Σε επενδύσεις που αγγίζουν περίπου τα 3,2 δισ. ευρώ έχει προχωρήσει η ΔΕΗ μέσα στο 2024 στο πλαίσιο του μετασχηματισμού της εταιρείας μετά και από τη νέα συμφωνία με τον όμιλο Κοπελούζου που ανακοινώθηκε χθες.
Με έμφαση στην πράσινη ενέργεια και την περιοχή των Βαλκανίων, η ΔΕΗ ανακοινώνει ένα καινούριο ντιλ σχεδόν ανά μήνα, διατηρώντας επίσης σημαντική «δύναμη πυρός» μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του 2021.
Αναλυτές τονίζουν στο Business Daily ότι «οι κινήσεις της ΔΕΗ συμβαδίζουν με τη στρατηγική της να έχει ηγετική θέση στην Νοτιοανατολική Ευρώπη».
«Φαίνεται, επίσης, ότι επιταχύνει τα σχέδια της να αντικαταστήσει τον λιγνίτη. Δεν είναι ξεκάθαρο αν θα συνεχίσουν τα μεγάλη ντιλ ή αν φτάνει στο τέλος αυτός ο κύκλος. Αυτό θα το δούμε», ανέφερε αναλυτής.
Ανεξάρτητα από την επόμενη απόφαση του CEO Γιώργου Στάσση, το ταμείο «σηκώνει» νέες επενδύσεις. Σύμφωνα με παρουσίαση της εταιρείας για τα οικονομικά αποτελέσματα του α' εξαμήνου ο όμιλος διαθέτει 4,7 δισ. ευρώ σε ρευστότητα.
Οι εξαγορές ενισχύουν σημαντικά τον όμιλο που παίρνει θέση τόσο για τις ενεργειακές προκλήσεις τους μέλλοντος όσο και για νέα οργανική ανάπτυξη.
- Στη Ρουμανία, η πρόσφατη εξαγορά 629 MW ΑΠΕ από την Evyro group, ύψους 700 εκατ ευρώ αφορούσε χερσαία αιολικά πάρκα, μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς, ένα πλωτό φωτοβολταϊκό πάρκο και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών, ενώ λίγους μήνες νωρίτερα η πρόσφατη στρατηγική συνεργασία με την Metlen (Mytilineos Energy and Metals) προβλέπει την ανάπτυξη χαρτοφυλακίου ενεργειακών έργων 2.000 MW σε Ιταλία, Βουλγαρία, Κροατία και Ρουμανία. Η αξία της συμφωνίας υπολογίζεται σε έως 2 δισ. ευρώ, με ορίζοντα υλοποίησης τα επόμενα τρία χρόνια.
- Με τη RWE προχώρησε σε μια ακόμα επένδυση (ύψους 255 εκατ ευρώ) που συζητήθηκε, κατασκευάζοντας φωτοβολταϊκές μονάδες.
- Χθες ανακοινώθηκε ένα ακόμη σημαντικό ντιλ με έμφαση στα αιολικά. Η συμφωνία αποτιμάται στα 176 εκατ ευρώ και αναλυτές μιλούν για «καλή τιμή» και για assets που συμπληρώνουν τα υπάρχοντα περιουσιακά στοιχεία του ομίλου.
Με τη στρατηγική συμφωνία εξαγοράς ΑΠΕ σε λειτουργία και υπό ανάπτυξη από τους ομίλους Κοπελούζου και Σαμαρά, η ΔΕΗ αγοράζει 2 αιολικά πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 43,3MW που μπήκαν πρόσφατα σε λειτουργία, το 2019 (11,5MW) και το 2024 (31,8MW).
Κατασκευασμένα στην Κάρυστο (11,5MW) και τη Μάνη (31,8MW) τα δύο αιολικά πάρκα βρίσκονται σε περιοχές με υψηλό αιολικό δυναμικό.
Αυτό καταδεικνύει και το Capacity Factor τους που φτάνει το 32% μεσοσταθμικά, μεγαλύτερο από τον μέσο όρο της χώρας που βρίσκεται στο 27%. Επιπλέον, η ΔΕΗ θα αποκτήσει και φωτοβολταϊκά σε λειτουργία συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 23,3MW.
Η στρατηγική συμφωνία εξαγοράς περιλαμβάνει και έργα ΑΠΕ υπό ανάπτυξη συνολικής ισχύος έως 1,7GW. Από αυτά, τα 1.050 MW αφορούν σε έργα αιολικών πάρκων, ενώ τα υπόλοιπα σε φωτοβολταϊκά.
Τέλος, η συμφωνία περιλαμβάνει και την εξαγορά του 20% των μετοχών της Damco Energy του ομίλου Κοπελούζου στην Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης Α.Ε.. Με αυτό τον τρόπο, η ΔΕΗ αυξάνει το μερίδιό της από 51% σε 71% στην Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης και αποκτά καταστατική πλειοψηφία. Ο σταθμός θα διαδραματίσει κομβικό ρόλο και στην εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας προς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και συγκεκριμένα προς Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία και, κατ' επέκταση, προς Σερβία.