχε το «κλείδωμα» της οικονομικής δραστηριότητας. 

Την ίδια ώρα η φήμη της χώρας ως επενδυτικός προορισμός βελτιώνεται. Ένας λόγος για να μην επενδύσει κάποιος στην Ελλάδα ήταν ο φόβος ότι δεν θα τα πάει και τόσο καλά στην πανδημία, αλλά όσοι τον πίστεψαν διαψεύσθηκαν. 

Αυτός ο σκεπτικισμός αρχίζει να εξαφανίζεται, με το ελληνικό χρηματιστήριο -το οποίο ήταν η αγορά με τις μεγαλύτερες απώλειες το 2019 παγκοσμίως- να ανακάμπτει, χάρη στη ξεκάθαρη διάθεση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Ταυτόχρονα η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου υποχωρεί χαμηλότερα από αυτήν του αντίστοιχου ιταλικού, εν μέρει χάρη και στις παρεμβάσεις της ΕΚΤ στις ομολογιακές αγορές. 

«Φυσικά η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει αδυναμίες. Το χρέος της ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι το μεγαλύτερο στην ευρωζώνη και ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως. Η ύφεση φέτος θα το καταστήσει πιο δυσμενές. 

Την ίδια ώρα το τραπεζικό σύστημα σώθηκε στο παρά πέντε χάρη στο πρόγραμμα «Ηρακλής», αλλά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια εξακολουθούν να βρίσκονται στο 40,6% των συνολικών (σ.σ.: στοιχεία Δεκεμβρίου 2019), ένα ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό. 

Αν και η επιβίωση των επιχειρήσεων μετά από 10 χρόνια κρίσης υποδεικνύει ότι αρκετές εξ αυτών είναι ανθεκτικές, θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν νέες χρεοκοπίες, γεγονός που θα ασκήσει νέες πιέσεις στο τραπεζικό σύστημα.

Όμως αυτή τη φορά η Ελλάδα δεν είναι μόνη. Το χρέος θα αυξηθεί σε όλα τα μέλη της ευρωζώνης και το ίδιο θα ισχύσει και για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Το σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον ο κακός μαθητής της ευρωζώνης», τονίζει ο αρθρογράφος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Scope Group
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Scope: Μεταρρυθμίσεις και τράπεζες «κλειδιά» για μία νέα αναβάθμιση

Η οικονομία έχει τα εχέγγυα να συνεχίσει την καλή της πορεία, αλλά θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω μείωση του χρέους, διατήρηση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας και μεγαλύτερη ενίσχυση του τραπεζικού τομέα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Η Ελλάδα περνά τις «εξετάσεις» με... αστερίσκο για τα κόκκινα δάνεια

Ανθεκτική η ελληνική οικονομία, με το χρέος της να είναι διαχειρίσιμο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία, όμως, εκφράζει ανησυχίες για τον αργό ρυθμό ρυθμίσεων δανείων που έχουν στην κατοχή τους οι servicers.