Δεν μπήκαν «μπουλντόζες στο Ελληνικό μέσα στον Ιανουάριο», όπως υπόσχονταν αρκετοί κυβερνητικοί παράγοντες, αλλά βρισκόμαστε κοντά στο να «μπουν μπουλντόζες» τις επόμενες εβδομάδες. Σήμερα θα συνεδριάσει, με τηλεδιάσκεψη όπως συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα με το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ) προκειμένου να εγκρίνει ή όχι τον κατάλογο με τις κατασκευές και κτίρια που θα κατεδαφιστούν στο Ελληνικό.
Με την γνωμοδότηση του ΚΕΣΑ μπαίνει στο τελικό στάδιο η διαδικασία που είχε αποφασίσει η κυβέρνηση, προκειμένου να επιταχύνει τις πρόδρομες εργασίες στο Ελληνικό, με τροπολογία που είχε καταθέσει προ εβδομάδων. Η τροπολογία προέβλεπε πως η Ελληνικό ΑΕ μπορεί να προχωρήσει σε κατεδάφιση κτιρίων και άλλων κατασκευών σε συνεργασία με το επενδυτικό σχήμα της Lamda Development.
Με την ίδια τροπολογία είχαν νομιμοποιηθεί όλες οι κατασκευές ώστε να μη χρειαστεί πολύμηνη διαδικασία έγκρισης της κάθε κατεδάφισης. Το σχέδιο προβλέπει πως θα κατεδαφιστούν γύρω στις 500 κατασκευές εντός του πρώην αεροδρομίου και της παραλιακής ζώνης του Αγίου Κοσμά.
Στην αγορά περιμένουν, βέβαια, να καθίσει η σκόνη με τις μεγάλες ανατροπές που φέρνει ο κορονοϊός ώστε να διαπιστώσουν τυχόν αλλαγές στο επενδυτικό σχέδιο που είχε παρουσιάσει η Lamda Development πριν την έγκριση του ενημερωτικού δελτίου για τη μεγάλη αύξηση κεφαλαίου που ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2019.
Το σχέδιο προέβλεπε πως η οικιστική ανάπτυξη θα ήταν ο πυρήνας της επένδυσης κατά την προσεχή 25ετία, με την κατασκευή περίπου 10.800 κατοικιών, σύμφωνα με τις ισχύουσες επιτρεπόμενες χρήσεις και υπολογίζοντας ένα μέσο μέγεθος κατοικίας 110 τ.μ. Στις κατοικίες περιλαμβάνονται και δύο ψηλά κτίρια ειδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης: α) πύργος/συγκρότημα κατοικιών και μεικτών χρήσεων πλησίον του Μητροπολιτικού Πάρκου και β) πύργος κατοικιών στη μαρίνα.
Προβλεπόταν, επίσης, πως θα κατασκευαστούν και περίπου 1.000 δωμάτια σε τρία ξενοδοχεία, χωρίς να περιλαμβάνεται το ξενοδοχείο του Ολοκληρωμένου Τουριστικού Συγκροτήματος με Καζίνο (IRC). Τα τρία ξενοδοχεία αφορούν σε: α) πύργο ξενοδοχείου και λοιπών χρήσεων 600 δωματίων περίπου στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης που αποτελεί ψηλό κτίριο ειδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης, β) πολυτελές ξενοδοχείο (5 αστέρων) 270 δωματίων περίπου στη μαρίνα και γ) παραθαλάσσιο πολυτελές ξενοδοχείο 170 δωματίων περίπου.
Στο σχέδιο περιλαμβάνονταν και η κατασκευή δύο εμπορικών κέντρων ενώ θα κατασκευαστούν μουσεία, πολιτιστικά κέντρα, αθλητικές εγκαταστάσεις στα οποία περιλαμβάνεται ένα πολυδύναμο κέντρο πολλαπλών λειτουργιών και εκδηλώσεων με πύργο παρατήρησης που αποτελεί ψηλό κτίριο ειδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης, ένα ενυδρείο – ερευνητικό κέντρο και ένα ιατρικό κέντρο.
Στις λοιπές χρήσεις γραφείων και εμπορίου περιλαμβάνεται ένας πύργος γραφείων και λοιπών χρήσεων (μεικτής χρήσης) στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης που αποτελεί ψηλό κτίριο ειδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης. Όπως είναι γνωστό, σημαντικό τμήμα του ακινήτου θα καλυφθεί από το Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου και Αναψυχής, κοινόχρηστους χώρους και λοιπά έργα υποδομής.
Η διοίκηση της Lamda Development δήλωνε στο ενημερωτικό πως «ο ανωτέρω σχεδιασμός του ομίλου δύναται να διαφοροποιηθεί αφού ληφθούν υπόψη η ανάπτυξη του Ακινήτου, όπως θα έχει διαμορφωθεί μετά την πρώτη πενταετία και τις εκάστοτε συνθήκες της αγοράς (σε βάθος της 25ετίας)».
Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο η συνολική αξία που θα δημιουργηθεί από τις επενδύσεις καθ’ όλη τη διάρκεια αξιοποίησης του Ακινήτου, εκτιμάται ότι θα προέλθει κατά 58% από πωλήσεις κατοικιών, κατά 8% από την αποτίμηση των δύο εμπορικών κέντρων μετά την ολοκλήρωση και τη λειτουργία τους, κατά 6% από την αποτίμηση των ξενοδοχείων μετά την ολοκλήρωσή τους και κατά 28% από τη λειτουργική εκμετάλλευση ή πώληση λοιπών ακινήτων (περιλαμβανομένης και της προεξόφλησης μελλοντικών εσόδων του IRC).