ΓΔ: 2090.74 0.20% Τζίρος: 104.50 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:20:37
Δίκτυο φυσικού αερίου
Σύστημα σωληνώσεων και βαλβίδων φυσικού αερίου σε βιομηχανική εγκατάσταση.

Το 2026 το φυσικό αέριο σε 7 ακόμη ελληνικές πόλεις

Το 2026, Ιωάννινα, Ηγουμενίτσα, Άρτα, Πρέβεζα, Αγρίνιο, Πάτρα και Πύργος θα συνδεθούν με φυσικό αέριο, βάσει του επενδυτικού σχεδίου της enaon eda ύψους 693 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2026-2030, εφόσον εγκριθεί από τη ΡΑΕ.

Οι πόλεις Ιωάννινα, Ηγουμενίτσα, Άρτα, Πρέβεζα, Αγρίνιο, Πάτρα και Πύργος αναμένεται να τροφοδοτηθούν με φυσικό αέριο το 2026, σύμφωνα με το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας ανάπτυξης και διαχείρισης δικτύων enaon eda που παρουσιάστηκε σήμερα.

Το συνολικό επενδυτικό πλάνο της εταιρείας για την περίοδο 2026-2030 ανέρχεται σε 693 εκατ. ευρώ, όπως έχει υποβληθεί στη Ρυθμιστική Αρχή. Από το ποσό αυτό, το 73% (507 εκατ. ευρώ) θα κατευθυνθεί στην ανάπτυξη του δικτύου, το 16% (108 εκατ. ευρώ) στην ψηφιοποίηση του δικτύου και των διαδικασιών και το υπόλοιπο 11% σε συντηρήσεις.

Στόχος για την ίδια περίοδο είναι η προσθήκη 258.000 νέων καταναλωτών, η επέκταση του δικτύου κατά πάνω από 2.000 χιλιόμετρα και η αντικατάσταση όλων των μετρητών κατανάλωσης (568.000) με «έξυπνες» συσκευές.

Η υλοποίηση των επενδύσεων και το σχετικό χρονοδιάγραμμα εξαρτάται από την έγκριση της Ρυθμιστικής Αρχής.

Σε συνέντευξη Τύπου, η διευθύνουσα σύμβουλος της enaon, Barbara Morgante, ανέφερε ότι το πρόγραμμα αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση των χρεώσεων δικτύου, εφόσον το κόστος επιμερίζεται σε μεγαλύτερο όγκο κατανάλωσης. Ωστόσο, η τελική διαμόρφωση των χρεώσεων θα καθοριστεί και από άλλους παράγοντες, όπως η εκκαθάριση προηγούμενων ετών.

Οι χρεώσεις δεν θα μεταβληθούν το 2026, ενώ η πρόταση της εταιρείας για τα τιμολόγια θα υποβληθεί στη Ρυθμιστική Αρχή τον Μάρτιο, ώστε να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2027.

Η τροφοδοσία των νέων πόλεων θα πραγματοποιηθεί είτε μέσω αγωγών είτε, όπου αυτό δεν είναι εφικτό, με μικρής κλίμακας υποδομές υγροποιημένου φυσικού αερίου. Παράλληλα, η επέκταση των δικτύων δημιουργεί προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της αγοράς βιομεθανίου, προσφέροντας μια πρόσθετη πηγή εισοδήματος στον αγροτικό τομέα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, την περίοδο 2023-2025 προστέθηκαν 1.500 χιλιόμετρα δικτύου, ενεργοποιήθηκε ο εφοδιασμός σε 13 πόλεις και οι πελάτες αυξήθηκαν κατά 67.000.

Πλέον, το φυσικό αέριο είναι διαθέσιμο σε 52 πόλεις στην Αττική, 14 στη Θεσσαλονίκη και 18 στη Θεσσαλία.

Η εταιρεία σημείωσε ότι, "χάρη στις πρόσφατες ενεργοποιήσεις δικτύου, περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, της Στερεάς Ελλάδας, της Δυτικής Ελλάδας και της Ηπείρου (Φλώρινα, Καστοριά, Βέροια, Αλεξάνδρεια, Καρπενήσι, Άμφισσα, η βιομηχανική ζώνη της Πάτρας και εντός Δεκεμβρίου 2025 η βιομηχανική ζώνη της Ηπείρου) τροφοδοτούνται πλέον σταθερά με φυσικό αέριο".

Ο διευθύνων σύμβουλος της μητρικής Italgas, Paolo Gallo, ανέφερε ότι "με την Enaon χτίζουμε στην Ελλάδα μια πλήρως ψηφιακή υποδομή, η οποία παρακολουθείται και διαχειρίζεται σε πραγματικό χρόνο μέσω του νέου Κέντρου Ελέγχου Άμεσης Επέμβασης της Αθήνας".

Η ενσωμάτωση της πλατφόρμας DANA και η εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών θα επιτρέψουν την ταχεία ανάπτυξη ανανεώσιμων αερίων, σύμφωνα με τον κ. Gallo. Το επενδυτικό σχέδιο ενισχύει τη δέσμευση της εταιρείας για ασφάλεια, βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα του ενεργειακού συστήματος της χώρας.

Ο κ. Gallo εξέφρασε επίσης ενδιαφέρον για την είσοδο της εταιρείας στον τομέα παροχής υπηρεσιών εξοικονόμησης ενέργειας και βελτίωσης ενεργειακής απόδοσης για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και το Δημόσιο. Επίσης, παρουσίασε τη δραστηριότητα της εταιρείας στην Ιταλία στον τομέα της ύδρευσης, με έμφαση στον εντοπισμό και την εξάλειψη διαρροών νερού από τα δίκτυα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παπασταύρου, Ράιτ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Ομάδα Εργασίας με ΗΠΑ για τον Κάθετο Διάδρομο

Ο υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σ. Παπασταύρου συμφώνησε με τον Αμερικανό υπ. Ενέργειας για ομάδα εργασίας στον Κάθετο Διάδρομο. Ο στρατηγικός ρόλος του και τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ τερματίζει οριστικά τις εισαγωγές ρωσικού αερίου το 2027

Η ΕΕ συμφώνησε να σταματήσει όλες τις εισαγωγές ρωσικού αερίου έως τα τέλη 2027, με απαγορεύσεις σε ΥΦΑ και αγωγούς να ενεργοποιούνται σταδιακά από το 2026 και μετά, βάσει νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Εγκαταστάσεις ΔΕΣΦΑ αγωγός αερίου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκίνησε η λειτουργία του Δικτύου Φυσικού Αερίου στη Βέροια

Το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου ενεργοποιήθηκε στη Βέροια από την Enaon EDA του ομίλου Italgas, ενώ τα πρώτα νοικοκυριά συνδέθηκαν ήδη. Πρόκειται για σημαντική επένδυση στην ενεργειακή αναβάθμιση της περιοχής.
Κτίριο ΔΕΗ Ιωαννίνων
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η ΔΕΗ ετοιμάζει νέα προϊόντα και επενδύσεις σε ενέργεια και τηλεπικοινωνίες

Η ΔΕΗ από το 2026 θα προσφέρει νέες υπηρεσίες, όπως φωτοβολταϊκά, αντλίες θερμότητας και τηλεπικοινωνίες μέσω οπτικών ινών, ενώ προχωρά σε μεγάλες επενδύσεις σε ΑΠΕ και μονάδες φυσικού αερίου στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Energean Power πλοίο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μ. Ρήγας: Κομβικής σημασίας ο αγωγός Ισραήλ-Κύπρου για φυσικό αέριο

Ο Μαθιός Ρήγας της Energean ανέδειξε τα οφέλη για Κύπρο από εισαγωγή φυσικού αερίου από Ισραήλ. Η εταιρεία καλύπτει το 50% της ζήτησης στο Ισραήλ και επενδύει έντονα σε υποδομές και γεωτρήσεις σε Μεσόγειο και Ελλάδα.
Βάνες φυσικού αερίου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εγκρίθηκε η επιχορήγηση ΕΣΠΑ για νέο αγωγό φυσικού αερίου στη Δ. Μακεδονία

Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ ο αγωγός υψηλής πίεσης προς τη Δυτική Μακεδονία, έργο 188,3 εκατ. ευρώ και «hydrogen ready», με κρίσιμες συνδέσεις και ρόλο στην τηλεθέρμανση και την ενεργειακή μετάβαση.