ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
papastergiou, παπαστεργιου
Φωτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Πώς θα «γκρεμιστούν» οι χρεώσεις για γρήγορο ίντερνετ με οπτική ίνα

Σε τιμές... χαλκού για συνδέσεις οπτικής ίνας οδηγούν οι επιδοτήσεις 180 εκατ. και ο ανταγωνισμός στη χονδρική με την είσοδο της ΔΕΗ. Παπαστεργίου στο BD: «Θέλουμε οι πάροχοι να βοηθήσουν στην απορρόφηση των vouchers».

«Αντίδοτο» 180 εκατ. ευρώ στη χαμηλή ζήτηση που καταγράφεται για την οπτική ίνα θέλει να δώσει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με στόχο να «γκρεμιστούν» οι χρεώσεις των υπερσύγχρονων συνδέσεων στα επίπεδα που έως τώρα επικρατούσαν για τις συνδέσεις ADSL. Τη μείωση των τιμών αναμένεται ότι θα διευκολύνει και η είσοδος της ΔΕΗ στην αγορά της χονδρικής, που θα εντείνει σοβαρά τον ανταγωνισμό.

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει θέσει στο επίκεντρο της αναβάθμιση των ταχυτήτων και την αύξηση της διείσδυσης της οπτικής ίνας. Κάτι το οποίο βρέθηκε και στο τραπέζι της τελευταίας συνάντησης του Δ. Παπαστεργίου με τους παρόχους, όπου ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης υπογράμμισε ότι τα voucher θα αποτελέσουν το κλειδί για να αυξηθούν οι συνδέσεις οπτικών ινών στη χώρα.

Όπως ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου στο BD, στο περιθώριο της παρουσίασης της νέας εφαρμογής της ΑΑΔΕ, «συζητήσαμε για τα vouchers, γιατί για να απορροφήσουμε αυτά τα περίπου 200 εκατ. του Gigabit και του Smart Readiness θα πρέπει και αυτοί να βοηθήσουν και να το διαφημίσουν και να προωθήσουν ευρυζωνικές συνδέσεις σε τιμές χαμηλότερα από αυτές που έχουμε σήμερα». Σημείωσε πως «δημιουργείται ανταγωνισμός. Έχουμε τα voucher και πολύ πιο γρήγορα θα φύγουμε μπροστά στις ταχύτητες και οι τιμές θα είναι ανταγωνιστικές».

Υπενθυμίζουμε πως στην τελευταία συνάντηση που είχε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τους παρόχους ζητήθηκε από τις εταιρείες να καταθέσουν δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα των προγραμμάτων επέκτασης του δικτύου οπτικών ινών που έχουν ήδη ούτως ή άλλως ανακοινώσει, έτσι ώστε να αποφευχθούν αστοχίες και καθυστερήσεις στα επενδυτικά προγράμματα.

Η απάντηση στη χαμηλή ζήτηση

Παρά το γεγονός ότι η κάλυψη της οπτικής ίνας στη χώρα φτάνει περίπου το 40%, η ζήτηση είναι εξαιρετικά χαμηλή, με τη διείσδυση να φτάνει μετά βίας το 10%. Είναι χαρακτηριστικό πως ο ΟΤΕ έκλεισε το 2023 με 251.000 συνδρομητές οπτικής ίνας, προσθέτοντας 35.000 συνδέσεις στο τελευταίο τρίμηνο και η αγορά εκτιμάται πως συνολικά αγγίζει τις 350.000 συνδέσεις, καθώς η Nova έχει 75.000 πελάτες, ενώ Vodafone και Inalan δεν δημοσιεύουν τον αριθμό των συνδέσεων.

«Πολυπαραγοντικό είναι το ζήτημα της χαμηλής διείσδυσης των οπτικών ινών στη χώρα», επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς στο BD που τονίζουν ότι αφενός δεν υπάρχουν οι εφαρμογές που θα κινητοποιούσαν τους καταναλωτές να αναλάβουν το επιπλέον κόστος της οπτικής ίνας, αλλά και οι τιμές, αν και έχουν υποχωρήσει αρκετά την τελευταία διετία, παραμένουν ακόμα μη ελκυστικές.

Πηγές του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης σημειώνουν, ωστόσο, πως το νέο κουπόνι Gigabit Voucher που θα επιδοτεί ευρυζωνικές συνδέσεις υπερυψηλών ταχυτήτων και βρίσκεται σε σχετικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή προς ψήφιση, θα δώσει ώθηση και έρχεται να «κουμπώσει» με το κουπόνι Smart Readiness που αφορά την καλωδίωση των κτιρίων, ώστε να μπορούν να υποδεχθούν τις συνδέσεις οπτικών ινών.

Υπογραμμίζουν πως «στα 300 Mbps που θεωρείται σήμερα η βάση για την οπτική ίνα, η τιμή μαζί με το voucher θα είναι λίγο χαμηλότερη από αυτή που είναι σήμερα στα 100 Mbps σε χαλκό (σ.σ.:ADSL)». Αποκαλύπτουν υπάρχουν και σκέψεις από το υπουργείο  να υπάρξει η συνεισφορά των παρόχων για την αξιοποίηση του voucher Smart Readiness, χωρίς να παρεμβάλλονται οι διαχειριστές των πολυκατοικιών. «Τα χρήματα θα τα παίρνουν οι πολυκατοικίες γιατί δεν γίνεται αλλιώς, ωστόσο υπάρχει η σκέψη αξιοποίησης των παρόχων που θα περνούν την οπτική ίνα μπροστά από τις πολυκατοικίες, να εξουσιοδοτούνται ώστε να τρέξουν αυτοί τις διαδικασίες για το κουπόνι», επισημαίνουν.

Το νέο κουπόνι Gigabit Voucher, το οποίο θα έρθει να αντικαταστήσει την αντίστοιχη δράση που ολοκληρώθηκε πέρυσι τον Σεπτέμβριο και εκτιμάται πως θα αναθερμάνει τη ζήτηση για οπτικές ίνες σε καταναλωτές και επιχειρήσεις.  Αρχικά αναμένονταν πως θα ενεργοποιηθεί το 2023, ωστόσο πήρε παράταση για το 2024, και εκτιμάται ότι θα επιδοτεί αρχικό κόστος σύνδεσης και τα μηνιαία τέλη για ταχύτητες άνω των 250 Mbps.

Την ενίσχυση από το Gigabit Voucher Scheme οι ωφελημένοι θα μπορούν να τη λάβουν μόνο μια φορά, ενώ θα είναι δυνατή και η μεταφορά της επιδοτούμενης σύνδεσης σε άλλη διεύθυνση εφόσον εξακολουθούν να πληρούνται οι ελάχιστες απαιτήσεις της υπηρεσίας.

Το κουπόνι Smart Readiness που στοχεύει στην αναβάθμιση της ετοιμότητας των κτιρίων καθώς επιδοτεί την εγκατάσταση υποδομής καλωδίωσης οπτικών ινών με ταχύτητες έως 1 Gbps σε 120.000 ακίνητα της χώρας με στόχο να μετατραπούν σε «έξυπνα» όπου θα μπορούν να διασυνδεθούν επίσης και οι αντίστοιχοι μετρητές των δικτύων κοινής ωφελείας. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 100.000.000 ευρώ, χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Με την μετατροπή των κτηρίων σε «έξυπνα» με το Smart Readiness, θα διαθέτουν σύγχρονες ψηφιακές υποδομές και θα μπορούν να τοποθετήσουν ακόμα και εξοπλισμό για ασφάλεια, καθώς και να ελέγχεται η καλή λειτουργία και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των βασικότερων κοινόχρηστων εγκαταστάσεων των κτιρίων.

Η μάχη της χονδρικής φέρνει ευχάριστα νέα στους καταναλωτές

Εκτός όμως από την αξιοποίηση των δύο κουπονιών για τις υπερυψηλές ταχύτητες ακόμα ένας παράγοντας που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε μείωση των τιμολογίων αποτελεί η αγορά της χονδρικής. Όπως σημειώνουν στελέχη της αγοράς «αν αθροίσεις τα σχέδια που έχουν ανακοινωθεί, στο τέλος του 2027 η οπτική ίνα θα καλύπτει 8,5 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις. Στην Ελλάδα έχουμε 4,5 εκατ. συνδέσεις, οπότε εκ των πραγμάτων οδηγούμαστε σε ένα overbuild και αυτό δεν είναι κακό για τους καταναλωτές».

Υπογραμμίζουν πως η είσοδος της ΔΕΗ σε συνδυασμό με το νέο μοντέλο που κατέθεσε ο ΟΤΕ για τις τιμές χονδρικής στο πλαίσιο της διαβούλευσης της ΕΕΤΤ θα οδηγήσουν ακόμα χαμηλότερα τις τιμές, προς όφελος του καταναλωτή. «Ο ΟΤΕ έχει χαμηλώσει ήδη περίπου 30% τις τιμές του στη χονδρική σε σχέση με πριν από δυο χρόνια και η ΔΕΗ θα αναγκαστεί να ξεκινήσει, και να πάει ακόμα παρακάτω αν θέλει να πουλήσει», τονίζουν.

Ο ΟΤΕ έχει προτείνει ένα νέο μοντέλο που προβλέπει αμοιβαίες εκπτώσεις έως και 28% μεταξύ των παρόχων στις τιμές χονδρικής, βάσει δεσμεύσεων όγκου συνδέσεων. Η πρόταση του ΟΤΕ, αν και χαρακτηρίζεται πολύ θετική για την αγορά, μέχρι στιγμής βρίσκει σύμφωνη μόνο τη Vodafone, ενώ η Nova έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις της τονίζοντας πως θα μπορούσε να υπάρξει ένα διαφορετικό μοντέλο, λιγότερο πολύπλοκο, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις στις τιμές χονδρικής.

Από την πλευρά της η ΔΕΗ έχει αρχίσει να ανεβάζει ρυθμούς, ανακοινώνοντας την περασμένη εβδομάδα πως στόχος της ΔΕΗ Fiber Grid (σ.σ. η εταιρεία της ΔΕΗ που έχει αναλάβει την ανάπτυξη και παροχή ενός πανελλαδικού δικτύου οπτικών ινών μέχρι το σπίτι), είναι να φτάσει σε 500.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο τέλος του 2024 και σε 1,7 εκατ. το 2025, ενώ συνολικό στόχος είναι να προσφέρει κάλυψη σε 3 εκατ. συνδέσεις στην επόμενη πενταετία, με το ύψος της επένδυσης να ανέρχεται σε περίπου 680 εκατ. ευρώ.

Ήδη το δίκτυο Fiber to the Home της ΔΕΗ, Fiber Grid έχει φτάσει ήδη σε 140.000 σπίτια σε 12 δήμους της Αττικής, σε μόλις 10 μήνες και η εταιρεία ανέθεσε με διαγωνιστική διαδικασία σε 12 αναδόχους την κατασκευή δικτύου Fiber to the Home σε επιπλέον περιοχές στην Αττική και σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Βόλο, Καλαμάτα, Λάρισα, Ιωάννινα, Κόρινθο, Τρίκαλα, Κοζάνη, Βέροια, και Μεγαλόπολη. Οι περιοχές έχουν επιλεγεί με βάση μεταξύ άλλων την πληθυσμιακή κάλυψη και την έλλειψη υποδομών FTTH.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται το νέο κουπόνι για επιδότηση του πολύ γρήγορου ίντερνετ

Μια ακόμη ευκαιρία για να αναπτυχθεί η διείσδυση της οπτικής ίνας στην ελληνική αγορά δίνει το νέο κουπόνι χρηματοδότησης γρήγορων συνδέσεων με 16 ευρώ τον μήνα για τα νοικοκυριά και 35 ευρώ για τις επιχειρήσεις.
internet-diadiktyo-fiber
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπερδιπλάσιο το κόστος για γρήγορο ίντερνετ στην Ελλάδα έναντι της ΕΕ

Το αργό ελληνικό ίντερνετ παραμένει από τα ακριβότερα της Ευρώπης, καθώς το κόστος των Ελλήνων για υψηλές ταχύτητες είναι έως και 141% υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. «Φωτιά» το κόστος μετάβασης στις υψηλές ταχύτητες.