ΓΔ: 1432.6 -0.24% Τζίρος: 65.58 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
Φωτο: Shutterstock

Το μεγάλο στοίχημα για να «πατήσουν γκάζι» οι ταχύτητες στην Ελλάδα

Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής, με τη μετάβαση στην τεχνολογία της οπτικής ίνας να έχει καθυστερήσει σημαντικά.

Με ένα πολυεπίπεδο σχέδιο που περιλαμβάνει δράσεις και πρωτοβουλίες, στοχεύει το υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης να οδηγήσει στην αύξηση των ταχυτήτων στη χώρα καθώς η διείσδυσή της οπτικής ίνας παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου, πάρα τη σημαντική πρόοδο που κατέγραψε το 2023.

Στοχεύοντας ταυτόχρονα στην ανάπτυξη των υποδομών και την αύξηση της διείσδυσης, τις επόμενες ημέρες θα βγει το κουπόνι επιδότησης συνδέσεων υπερυψηλών ταχυτήτων που θα ενισχύσει το ενδιαφέρον των καταναλωτών. Την ίδια στιγμή το υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης περιμένει από τους παρόχους να παραδώσουν τα χρονοδιαγράμματα για την ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών, ενώ παράλληλα διευκολύνει τις διαδικασίες για τους παρόχους ώστε να τρέξουν τα επενδυτικά τους πλάνα.

Όπως έχει επισημάνει το υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αποτελεί προτεραιότητα η αύξηση της διείσδυσης της οπτικής ίνας στον ελληνικό τηλεπικοινωνιακό χάρτη καθώς η χώρα μας αποτελεί ουραγό, με την κάλυψη να φτάνει περίπου στο 40% και τη διείσδυση να βρίσκεται οριακά σε διψήφια ποσοστά.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής, με τη μετάβαση στην τεχνολογία της οπτικής ίνας να έχει καθυστερήσει σημαντικά. Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τη διαθεσιμότητα συνδέσεων υψηλών ταχυτήτων αλλά και τη ζήτηση, που παραμένει πολύ χαμηλή για ταχύτητες από 300 Mbps και άνω, καθώς οι επιχειρήσεις, που είναι οι χρήστες τέτοιων ταχυτήτων, προχωρούν με αργά βήματα την ψηφιακή τους μετάβαση.

Το σχέδιο για πτώση των τιμών

Το νέο κουπόνι Gigabit Voucher, προϋπολογισμού 80 εκατ. ευρώ, έρχεται τις επόμενες ημέρες να αντικαταστήσει την αντίστοιχη δράση που ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023 και εκτιμάται πως θα ενισχύσει τη ζήτηση για οπτικές ίνες σε καταναλωτές και επιχειρήσεις.  Αρχικά αναμένονταν πως θα ενεργοποιηθεί πριν το τέλος της περασμένης χρονιάς, ωστόσο πήρε παράταση για το 2024. Θα επιδοτεί αρχικό κόστος σύνδεσης και τα μηνιαία τέλη για ταχύτητες άνω των 250 Mbps.

Εκτιμάται πως μόλις ανοίξει η πλατφόρμα, θα υπάρξουν πολύ σύντομα, αν όχι άμεσα, ανακοινώσεις από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους για τις νέες προσφορές και πακέτα για τους καταναλωτές, καθώς όπως σημειώνουν στελέχη του κλάδου στο BD «όλοι βρίσκονται σε θέσεις μάχης όλο το καλοκαίρι». H συγκεκριμένη δράση θα έρθει να «δέσει» με το κουπόνι Smart Readiness που τρέχει ήδη για τον εκσυγχρονισμό της καλωδίωσης του κτηριακού αποθέματος.

Την ενίσχυση από το Gigabit Voucher Scheme οι δικαιούχοι θα μπορούν να τη λάβουν μόνο μια φορά, ενώ θα είναι δυνατή και η μεταφορά της επιδοτούμενης σύνδεσης σε άλλη διεύθυνση εφόσον εξακολουθούν να πληρούνται οι ελάχιστες απαιτήσεις της υπηρεσίας. Ανοιχτό είναι επίσης το ενδεχόμενο όσοι καταναλωτές και επιχειρήσεις έχουν λάβει ήδη το Smart Readiness να έχουν προτεραιότητα για το νέο κουπόνι.

Η δράση Smart Readiness  στοχεύει στην αναβάθμιση της ετοιμότητας των κτιρίων καθώς επιδοτεί την εγκατάσταση υποδομής καλωδίωσης οπτικών ινών με ταχύτητες έως 1 Gbps σε 120.000 ακίνητα της χώρας με στόχο να μετατραπούν σε «έξυπνα» όπου θα μπορούν να διασυνδεθούν επίσης και οι αντίστοιχοι μετρητές των δικτύων κοινής ωφελείας. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 100.000.000 ευρώ, χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Με την μετατροπή των κτηρίων σε «έξυπνα» με το Smart Readiness, θα διαθέτουν σύγχρονες ψηφιακές υποδομές και θα μπορούν να τοποθετήσουν ακόμα και εξοπλισμό για ασφάλεια, καθώς και να ελέγχεται η καλή λειτουργία και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των βασικότερων κοινόχρηστων εγκαταστάσεων των κτιρίων.

Η έναρξη του κουπονιού Gigabit Voucher θα θέσει σε εφαρμογή και τα νέα τιμολόγια χονδρικής που θα εφαρμόσει ο ΟΤΕ μετά το πρόσφατο «πράσινο φως» από Κομισιόν και ΕΕΤΤ, που ανοίγει τον δρόμο για πιο γρήγορες και φθηνές συνδέσεις προσφέροντας μέχρι και τη δυνατότητα 3Gbps και εκπτώσεις που φτάνουν έως και το 28%.

Παράλληλα η είσοδος της ΔΕΗ στην αγορά τηλεπικοινωνιών σε χονδρική αρχικά, και αναμένεται να επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για τη λιανική στα τέλη του έτους, πρόκειται να ανεβάσει τον πήχη του ανταγωνισμού και να οδηγήσει σε περαιτέρω πτώση των τιμών.

Οι δράσεις για επιτάχυνση των επενδύσεων

Θέλοντας να ενισχύσει τις προσπάθειες για επιτάχυνση της ανάπτυξης των δικτύων οπτικών ινών, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, δημιούργησε μια νέα ψηφιακή πύλη που θα δώσει τη δυνατότητα για άμεση εποπτεία των αιτημάτων υποβολής και της πορείας των έργων ανάπτυξης τηλεπικοινωνιακών δικτύων, βάζοντας τέλος στα συνεχή «ράβε-ξήλωνε» που ταλαιπωρούσαν παρόχους και πολίτες.

Το «e-Διέλευσις» απαντάει σε ένα χρόνιο αίτημα της τοπικής αυτοδιοίκησης για τα έργα ανάπτυξης δικτύων και φιλοδοξεί να φέρει τη λύση στα συνεχή «ξηλωμάτα» και εν συνεχεία «μπαλώματα» και την όχληση των κατοίκων που φέρνουν τα έργα αυτά, ειδικά όταν δεν υπάρχει συντονισμός μεταξύ των παρόχων. Το πληροφοριακό σύστημα αποτελεί ένα ψηφιοποιημένο μητρώο υποδομών, που θα προσφέρει μια ηλεκτρονική και διαφανή διαδικασία καταγραφής των έργων, κερδίζοντας χρόνο για όλους τους φορείς, ενώ θα μειώσει τις καθυστερήσεις και τα κόστη.

Θα αποτελεί την κεντρική πύλη διαχείρισης αιτημάτων και δικαιωμάτων διέλευσης, για να επιτευχθεί ο συντονισμός των εταιρειών και των δήμων για παρεμβάσεις στους δρόμους, ενώ θα δίνει τη δυνατότητα να γνωρίζει το υπουργείο σε πραγματικό χρόνο πού γίνονται έργα. Σημειώνεται πως θα αποτελέσει το πρώτο σύστημα που μία αίτηση κατευθύνεται σε πολλούς αποδέκτες, σε όλους τους φορείς.

Οι επιδόσεις της Ελλάδας

Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν για την πορεία προς τους ψηφιακούς στόχους που έχουν τεθεί για το 2030, η Ελλάδα το 2023 σημείωσε αξιοσημείωτη πρόοδο στην ανάπτυξη των δικτύων οπτικής ίνας (Fiber to the Premises - FTTP) που αποτελούν τη βασική υποδομή συνδεσιμότητας. Ωστόσο, η Κομισιόν καλεί την Ελλάδα να παρακολουθεί στενά την πρόοδο της ανάπτυξης των δικτύων οπτικής ίνας ώστε να εντοπιστούν εγκαίρως τυχόν εναπομείναντα επενδυτικά κενά για να επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί για το 2030.

Παράλληλα ζητά από την Ελλάδα να διασφαλίσει επαρκή πρόσβαση νέων παικτών στο φάσμα για καινοτόμες εφαρμογές μεταξύ επιχειρήσεων (B2B) και μεταξύ επιχειρήσεων και καταναλωτών (B2C), καθώς και να ενθαρρύνει τους παρόχους να επιταχύνουν την ανάπτυξη αυτόνομων κεντρικών δικτύων 5G.

Όπως επισημαίνει η έκθεση, αν και η Ελλάδα υστερεί στην ανάπτυξη των δικτύων οπτικών ινών με τελικό στόχο την παροχή συνδεσιμότητας gigabit για όλους, το Εθνικό Σχέδιο Ευρυζωνικότητας 2021-2027 αρχίζει να αποδίδει καρπούς, ενώ οι τρέχουσες τάσεις της αγοράς, με τους νέους φορείς εκμετάλλευσης οπτικών ινών, θα συμβάλουν, επίσης, στην ενίσχυση αυτής της θετικής τάσης τα επόμενα χρόνια. Προς το παρόν πάντως η Ελλάδα παραμένει ουραγός της Ευρώπης στις ταχύτητες στη σταθερή, καθώς παρά την άνοδο που έχει σημειωθεί, θυμίζουν περισσότερο εποχή χαλκού παρά οπτικής ίνας.

Ειδικότερα, η Ελλάδα κατάφερε να τρέξει το 2023 με ρυθμούς πενταπλάσιους στην ανάπτυξη των δικτύων από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με τη χωρητικότητα του δικτύου οπτικών ινών να είναι στο 38,4% σημειώνοντας άνοδο κατά 37,9% σε ετήσια βάση. Παρόλο όμως το γεγονός ότι υπήρξε επίσης άνοδο περίπου 11 μονάδων έναντι της περασμένης χρονιάς, το χάσμα παραμένει με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που έφτασε στο 64% σημειώνοντας άνοδο 13,5%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

papastergiou, παπαστεργιου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα «γκρεμιστούν» οι χρεώσεις για γρήγορο ίντερνετ με οπτική ίνα

Σε τιμές... χαλκού για συνδέσεις οπτικής ίνας οδηγούν οι επιδοτήσεις 180 εκατ. και ο ανταγωνισμός στη χονδρική με την είσοδο της ΔΕΗ. Παπαστεργίου στο BD: «Θέλουμε οι πάροχοι να βοηθήσουν στην απορρόφηση των vouchers».
Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται το νέο κουπόνι για επιδότηση του πολύ γρήγορου ίντερνετ

Μια ακόμη ευκαιρία για να αναπτυχθεί η διείσδυση της οπτικής ίνας στην ελληνική αγορά δίνει το νέο κουπόνι χρηματοδότησης γρήγορων συνδέσεων με 16 ευρώ τον μήνα για τα νοικοκυριά και 35 ευρώ για τις επιχειρήσεις.
digital nomad-tilergasia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διώχνει τους ψηφιακούς νομάδες το αργό και ακριβό ίντερνετ στην Ελλάδα

Αν και η Ελλάδα προσφέρει εξαιρετικό κλίμα και χαμηλά ενοίκια, ενώ η κυβέρνηση παρέχει κίνητρα για να προσελκύσει τους ψηφιακούς νομάδες, τα καθυστερημένα δίκτυα τηλεπικοινωνιών τους διώχνουν.
Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Έκαναν... σπριντ τα έργα οπτικής ίνας το 2023 στην Ελλάδα

Η επέκταση του δικτύου οπτικής ίνας έγινε με ρυθμό πενταπλάσιο του μέσου όρου στην Ευρώπη τον προηγούμενο χρόνο, αλλά η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει το μισό ποσοστό κάλυψης. Εξαιρετική η κάλυψη από το δίκτυο 5G.
optiki ina-fiber-internet-broadband
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τελειώνουν τα «ράβε - ξήλωνε» στα έργα για τα δίκτυα οπτικών ινών

Δημιουργείται ηλεκτρονικό μητρώο όπου θα καταγράφονται όλα τα στοιχεία για τις εργασίες των παρόχων, ώστε να υπάρξει καλύτερος συντονισμός των έργων και να μειωθεί η όχληση των κατοίκων.