ΓΔ: 2105.82 0.82% Τζίρος: 193.56 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Άδειες σχολικές τάξεις
Φώτο: Shutterstock

ΔΟΕ: Πάνω από 18.000 κενά στην εκπαίδευση, 10.000 στην Πρωτοβάθμια

Η ΔΟΕ καταγγέλλει 18.000 κενά στην εκπαίδευση, εκ των οποίων 10.000 στην Πρωτοβάθμια. Ζητά άμεση κάλυψη θέσεων και συμμετέχει στην απεργία της 1ης Οκτωβρίου για ουσιαστικές λύσεις.

Σημαντικά κενά προσωπικού εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τα σχολεία της χώρας, όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ). Συγκεκριμένα, οι ελλείψεις στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση εκτιμώνται σε περίπου 10.000 θέσεις, ενώ συνολικά τα κενά στην εκπαίδευση υπερβαίνουν τις 18.000, όπως αναφέρει η Ομοσπονδία.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που δόθηκε σε συνέντευξη Τύπου της ΔΟΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, η μεγαλύτερη μερίδα των κενών εντοπίζεται στους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων και στην παράλληλη στήριξη, τομέα ιδιαίτερης σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων.

Ενδεικτικά, αδιευκρίνιστες παραμένουν συνολικά οι ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τα εξής: Στην Α' Αθηνών 807 κενά, στη Β' Αθηνών 595, στον Πειραιά 862, στον νομό Αχαΐας 460 και στον νομό Ηρακλείου 622.

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Σπύρος Μαρίνης, χαρακτήρισε την κατάσταση ως «μορφωτικό πλήγμα» για το εκπαιδευτικό σύστημα, επισημαίνοντας ότι ο σταθερά αυξημένος αριθμός κενών δημιουργεί δυσκολίες στη λειτουργία των σχολείων. Παράλληλα, στράφηκε κατά της κυβέρνησης, την οποία κατηγόρησε ότι «συγκαλύπτει τα προβλήματα που υπάρχουν στην εκπαίδευση».

«Παρά τους μόνιμους διορισμούς, το εκπαιδευτικό σύστημα εξακολουθεί να στηρίζεται στους αναπληρωτές και οι μορφωτικές ανάγκες των παιδιών να αντιμετωπίζονται ως κόστος», σημείωσε, τονίζοντας και την καθυστέρηση στις φετινές προσλήψεις αναπληρωτών.

Η ΔΟΕ ζητά την άμεση κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία, με στόχο την ομαλή λειτουργία των ολοήμερων τμημάτων, τη μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη και τη στήριξη τόσο των αναπληρωτών όσο και του συνόλου των σχολικών δομών σε επίπεδο προσωπικού και υποδομών.

Όπως τόνισε ο κ. Μαρίνης, «στόχος μας είναι ένα σχολείο για όλα τα παιδιά, που θα διαπαιδαγωγεί τους ανθρώπους, θα τους κοινωνικοποιεί, θα καλλιεργεί αξίες, ιδανικά και σε καμία περίπτωση δεν θα διαχωρίζει τους μαθητές ανάλογα με την κοινωνική τους προέλευση, το φύλο ή την καταγωγή».

Τέλος, έγινε γνωστό ότι η ΔΟΕ θα λάβει μέρος στην πανελλαδική απεργία που έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2025, συνεχίζοντας έτσι τη διεκδίκηση ουσιαστικών λύσεων για τα συσσωρευμένα ζητήματα του εκπαιδευτικού κλάδου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία ΠΑΣΟΚ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Κυβερνητική αποτυχία καθώς παραμένουν κενά στα σχολεία

Συνεχίζονται τα κενά στα σχολεία, ακόμη και μετά την τρίτη φάση πρόσληψης αναπληρωτών, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση του Τομέα Παιδείας και του Στέφανου Παραστατίδη από το ΠΑΣΟΚ–Κίνημα Αλλαγής.
Κατάστημα Πειραιώς τράπεζας
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ

Πειραιώς: Επεκτείνει το TeenSkills σε 20 σχολεία απομακρυσμένων περιοχών

Η Πειραιώς και το The Tipping Point επεκτείνουν το TeenSkills σε 20 σχολεία, ενισχύοντας 350 μαθητές από απομακρυσμένες περιοχές με σύγχρονες δεξιότητες, ψηφιακά εργαλεία και νέες προοπτικές.
Πανόραμα της Βιέννης
ΔΙΕΘΝΗ

Αυστρία: Απαγόρευση ισλαμικής μαντίλας σε μαθήτριες κάτω των 14

Η αυστριακή Βουλή ενέκρινε την απαγόρευση της ισλαμικής μαντίλας για κορίτσια κάτω των 14, με στόχο την προστασία τους, ωστόσο επικριτές την χαρακτηρίζουν διακριτική και αντισυνταγματική. Οι Πράσινοι καταψήφισαν το μέτρο.
άδεια σχολική αίθουσα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ενισχύονται τα Πειραματικά: 13 νέες μονάδες έως το 2027 με απόφαση Ζαχαράκη

Το υπουργείο Παιδείας επεκτείνει το δίκτυο Πειραματικών Σχολείων σε 133 μονάδες έως το 2027, ενισχύοντας την εκπαιδευτική καινοτομία, τη διασύνδεση σχολείων και νέες διδακτικές προσεγγίσεις με ενιαία εποπτεία.
Διαδικτυακή Τραπεζική Συναλλαγή
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Στο 88,7% η πρόσβαση νοικοκυριών στο διαδίκτυο το 2024

Η ΕΛΣΤΑΤ δείχνει ότι το 88,7% των νοικοκυριών έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο και σχεδόν 9 στους 10 πολίτες το χρησιμοποιούν, με άνοδο στη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, στις online συναλλαγές και στις ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες.