ΓΔ: 1418.98 -0.50% Τζίρος: 37.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:18:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Σε ποιους σταθμούς του μετρό έρχεται δωρεάν ίντερνετ για τους επιβάτες

Επιταχύνονται τα έργα για την απρόσκοπτη πρόσβαση των επιβατών του μετρό στο διαδίκτυο, με τους πρώτους σταθμούς με δωρεάν σύνδεση να παραδίδονται στο κοινό.

Μπαίνει στις ράγες και ανεβάζει ταχύτητες το ίντερνετ για τους πολίτες που θα χρησιμοποιούν το Μετρό της Αθήνας στοχεύοντας να βάλει τέλος σε μια κατάσταση που θύμιζε άλλες εποχές. Το έργο που έχει αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες από όταν ξεκίνησε, ανεβάζει ρυθμούς με τους πρώτους σταθμούς να παραδίδονται ενώ ο σχεδιασμός κάνει λόγο για ευρύτερη χρήση του διαδικτύου από τους χρήστες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, αν και το έργο έχει ανακοινωθεί από το 2023, οι διαδικασίες επιταχύνονται, καθώς σχεδιάζεται η αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρονται στους επιβάτες των μέσων μαζικής μεταφοράς. Στο πλαίσιο αυτό εκτός από τη δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο για τους επιβάτες του μετρό, στον σχεδιασμό βρίσκεται και η αναβίωση του παλαιότερου σχεδίου για να υπάρξει η αντίστοιχη δυνατότητα και για τους επιβάτες των λεωφορείων.

Παρά την καλοκαιρινή ραστώνη, το έργο παροχής WiFi στους σταθμούς του Μετρό και η απρόσκοπτη πρόσβαση των χρηστών μέσα στους συρμούς έχει ανεβάσει ρυθμούς και μέσα στο επόμενο διάστημα θα υπάρξουν και οι επίσημες ανακοινώσεις για την επίσημη έναρξη της λειτουργίας του συστήματος στους κεντρικούς σταθμούς που συγκεντρώνουν και τον μεγαλύτερο όγκο επισκεπτών καθημερινά.

Πλέον από το επόμενο διάστημα οι επιβάτες στους σταθμούς Ακρόπολης και Συντάγματος θα έχουν απρόσκοπτη δωρεάν σύνδεση στο ίντερνετ και στη συνέχεια θα αρχίσουν να παραδίδονται σταδιακά οι σταθμοί και οι αποβάθρες του μετρό που θα διαθέτουν WiFi, με στόχο να ακολουθήσει και η ολοκλήρωση του έργου για κεραίες κινητής τηλεφωνίας στις σήραγγες του μετρό. Υπενθυμίζουμε πως προσφέρεται σύνδεση στη διαδρομή από Ελληνικό μέχρι Άγ. Δημήτριο, καθώς είχε συμπεριληφθεί η δυνατότητα αυτή από την αρχή της κατασκευής της επέκτασης, οπότε το σύστημα είχε δημιουργηθεί παράλληλα.

Τα προβλήματα που είχαν προκαλέσει τις μεγάλες καθυστερήσεις στην πρόοδο του έργου δείχνουν να ξεπερνιούνται σύμφωνα και με τα όσα ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δ. Παπαστεργίου στο περιθώριο της παρουσίασης του βοηθού Τεχνητής Νοημοσύνης στον Νομικό Έλεγχο του Κτηματολογίου.

Ο κ. Παπαστεργίου ανέφερε πως υπάρχουν συζητήσεις με τη ΣΤΑΣΥ ώστε να υπάρξει ένα χρονοδιάγραμμα που θα προχωρήσουν τα έργα, υπογραμμίζοντας τις αντικειμενικές προκλήσεις που υπάρχουν για την ολοκλήρωσή του. «Οι εργαζόμενοι δούλευαν όλο το καλοκαίρι εντατικά για να προχωρήσει το έργο. Κατασκευάζεται πλέον και ένα δεύτερο βαγόνι για τις εργασίες μέσα στο επόμενο διάστημα και θα ενισχύσει τις προσπάθειες των εργασιών. Είναι λίγες οι ώρες που μπορούν να δουλεύουν, μόλις δύο με τρεις κάθε βράδυ».

Το στοιχειωμένο έργο που θα αναβαθμίσει τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Η δωρεάν πρόσβαση των επιβατών μέσων μαζικής μεταφοράς στο διαδίκτυο αποτελούσε διαχρονικό ζήτημα για τη δημόσια διοίκηση καθώς η πρωτεύουσα της χώρας έδειχνε για ακόμη μια φορά το μεγάλο χάσμα που τη χωρίζει από την υπόλοιπη Ευρώπη στη διασύνδεση των πολιτών.

Τον Ιούνιο του 2014 είχε υπάρξει η πρώτη εγκατάσταση εξοπλισμού WiFi σε 7 σταθμούς του Μετρό (Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο, Ακρόπολη, Ομόνοια, Πειραιάς, Νερατζιώτισσα και Δουκίσσης Πλακεντίας) σε συνεργασία με την Hellas Online και είχε ανακοινωθεί μάλιστα ότι τον επόμενο μήνα το έργο θα επεκτεινόταν σε όλους τους σταθμούς του Μετρό και στις στάσεις του τραμ. Ωστόσο το μεγαλόπνοο σχέδιο έπεσε θύμα της οικονομικής κρίσης και ουδέποτε συντηρήθηκε μέχρι που έπαψε να λειτουργεί οριστικά.

Το 2014 είχε τοποθετηθεί πιλοτικά και σχετικός εξοπλισμός σε 15 λεωφορεία καθώς ο σχεδιασμός τότε προέβλεπε να καλύπτεται όλη η πρωτεύουσα από δωρεάν σημεία πρόσβασης WiFi, ωστόσο ο διαγωνισμός για την τοποθέτηση του εξοπλισμού στα λεωφορεία δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Το 2017 πραγματοποιήθηκε μελέτη ευρυζωνικότητας στο δίκτυο των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς ενώ ένα χρόνο αργότερα υπήρξε και νέα εξαγγελία για εγκατάσταση WiFi στο σύνολο των λεωφορείων, με την τότε διοίκηση του ΟΑΣΑ να προωθεί σχετικό έργο προϋπολογισμού 900.000 ευρώ.

Τα έργα για την παροχή WiFi στους σταθμούς του Μετρό και απρόσκοπτης πρόσβασης στους συρμούς με εγκατάσταση δικτύου 5G στις σήραγγες που είχαν και τη θετική στάση των παρόχων που είχαν προχωρήσει σε στρατηγική συμφωνία με την ΣΤΑΣΥ, έχουν ξεκινήσει τον Ιανουάριο, ωστόσο αντιμετωπίζουν αντικειμενικές δυσκολίες που καθιστούσαν δύσκολη την ύπαρξη ενός χρονοδιαγράμματος.

Όπως έχει αναφέρει και στο παρελθόν ο κ. Παπαστεργίου, οι εργασίες έχουν καθυστερήσει καθώς το μετρό και οι χώροι του μετρό  ανήκουν στη ΣΤΑΣΥ, η οποία είχε συμφωνήσει και είχε υπογράψει σύμβαση με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για να στήσουν και στους σταθμούς, αλλά και στους συρμούς Ιντερνετ. Το μεγαλύτερο πρόβλημα ωστόσο είναι το γεγονός ότι οι εταιρείες μπορούν να δουλεύουν μόνο δύο με τρεις ώρες αργά το βράδυ που είναι κλειστοί οι σταθμοί του Μετρό, γιατί σε όλο το υπόλοιπο διάστημα και για λόγους ασφάλειας δεν επιτρέπεται.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

papastergiou, παπαστεργιου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα «γκρεμιστούν» οι χρεώσεις για γρήγορο ίντερνετ με οπτική ίνα

Σε τιμές... χαλκού για συνδέσεις οπτικής ίνας οδηγούν οι επιδοτήσεις 180 εκατ. και ο ανταγωνισμός στη χονδρική με την είσοδο της ΔΕΗ. Παπαστεργίου στο BD: «Θέλουμε οι πάροχοι να βοηθήσουν στην απορρόφηση των vouchers».
Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται το νέο κουπόνι για επιδότηση του πολύ γρήγορου ίντερνετ

Μια ακόμη ευκαιρία για να αναπτυχθεί η διείσδυση της οπτικής ίνας στην ελληνική αγορά δίνει το νέο κουπόνι χρηματοδότησης γρήγορων συνδέσεων με 16 ευρώ τον μήνα για τα νοικοκυριά και 35 ευρώ για τις επιχειρήσεις.
digital nomad-tilergasia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διώχνει τους ψηφιακούς νομάδες το αργό και ακριβό ίντερνετ στην Ελλάδα

Αν και η Ελλάδα προσφέρει εξαιρετικό κλίμα και χαμηλά ενοίκια, ενώ η κυβέρνηση παρέχει κίνητρα για να προσελκύσει τους ψηφιακούς νομάδες, τα καθυστερημένα δίκτυα τηλεπικοινωνιών τους διώχνουν.