ΓΔ: 1440.52 0.33% Τζίρος: 51.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

«Μάχη» για να μείνει η χώρα και η οικονομία εκτός «εντατικής»

Η επιδημία του κοροναϊού ανατρέπει την προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας. Ανησυχία για τις επιπτώσεις σε αδύναμες οικονομίες όπως η ελληνική, σε περίπτωση που δεν υπάρξει γρήγορη εκτόνωση της επιδημίας.

Εντείνει τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας του ιού στην Ελλάδα η κυβέρνηση, προσπαθώντας ταυτόχρονα να διαφυλαχθεί η ομαλή λειτουργία της χώρας και της οικονομικής ζωής, ενώ παράλληλα οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν εκπονήσει σχέδια για την εξασφάλιση της λειτουργίας τους ακόμα και στην περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης.

Το μεγάλο ζητούμενο είναι η κατάσταση να παραμείνει υπό έλεγχο και τα κρούσματα να αντιμετωπιστούν σωστά ώστε να μην έχουμε εξάπλωση -πολύ περισσότερο να μην έχουμε τις αστοχίες που σημειώθηκαν στην Ιταλία, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση την γειτονική χώρα. Υπενθυμίζεται ότι χθες η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα χωρίς προηγούμενο, θέτοντας ουσιαστικά σε καραντίνα τη Βόρεια Ιταλία και επιβάλλοντας το κλείσιμο σε μουσεία, θέατρα, κινηματογράφους κ.α. σε ολόκληρη την επικράτεια για να αντιμετωπίσει τη διάδοση του κοροναϊού.

Η επιδημία του κοροναϊού ανατρέπει ήδη τις προσδοκίες για επιτάχυνση της ανάπτυξης φέτος. Σύμφωνα με το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, με βάση δύο πολύ δυσμενή σενάρια, μπορεί να υπάρξει μείωση στην εκτιμώμενη μεγέθυνση για το 2020 κατά 0,3 και 0,7 ποσοστιαίες μονάδες. Δηλαδή η εκτίμηση για το κεντρικό σενάριο του υποδείγματος μεσοπρόθεσμων μακροοικονομικών προβλέψεων για την πραγματική αύξηση του ΑΕΠ από 2,54% (σενάριο βάσης) μειώνεται σε 2,21% (σενάριο 1) και 1,88% (σενάριο 2). Μάλιστα, αυτά τα σενάρια ανακοινώθηκαν όταν ακόμη το Δημοσιονομικό Συμβούλιο βασιζόταν σε εκτίμηση της ανάπτυξης για το 2019 σε ποσοστό 2,4%, ενώ τελικά, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, ο ρυθμός ανάπτυξης πέρυσι ήταν 1,9%.

Οι επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία θα κριθούν από την διάρκεια της επιδημίας και την πρόοδο στην αντιμετώπισή του. Αν η επιδημία εισέλθει, με τη βοήθεια και της βελτίωσης του καιρού, σε ύφεση, τότε μπορεί να σημειωθεί γρήγορη αντιστροφή της κατάστασης, το ίδιο και αν υπάρξουν εξελίξεις σε ότι αφορά την ανακάλυψη θεραπείας. Αντίθετα αν η εξάπλωση της επιδημίας συνεχιστεί και λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις τότε οι επιπτώσεις μπορεί να είναι δραστικές, ειδικά σε χώρες με εύθραυστη οικονομία, όπως η Ελλάδα.

Για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κοροναϊού σήμερα στις 12.30 θα πραγματοποιηθεί κοινή ενημέρωση από τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τη λήψη της πρώτης δέσμης οικονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Οι παρενέργειες από την επιδημία εκτείνονται σε όλα τα πεδία της οικονομικής ζωής:

Δημοσιονομικά: Η καθίζηση της οικονομίας και η ανατροπή των προσδοκιών για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης την εφετινή χρονιά καθιστά πολύ δύσκολη την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, για πλεόνασμα 3,5%. Όπως σημείωνε το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο στην τελευταία έκθεσή του, ίσως απαιτηθεί να χρησιμοποιηθεί το «μαξιλάρι» ρευστότητας που διαθέτει το υπουργείο Οικονομικών, αλλά και να ζητηθεί η εφαρμογή της λεγόμενης «ρήτρας διαφυγής» του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, για να δικαιολογηθεί η μείωση του πλεονάσματος κάτω από το στόχο.

Τουρισμός: Ήδη οι ακυρώσεις κρατήσεων, σύμφωνα με ανεπίσημες αναφορές, φτάνουν το 30%, ενώ πολύ σοβαρότερο είναι το πρόβλημα στις κρουαζιέρες, με τις ακυρώσεις στο 50%. Μια πτώση του τουρισμού κατά 10% φέτος μπορεί να αφαιρέσει 1% από το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, σύμφωνα με την HSBC, αλλά πάντως είναι θετικό ότι οι τουριστικές ροές στην Ελλάδα κορυφώνονται το τρίτο τρίμηνο του έτους, δηλαδή όταν είναι πιθανό να έχει κλείσει ο κύκλος της επιδημίας.

Εξαγωγές: Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι αρνητικές εκτιμήσεις για την εξέλιξη του κοροναϊου οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία θα είναι μεγάλες και το πλήγμα στις ελληνικές εξαγωγές θα είναι ισχυρό. Σημειώνεται ότι ήδη τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έδειξαν «κόπωση» των εξαγωγών το τελευταίο τρίμηνο του έτους, ενώ βασικές αγορές - στόχοι για τα ελληνικά προϊόντα (Γερμανία, Ιταλία) εκτιμάται ότι μπαίνουν σε πολύ σοβαρή επιβράδυνση ή και σε ύφεση.

Τράπεζες: Η μεγάλη αναστάτωση που προκαλεί η επιδημία δημιουργεί πολλαπλούς πονοκεφάλους στις διοικήσεις των τραπεζών. Το φάσμα επιβράδυνσης της εγχώριας οικονομίας ανατρέπει τους στόχους των τραπεζών για τα έσοδα και τις χορηγήσεις νέων δανείων. Παράλληλα, σε κίνδυνο θα βρεθούν οι στόχοι μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς η διατάραξη των συνθηκών στις αγορές καθιστά αβέβαιη την υλοποίηση των συναλλαγών πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ακόμα χειρότερα οι τράπεζες ανησυχούν ότι οι οικονομικές επιπτώσεις του ιού θα οδηγήσουν πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε αδυναμία πληρωμών, τροφοδοτώντας μια νέα γενιά μη εξυπηρετούμενων δανείων, και θα ενισχύσουν την κουλτούρα μη πληρωμών.

Ναυτιλία: «Τρόμο» στα γραφεία των ναυτιλιακών εταιρειών έχουν προκαλέσει τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν εντός του σαββατοκύριακου, αναφορικά με την πορεία των εισαγωγών - εξαγωγών της Κίνας. Σύμφωνα με αυτά, κατά το πρώτο δίμηνο του έτους, οι συνολικές εξαγωγές της Κίνας υποχώρησαν κατά 17,2% σε όρους δολαρίου, ενώ μείωση της τάξεως του 4% σημείωσαν και οι εισαγωγές. Δεδομένου ότι η αγορά της Κίνας είναι η σημαντικότερη – και μάλιστα με διαφορά – για την ποντοπόρο ναυτιλία, αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς τις επιπτώσεις που έχει η εξέλιξη αυτή στην μεταφορική ζήτηση διά της θάλασσας και ασφαλώς και στους ναύλους, καθώς πληθώρα εμπορικών διαδρομών είναι πλέον ζημιογόνες για τους πλοιοκτήτες.

Αεροματαφορές: Ο τομέας των αερομεταφορών θα έχει να αντιμετωπίσει πολύ σοβαρές επιπτώσεις από την εξάπλωση της επιδημίας και τη μεγάλη μείωση του μεταφορικού έργου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της IATA, οι απώλειες εσόδων φέτος μπορεί να φθάσουν έως και τα 113 δισ. δολ., δηλαδή να χαθεί σχεδόν το 1/5 των εσόδων. Τις επόμενες ημέρες, με την ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων της Aegean για το 2019 αναμένονται οι πρώτες εκτιμήσεις για τις απώλειες που θα υπάρξουν στην Ελλάδα.

Εμπόριο: Παρά την ανάκαμψη της οικονομίας, ο εμπορικός κόσμος αντιμετώπιζε πριν ακόμη ξεσπάσει η επιδημία σοβαρό πρόβλημα με την ασθενή κατανάλωση των νοικοκυριών, που αυξήθηκε το τελευταίο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, λιγότερο από 1%. Όπως τονίζει ο οίκος Moody's, οι παρενέργειες της επιδημίας θα επηρεάσουν όχι μόνο την προσφορά αλλά και τη ζήτηση. Μένει να φανεί το επόμενο διάστημα σε ποιο βαθμό οι καταναλωτές θα περιορίσουν τις δαπάνες τους, για να αρχίσει να προσδιορίζεται η απώλεια που θα έχει φέτος το εμπόριο.

Επενδύσεις: Σε περιόδους σοβαρής αναταραχής, εύλογο είναι οι επενδυτές να επανεξετάζουν τα επενδυτικά τους σχέδια και να προχωρούν στην αναστολή ή ματαίωση ορισμένων. Προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποια από τις μεγάλες επενδύσεις που έχουν δρομολογηθεί διατρέχει κίνδυνος αναβολής ή ματαίωσης, αφού τέτοια project σχεδιάζονται με μακροχρόνια προοπτική, που ξεπερνά κατά πολύ τον κύκλο μιας επιδημίας. Όμως, βέβαιο είναι ότι πολλές ελληνικές επιχειρήσεις θα επανεξετάσουν φέτος την επενδυτική τους δαπάνη, συνεκτιμώντας την πτώση της ζήτησης και το «σφίξιμο» των χρηματοπιστωτικών συνθηκών, ενώ είναι πιθανό να καταγραφεί σοβαρή πτώση των ξένων επενδύσεων σε ακίνητα, καθώς σε αυτό τον τομέα ήταν ιδιαίτερα δραστήριοι οι Κινέζοι αγοραστές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

GDP
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το όνειρο της σύγκλισης με την Ευρώπη: Μαραθώνιος η αύξηση εισοδήματος

Πριν την κρίση, η Ελλάδα έφτασε στο 98% του μέσου εισοδήματος της ΕΕ, αλλά έχει επιστρέψει στο 67%. Απαιτείται αύξηση των παραγωγικών δυνατοτήτων, επισημαίνει σε ανάλυση η Alpha Bank. «Αγκάθι» το δημογραφικό.
Christine Lagarde, Kristin Lagarde, Evropaiki Kentriki Trapeza, ECB
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με αργά βήματα η μείωση πληθωρισμού, επέστρεψε σε ανάπτυξη η ευρωζώνη

Τα στοιχεία που δημοσιεύονται τη Δευτέρα αναμένεται να δείξουν μικρή μείωση του πληθωρισμού στο 5,3% και θετικό ρυθμό ανάπτυξης το β' τρίμηνο. Κρίσιμος για τις αποφάσεις της ΕΚΤ ο υψηλός δομικός πληθωρισμός.