ΓΔ: 1382.83 0.07% Τζίρος: 18.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:59:09 DATA
Φωτο: Shutterstock

Τράπεζες: «Βουτιά» κρουσμάτων απάτης, «ασπίδα» τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας

Κατά -70% μειώθηκε η αξία των περιστατικών απάτης στις ηλεκτρονικές συναλλαγές μεταφοράς χρημάτων το 2023. Μηδέν περιστατικά απάτης μέσω IRIS, μακράν η ασφαλέστερη μέθοδος πληρωμών.

Σε δραστική μείωση των περιστατικών απάτης στις ηλεκτρονικές συναλλαγές μεταφοράς χρημάτων από λογαριασμό σε λογαριασμό οδήγησαν τα αυξημένα μέτρα ασφάλεια που εφάρμοσαν σταδιακά από το 2023 οι τράπεζες, με κυριότερο την ενίσχυση των ελέγχων ταυτοπροσωπίας μέσω πρόσθετων κωδικών.

Όπως προκύπτει από την Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδος που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα, το 2023 σημειώθηκε μείωση σχεδόν κατά -70% της αξίας των κρουσμάτων απάτης στις μεταφορές χρημάτων από λογαριασμό σε λογαριασμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2023 δεν αναφέρθηκε ούτε ένα περιστατικό απάτης στις συναλλαγές άμεσων χρεώσεων, δηλαδή μέσω IRIS, γεγονός που καθιστά τις άμεσες χρεώσεις ως το πλέον ασφαλές μέσο πληρωμών.

Αναλυτικότερα σε ότι αφορά τα κρούσματα phishing, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ ο όγκος των περιστατικών απάτης στις μεταφορές πιστώσεων περιορίστηκε το 2023 σε 11.214 περιστατικά έναντι 16.339 ανάλογων περιστατικών το 2022 σημειώνοντας μείωση κατά -31%. Ακόμα πιο εντυπωσιακή είναι η μείωση που καταγράφηκε στην αξία των περιστατικών απάτης: από 79,5 εκατ. ευρώ το 2022 σε μόλις 24,6 εκατ. ευρώ το 2023 μείωση της τάξης του -69%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δραστική μείωση της αξίας των κρουσμάτων απάτης επετεύχθη παρά την νέα μεγάλη αύξηση των συναλλαγών μεταφοράς πιστώσεων το 2023. Σύμφωνα με την ΤτΕ «το 2023 διενεργήθηκαν 620 εκατ. πελατειακές συναλλαγές με τη χρήση μεταφοράς πίστωσης αξίας 1,1 τρισεκ. ευρώ. Σε σχέση με το 2022, παρατηρείται σημαντική αύξηση του αριθμού των συναλλαγών κατά 11% και της αναλογούσας αξίας κατά 15%.»

Επιπλέον τα μέτρα που έλαβαν οι τράπεζες για την αύξηση των συναλλαγών ξεκίνησαν ουσιαστικά από το φθινόπωρο του 2023 γεγονός που σημαίνει ότι η μείωση των περιστατικών απάτης θα συνεχιστεί την εφετινή χρονιά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ δυο είναι οι βασικές τεχνικές απάτης για την απόσπαση χρημάτων από ανυποψίαστους πολίτες. Η πρώτη γίνεται με την έκδοση εντολής πληρωμής από το δράστη της απάτης αφού αποκτήσει τα ευαίσθητα δεδομένα πληρωμής του πληρωτή ή του δικαιούχου με δόλια μέσα και η δεύτερη με το θύμα να παρέχει οικειοθελώς τη συγκατάθεσή του στην εκτέλεση εντολής πληρωμής προς λογαριασμό πληρωμών τρίτου θεωρώντας ότι ανήκει σε νόμιμο δικαιούχο. Με την πρώτη μέθοδο απάτης πραγματοποιείται το 78% των συναλλαγών – απάτη και με τη δεύτερη το υπόλοιπο 22%.

Αποδίδουν τα μέτρα

Η δραστική μείωση των συναλλαγών απάτης αυτού του τύπου οφείλεται στη σταδιακή εφαρμογή από τις τράπεζες αυστηρότερων μέτρων ασφαλείας για την πραγματοποίηση συναλλαγών μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή και κινητών τηλεφώνων.

Με τα πρόσθετα μέτρα οι τράπεζες για την ολοκλήρωση μιας μεταφοράς χρημάτων ή την πληρωμή μιας εντολής απαιτούν πρόσθετη ταυτοποίηση, είτε μέσω δεύτερου κωδικού ή με επιβεβαίωση μέσω email ή μέσω της συσκευής του κινητού τηλεφώνου.

Επίσης βοηθά η εξοικείωση του κοινού με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και η καλύτερη ενημέρωση για τους τρόπους με τους οποίους πραγματοποιούνται απάτες.

Σημειώνεται ότι από τον περασμένο Μάρτιο η Τράπεζα της Ελλάδος πραγματοποιεί εκστρατεία για την ενημέρωση των πολιτών για τις ασφαλείς πληρωμές και την προστασία από τις ηλεκτρονικές απάτες ενώ ανάλογη πρωτοβουλία ανέλαβε τον περασμένο Φεβρουάριο η Ελληνική Ένωση Τραπεζών σε συνεργασία με την Mastercard.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

bank_building
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Δεν υπάρχουν δυνατότητες γενικευμένης αναστολής δόσεων

Αναμένεται παρέμβαση - αντίδραση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Ζητούμενο η ενίσχυση της ρευστότητας όχι η αναστολή πληρωμών. Δεν υπάρχουν δυνατότητες για μαζικές ρυθμίσεις προειδοποιεί η ΤτΕ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Περισσότερα χρήματα για επενδύσεις σε ομόλογα παρά σε νέα δάνεια

Παρά την αύξηση χορηγήσεων το 2024, οι επενδύσεις σε χρεόγραφα είναι διπλάσιες των δανείων. Μικρό μέγεθος επιχειρήσεων, φοροδιαφυγή και υψηλά NPEs τα μεγάλα εμπόδια στη δανειοδότηση ΜμΕ και επαγγελματιών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Προβόπουλος: Αντιμετωπίζοντας την τέλεια οικονομική και τραπεζική καταιγίδα

Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος στις σκοτεινές ώρες της κρίσης. Η διαφύλαξη των καταθέσεων και η εξυγίανση των τραπεζών τα δύο μεγάλα επιτεύγματα. Γ. Στουρνάρας: «Διαχειρίστηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις επιπτώσεις της κρίσης χρέους στον τραπεζικό τομέα».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα χαμένα δισ. των ανακεφαλαιοποιήσεων και η «εξαΰλωση» 33 δισ. το 2015

Οι απώλειες των τραπεζικών μετοχών στο διάστημα Δεκέμβριος 2014 Δεκέμβριος 2015 ανήλθαν σε... -99%. Η χρηματιστηριακή αξία των συστημικών τραπεζών από τα 33,4 δισ. (Ιούνιος 2014) σχεδόν μηδενίστηκε μετά τη διαπραγμάτευση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι συμβαίνει με τα στεγαστικά: Γιατί δεν δανείζουν για ακίνητα οι τράπεζες

Το 2019 - 2023 οι καθαρές ροές δανείων σε επιχειρήσεις ήταν 24,6 δισ. έναντι -6,8 δισ. για στεγαστικά. Μήνυμα από την ΤτΕ με τη θέσπιση ελαστικότερων ορίων χορηγήσεων σε σχέση με την τρέχουσα πολιτική των τραπεζών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί σταμάτησαν να δημιουργούνται νέα «κόκκινα» δάνεια στις τράπεζες

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια υποχωρούν παρά τις αναταράξεις που προκάλεσαν πανδημία, ενεργειακή κρίση και η απότομη άνοδος των επιτοκίων. Αντίδοτο η ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας και η εξαιρετική ποιότητα των δανειοληπτών.