Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Λωρίδα της Γάζας από τα ξημερώματα, σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας της περιοχής, μετά από ισραηλινά πλήγματα στον παλαιστινιακό θύλακα.
Ο Μαχμούντ Μπασάλ, εκπρόσωπος της πολιτικής προστασίας, δήλωσε ότι «τρεις μάρτυρες παρελήφθησαν αφού σκοτώθηκαν από τα ισραηλινά πυρά». Όπως ανέφερε, δύο εξ αυτών σκοτώθηκαν σε επίθεση ισραηλινού drone στην πόλη Μπάνι Σουχάιλα, ανατολικά της Χαν Γιούνις, ενώ ο τρίτος έχασε τη ζωή του από βλήμα πυροβολικού στη συνοικία αλ Τούφα της πόλης της Γάζας.
Σε ερώτηση του AFP, ο ισραηλινός στρατός απάντησε ότι εξετάζει τις σχετικές πληροφορίες. Το νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιούνις επιβεβαίωσε τη διακομιδή δύο νεκρών και τριών τραυματιών, εκ των οποίων ένας βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.
Ο διευθυντής του νοσοκομείου αλ Σίφα στην πόλη της Γάζας, Μοχαμάντ Αμπού Σαλμίγια, επιβεβαίωσε τον θάνατο ενός ανθρώπου και σημείωσε ότι διακομίστηκαν πολλοί τραυματίες, μετά από επίθεση με οβίδα πυροβολικού και πυρά άρματος μάχης στη συνοικία αλ Τούφα.
Τοπική πηγή ασφαλείας ανέφερε στο AFP ότι «τα αεροσκάφη της κατοχής εξαπέλυσαν σήμερα το πρωί πολλά αεροπορικά πλήγματα εναντίον περιοχών στο νοτιοανατολικό τμήμα της Χαν Γιούνις και της Ράφα, στη νότια» Λωρίδα της Γάζας.
Λόγω των περιορισμών πρόσβασης που επιβάλλει το Ισραήλ στα μέσα ενημέρωσης και της πολιορκίας στη Λωρίδα της Γάζας, το AFP επισημαίνει ότι δεν είναι δυνατό να επιβεβαιωθούν ανεξάρτητα οι απολογισμοί των θυμάτων και οι δηλώσεις των εμπλεκόμενων πλευρών.
Στο μεταξύ, αντιπροσωπεία της Χαμάς έφτασε το βράδυ της Κυριακής στο Κάιρο για συνομιλίες σχετικά με τη δεύτερη φάση της συμφωνίας εκεχειρίας στη Γάζα. Η συμφωνία, η οποία επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ και τέθηκε σε ισχύ στις 10 Οκτωβρίου, είχε οδηγήσει σε σχετική ηρεμία μεταξύ Ισραήλ και του ισλαμιστικού κινήματος μετά από δύο χρόνια πολέμου. Ωστόσο, από την Τετάρτη, οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για παραβίαση της εκεχειρίας, γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες για το μέλλον του ειρηνευτικού σχεδίου.