Με τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων να έχει σπάσει το φράγμα του 1 εκατομμυρίου και η πανδημία του κορονοϊού συνεχίζει να εξαπλώνεται ταχύτατα παγκοσμίως, τόσο ανεβαίνει και ο «λογαριασμός» για την παγκόσμια οικονομία.
Σύμφωνα με την Ασιατική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ADB) το κόστος της πανδημίας του κορονοϊού μπορεί να ανέλθει μέχρι και στα 4,1 τρισ.δολάρια που αντιστοιχεί σχεδόν στο 5% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Σε ένα καλύτερο σενάριο που περιλαμβάνει την άρση των περιορισμών σύντομα, η ζημιά μπορεί να φτάσει μέχρι τα 2 τρισ. δολάρια, ενώ σημαντικός παράγοντας αποτελεί η εξάπλωση του κορονοϊού σε ΗΠΑ και Ευρώπη καθώς και τις άλλες μεγάλες οικονομίες. Όπως αναφέρουν οι εκτιμήσεις της αναπτυξιακής τράπεζας, η Ασία πρόκειται να επωμιστεί το 36% της ζημιάς που πρόκειται να προκαλέσει ο κορονοϊός.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ADB Γιασούγουκι Σαουαντα (Yasuyuki Sawada) στο ενημερωτικό σημείωμα αναφέρει ότι «κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πόσο θα εξαπλωθεί η πανδημία του Covid-19, ενώ οι περιορισμοί μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο από το προβλεπόμενο» και σημειώνει πως «η πιθανότητα μιας ραγδαίας χρηματοπιστωτικής διαταραχής και κρίσης δεν μπορεί να προεξοφληθεί».
Όπως αναφέρει το Bloomberg, στις 6 Μαρτίου, η ADB είχε προβλέψει ότι το ξέσπασμα του ιού θα μπορούσε να κοστίσει 347 δισ. δολάρια στην παγκόσμια οικονομία και να στοιχίσει έως 0,4 ποσοστιαίες μονάδες από το ΑΕΠ. Έκτοτε το επίκεντρο του ιού έχει μετακινηθεί, από την Κίνα, στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, με τον αριθμό των κρουσμάτων παγκοσμίως να υπερβαίνει πλέον το 1 εκατομμύριο.
Στην έκθεση, η ADB υποβάθμισε τις προβλέψεις της για το ρυθμό ανάπτυξης για την Ασία για το 2020 σε 2,2% από 5,5% που ανέμενε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η πρόβλεψη για την Κίνα μειώθηκε σε 2,3% από 6% και έρχεται να συγκριθεί με αύξηση του κινεζικού ΑΕΠ κατά 6,1% πέρυσι.