Την έντονη αντίδραση των τραπεζών προκαλούν οι εισηγήσεις – πιέσεις για την επέκταση της δυνατότητας προσωρινής μη καταβολής δόσεων στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων συνεπών δανειοληπτών, στο πλαίσιο της κινητοποίησης για την ανακούφιση των πολιτών από τις επιπτώσεις της πρωτοφανούς κρίσης. Παράλληλα μεγάλη κινητοποίηση επικρατεί και για τα μέτρα – ανακούφισης των επιχειρήσεων, με τραπεζικά στελέχη να υπογραμμίζουν ότι η βοήθεια πρέπει να είναι στοχευμένη στις επιχειρήσεις που πραγματικά αντιμετωπίζουν ακραίες επιπτώσεις και οι οποίες δημιουργούν ζήτημα επιβίωσης και να μην δημιουργηθούν στρεβλές εντυπώσεις περί γενικευμένης οριζόντιας παρέμβασης, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλες περιπέτειες το τραπεζικό σύστημα.
Οι τράπεζες προειδοποιούν για τον κίνδυνο σοβαρών επιπτώσεων στο τραπεζικό σύστημα από την περαιτέρω διάβρωση των συναλλακτικών ηθών και την δημιουργία μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων τα οποία θα οδηγούσαν σε νέο αδιέξοδο και νέες περιπέτειες το χρηματοπιστωτικό σύστημα και ευρύτερα την οικονομία. «Το τραπεζικό σύστημα και η χώρα δεν αντέχουν έναν νέο νόμο Κατσέλη», υπογραμμίζουν στο Business Daily τραπεζικές πηγές. Μια διατάραξη των πληρωμών θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκτροχιασμό όχι μόνο τις τράπεζες αλλά ευρύτερα τη χώρα, σημειώνουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι τράπεζες, μέσω της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, θα αντιδράσουν άμεσα προειδοποιώντας για τους κινδύνους αυτούς και ξεκαθαρίζοντας ότι τα έκτακτα μέτρα της ΕΚΤ και των τραπεζών στοχεύουν στην στήριξη όσων αντιμετωπίζουν το φάσμα της επιβίωσης και δεν αποτελούν γενικευμένες οριζόντιες παρεμβάσεις που θα τινάξουν το τραπεζικό σύστημα και κατ’ επέκταση τη χώρα στον αέρα.
Οι τράπεζες θεωρούν ότι οι παρεμβάσεις πρέπει να επικεντρωθούν στην ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και της αγοράς, κάτι που αποτελεί κεντρική ευρωπαϊκή επιλογή, και όχι σε μέτρα αναστολής πληρωμών τα οποία θα μπορούσαν να έχουν επικίνδυνες περιπλοκές.
Μεγάλη αναστάτωση προκάλεσε και η δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη περί αναστολής λειτουργίας των εισπρακτικών εξαιτίας της επιδημίας. Στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι οι εισπρακτικές είναι μέρος ενος ευρύτερου οικοσύστήματος που στόχο έχει την μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σημείο που αποτελεί ζωτικής σημασίας υπόθεση για τη χώρα.
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ευρωζώνης που βαρύνεται με ένα τεράστιο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων, κληρονομιά της δημοσιονομικής κρίσης, η αντιμετώπιση του οποίων αποτελεί άμεση προτεραιότητα. Τονίζεται ότι η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί προυπόθεση και για την τραπεζική ενοποίηση.
Για τους κινδύνους επικράτησης μιας γενικευμένης αίσθησης περί οριζόντιων μέτρων για τους δανειολήπτες προειδοποιεί η Τράπεζα της Ελλάδος, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχουν δυνατότητες για μαζικές ρυθμίσεις. Όπως σημειώνουν πηγές της κεντρικής τράπεζες οι ρυθμίσεις πρέπει να αφορούν αποκλειστικά περιπτώσεις που αντιμετωπίζουν ακραία προβλήματα. Αντίθετα, τονίζουν, το τραπεζικό σύστημα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για την επιδείνωση του ήδη τεράστιου αποθέματος κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών.