ΓΔ: 2188.68 -0.55% Τζίρος: 284.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σύγχρονα αυτοκίνητα σειράς
Φώτο: Shutterstock

Μείωση 1,9% στις ταξινομήσεις Ι.Χ. στην ΕΕ το πρώτο εξάμηνο 2025

Οι ταξινομήσεις νέων Ι.Χ. στην ΕΕ μειώθηκαν 1,9% το πρώτο εξάμηνο. Άνοδος σε ηλεκτρικά και υβριδικά μοντέλα, πτώση για βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2025, οι ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατέγραψαν πτώση της τάξης του 1,9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά της Ένωσης Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA).

Η ACEA εκπροσωπεί τους 16 κορυφαίους κατασκευαστές αυτοκινήτων, φορτηγών, βαν και λεωφορείων στην Ευρώπη, λειτουργώντας ως βασικός θεσμικός φορέας του κλάδου.

Η ισχυρή πτώση κατά 7,3% που σημειώθηκε τον Ιούνιο, αντικατοπτρίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία σε ένα απαιτητικό οικονομικό περιβάλλον. 

Παράλληλα, το μερίδιο αγοράς των ηλεκτρικών αυτοκινήτων με μπαταρία διαμορφώθηκε στο 15,6% το πρώτο εξάμηνο, ποσοστό που εξακολουθεί να βρίσκεται «κάτω από το επιθυμητό επίπεδο μετάβασης» στη νέα εποχή της ηλεκτροκίνησης.

Τα υβριδικά-ηλεκτρικά μοντέλα συνεχίζουν να ανεβάζουν τη δημοτικότητά τους, διατηρώντας το τίτλο του πιο προτιμώμενου είδους αυτοκινήτου από τους ευρωπαίους αγοραστές.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, μέχρι τον Ιούνιο του 2025 τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με μπαταρία κατέλαβαν το 15,6% του μεριδίου αγοράς, καταγράφοντας σημαντική άνοδο από το αντίστοιχο 12,5% του πρώτου εξαμήνου 2024.

Οι ταξινομήσεις υβριδικών-ηλεκτρικών αυτοκινήτων ακολούθησαν ανοδική πορεία, κατακτώντας το 34,8% της αγοράς και παραμένοντας η προτιμώμενη επιλογή μεταξύ των καταναλωτών στην ΕΕ.

Αντίθετα, το συνολικό μερίδιο αγοράς για τα βενζινοκίνητα και τα πετρελαιοκίνητα μοντέλα υποχώρησε σημαντικά στο 37,8%, σημειώνοντας πτώση από το 48,2% που είχε καταγραφεί την αντίστοιχη περίοδο πέρσι.

Τα νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με μπαταρία που ταξινομήθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο ανήλθαν στις 869.271 μονάδες, εξασφαλίζοντας το 15,6% της συνολικής αγοράς. 

Από τις τέσσερις μεγαλύτερες αγορές της ΕΕ, τρεις κατέγραψαν εντυπωσιακές αυξήσεις: η Γερμανία σημείωσε άνοδο 35,1%, το Βέλγιο 19,5% και η Ολλανδία 6,1%. Στη Γαλλία, ωστόσο, καταγράφηκε μείωση 6,4% στις ταξινομήσεις.

Σε ανάλογη πορεία, οι ταξινομήσεις υβριδικών-ηλεκτρικών αυτοκινήτων αυξήθηκαν στις 1.942.762 μονάδες, με τις τέσσερις μεγαλύτερες αγορές, Γαλλία (+34,1%), Ισπανία (+32,8%), Ιταλία (+10%) και Γερμανία (+9,9%), να ηγούνται της αύξησης. Τα υβριδικά-ηλεκτρικά οχήματα φτάνουν πλέον να αντιστοιχούν σε ποσοστό 34,8% του συνόλου.

Όσον αφορά τα ηλεκτρικά plug-in-hybrid αυτοκίνητα, το εξάμηνο έκλεισε με 469.410 μονάδες λόγω της έντονης ανόδου πωλήσεων σε αγορές-κλειδί, όπως η Γερμανία (+55,1%), η Ισπανία (+82,5%) και η Ιταλία (+56,3%). Έτσι, το μερίδιο αγοράς των plug-in-hybrid αυτοκινήτων ανήλθε στο 8,4% έναντι 6,9% το προηγούμενο έτος.

Τον Ιούνιο του 2025, οι ετήσιες μεταβολές έδειξαν αύξηση 7,8% στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με μπαταρία, 6,1% στα υβριδικά-ηλεκτρικά, ενώ τα plug-in-hybrid κατέγραψαν άνοδο 41,6% για τέταρτο συνεχόμενο μήνα.

Μέχρι το τέλος Ιουνίου, οι ταξινομήσεις βενζινοκίνητων αυτοκινήτων στην ΕΕ συρρικνώθηκαν κατά 21,2%, με την πτώση να είναι ιδιαίτερα έντονη στη Γαλλία (-33,7%), ακολουθούμενη από Γερμανία (-27,8%), Ιταλία (-17,2%) και Ισπανία (-13,4%). Συνολικά, το μερίδιο αγοράς για τη βενζίνη κατέληξε στο 28,4% από 35,4% πέρυσι.

Αναλόγως, το μερίδιο αγοράς των πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων περιορίστηκε στο 9,4%, μετά από μείωση 28,1% στις ταξινομήσεις, ενώ οι ετήσιες μεταβολές τον Ιούνιο φανέρωσαν πτώση 25,4% στη βενζίνη και 34,1% στο ντίζελ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πλοία ΕΕ και ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ ανακοίνωσε 25% δασμούς σε ευρωπαϊκά αυτοκίνητα

Ο Τραμπ δήλωσε ότι θα αυξήσει τους δασμούς στα ευρωπαϊκά οχήματα στο 25% την επόμενη εβδομάδα, κατηγορώντας την ΕΕ για μη συμμόρφωση στη συμφωνία με τις ΗΠΑ. Οι δασμοί δεν θα ισχύουν για οχήματα που κατασκευάζονται σε αμερικανικά εργοστάσια.
Λογότυπο Volkswagen
ΔΙΕΘΝΗ

Ένωση Γερμανικής Αυτοκινητοβιομηχανίας: Τεράστιο κόστος από νέους δασμούς

Η πρόεδρος της VDA, Χίλντεγκαρντ Μιούλερ, προειδοποιεί ότι οι νέοι αμερικανικοί δασμοί στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα θα επιφέρουν υψηλό κόστος και για τις δύο πλευρές, επηρεάζοντας ακόμα και τους καταναλωτές στις ΗΠΑ.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ σε Τραμπ: Ανοιχτές επιλογές για προστασία από δασμούς σε ευρωπαϊκά οχήματα

Η Κομισιόν απάντησε στις απειλές Τραμπ για δασμούς 25% στα ευρωπαϊκά οχήματα, τονίζοντας ότι θα προστατέψει τα συμφέροντα της ΕΕ και θα διατηρήσει τις επιλογές της ανοιχτές, εάν οι ΗΠΑ προχωρήσουν σε μονομερή μέτρα.
Στοκ νέα αυτοκίνητα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνοδος στις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στην ΕΕ το πρώτο τρίμηνο 2026

Αύξηση 4% σημείωσαν οι ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων στην ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του 2026, με ισχυρή ζήτηση λόγω φορολογικών κινήτρων. Δημοφιλέστερα τα υβριδικά-ηλεκτρικά, ενώ τα ηλεκτρικά έφτασαν το 19,4% μεριδίου αγοράς.
Στοκ νέα αυτοκίνητα
ΔΙΕΘΝΗ

Τράβηξαν «χειρόφρενο» οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στην ΕΕ τον Ιανουάριο

Οι ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων στην ΕΕ μειώθηκαν κατά 3,9% τον Ιανουάριο 2026. Τα ηλεκτρικά κατέλαβαν το 19,3% της αγοράς, τα υβριδικά το 38,6%, ενώ τα συμβατικά κατέγραψαν πτώση στο 30,1% από 39,5% σε ετήσια βάση.