ΓΔ: 1404.26 0.27% Τζίρος: 128.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Moody's: Προάγγελος αναβάθμισης της Ελλάδας η βαθμολογία της Eurobank

Ο οίκος αναβάθμισε σε Baa2 μακροπρόθεσμους τίτλους, ένα σκαλοπάτι πάνω από το investment grade. Για πρώτη φορά τράπεζα «προπορεύεται» του Δημοσίου. Τι θα «δει» η Moody's για την Ελλάδα στην αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου.

Σε μια κίνηση που από πολλούς ερμηνεύεται ως προάγγελος αναβάθμισης της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα το φθινόπωρο προχώρησε ο πιο αυστηρός, έναντι της χώρας μας, από τους οίκους αξιολόγησης. Με μια κίνηση που αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη όχι μόνο για την Eurobank, αλλά ευρύτερα για το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία, η Moody's αναβάθμισε χρεόγραφα της Eurobank ένα σκαλοπάτι πάνω από την επενδυτική κατηγορία, στο Baa2.

Η αναβάθμιση αυτή αντανακλά τη θεαματική πρόοδο της Eurobank και συνολικότερα του εγχώριου τραπεζικού τομέα, καθώς ανατρέπεται μια σταθερή πρακτική των οίκων αξιολόγησης τα τελευταία χρόνια. Μετά το ξέσπασμα της μεγάλης κρίσης και μέχρι σήμερα, οι οίκοι κρατούσαν τις βαθμολογίες των τραπεζών σε αρκετή απόσταση από την εκάστοτε αξιολόγηση του Ελληνικού Δημοσίου, ενώ η Eurobank γίνεται η πρώτη τράπεζα που παίρνει καλύτερη βαθμολογία για τίτλους της από το Δημόσιο.

Σημειώνεται ότι η Εurobank γίνεται η πρώτη εγχώρια τράπεζα που το χρέος της αξιολογείται στην επενδυτική κατηγορία από έναν εκ των κορυφαίων οίκων αξιολόγησης. 

Η ανατροπή από τη Moody's

Ειδικότερα, με τη χθεσινή της ανακοίνωση, η Moody’s:

  • Ανέβασε τη γενική πιστοληπτική αξιολόγηση της Eurobank (Baseline Credit Assessment - BCA) στο ίδιο σκαλοπάτι με τη βαθμολογία του Δημοσίου, δηλαδή στο Ba1, που είναι και το τελευταίο σκαλί πριν την επενδυτική βαθμίδα.
  • Ταυτόχρονα, όμως, ανέβασε κατά δύο σκαλοπάτια τη βαθμολογία των μακροπρόθεσμων μη εξασφαλισμένων τίτλων με εξοφλητική προτεραιότητα (LT senior unsecured rating). Έτσι, αυτή η κατηγορία τίτλων παίρνει βαθμολογία Baa2, όχι μόνο φθάνοντας, αλλά ξεπερνώντας κατά ένα σκαλί την επενδυτική βαθμίδα.

Έτσι, η Eurobank μπορεί πλέον να εκδίδει τίτλους μακράς διάρκειας με μια αξιολόγηση από τη Moody’s που όχι απλώς φθάνει, αλλά υπερβαίνει την επενδυτική βαθμίδα και είναι κατά δύο κλιμάκια υψηλότερη από την αντίστοιχη των τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου. Ο οίκος αξιολόγησης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που γίνονται από χθες, δύσκολα θα προχωρούσε σε τόσο σημαντική αναβάθμιση τίτλων μιας ελληνικής τράπεζας, αν δεν βρισκόταν ήδη σε μια πορεία προς την αναβάθμιση και του Δημοσίου το αμέσως επόμενο διάστημα. Σημειώνεται ότι η προηγούμενη αξιολόγηση της Ελλάδας, που πέρασε χωρίς αναβάθμιση από τη Moody’s, έγινε τον Μάρτιο και η αμέσως επόμενη αναμένεται τον Σεπτέμβριο.

Σε ισχυρή θέση η Eurobank

Η ανάλυση που παραθέτει η Moody’s για να εξηγήσει τη σημαντική αναβάθμιση της Eurobank δείχνει ότι αυτό που βάρυνε πρωτίστως στην αξιολόγηση ήταν οι οικονομικές επιδόσεις της Eurobank και όχι το ευρύτερο μακροοικονομικό περιβάλλον. Μάλιστα, κρατά σταθερό το outlook των βαθμολογιών της τράπεζας, σημειώνοντας ότι η περαιτέρω αναβάθμιση εξαρτάται από την αντίστοιχη αναβάθμιση του Δημοσίου.

Όπως σημειώνει, μεταξύ άλλων, η αξιολόγηση της Eurobank καθοδηγείται από την ισχυρή δημιουργία κερδοφορίας και την αποδεδειγμένη ικανότητα της τράπεζας να αυξάνει τα βασικά της κεφάλαια τα τελευταία τρίμηνα, κάτι που ενισχύσει σημαντικά τη δυνατότητα απορρόφησης ζημιών. Επιπλέον, η εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας ενισχύει περαιτέρω το πιστωτικό προφίλ της Eurobank, όπως τονίζει η Moody’s.

Η προσδοκία για αναβάθμιση του Δημοσίου

Τι σημαίνουν, όμως, όλα αυτά για την αξιολόγηση του Ελληνικού Δημοσίου; Η άνεση με την οποία η Moody’s ανέβασε ένα σκαλί πάνω από το χαμηλότερο της επενδυτικής βαθμίδας τίτλους της Eurobank δείχνει, πιθανότατα, ότι πολύ σύντομα και ο τελευταίος οίκος που κρατά τα κρατικά ομόλογα κάτω από την επενδυτική κατηγορία θα προχωρήσει σε αναβάθμιση.

Οι προϋποθέσεις που θέσει η Moody’s τον Μάρτιο για να επαναφέρει την Ελλάδα στο investment grade ήταν οι εξής:

  • Ανοδικές πιέσεις (σ.σ.: για την αύξηση της βαθμολογίας) θα μπορούσαν να προκύψουν στο πλαίσιο ενός σεναρίου συνέχισης των οικονομικών πολιτικών και δέσμευσης για δημοσιονομική εξυγίανση, σε συνδυασμό με την επιτυχή εφαρμογή των υπόλοιπων μεταρρυθμίσεων, ιδίως στο δικαστικό σύστημα, που θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε εξωτερικούς κλυδωνισμούς. Ταχύτερη από την αναμενόμενη βελτίωση της δημοσιονομικής ισχύος και ρύθμιση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων θα υποστήριζαν υψηλότερη αξιολόγηση.
  • Επιπλέον, μια ταχύτερη αλλαγή στην οικονομική δομή της Ελλάδας που συμβάλλει στη βελτίωση της οικονομικής ανθεκτικότητας θα ήταν πιστωτικά θετική. Περαιτέρω βελτιώσεις στον τραπεζικό τομέα, που θα μείωναν τη μεταβλητότητα της κερδοφορίας και θα έφερναν την ποιότητα του ενεργητικού και τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας πιο κοντά στον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ, θα ήταν επίσης πιστωτικά θετικές.

Τι θα «δει» η Moody's στην επόμενη αξιολόγηση

Η Ελλάδα πληροί αρκετές από αυτές τις προϋποθέσεις. Η συνέχιση της παρούσας οικονομικής πολιτικής και η δέσμευση για δημοσιονομική εξυγίανση δεν αμφισβητούνται, καθώς το κυβερνών κόμμα διατήρησε στις ευρωεκλογές, έστω και με απώλειες, την κυριαρχία του στο πολιτικό σκηνικό και ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να ασκεί την πολιτική της, με επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων.

Σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά και το χρέος, μάλιστα, η πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη, για την οποία μίλησε στο Bloomberg, να καταλήξει σε μια συμφωνία με τους Ευρωπαίους δανειστές για την πρόωρη αποπληρωμή χρέους, συνολικά 8 δισ. ευρώ, είναι «πιστωτικά θετική», όπως θα έλεγαν οι οίκοι αξιολόγησης, Οι Ευρωπαίοι αναμένεται ότι θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να χρησιμοποιήσει κεφάλαια από το μαξιλάρι που δημιουργήθηκε για την έξοδο από το τρίτο μνημόνιο, κάτι που σημαίνει ότι θεωρούν ασφαλή τη χρηματοδότηση της χώρας από τις αγορές. Επιπλέον, η πρόωρη εξόφληση θα μειώσει τις δαπάνες τόκων του Δημοσίου.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη Δικαιοσύνη, την οποία μνημονεύει με έμφαση η Moody’s στην τελευταία αξιολόγηση της οικονομίας, τον Σεπτέμβριο είναι πολύ πιθανό ότι ο οίκος θα κρίνει πως υπάρχει πρόοδος, έστω και αν ισχύουν τα… μισά από όσα έχει δηλώσει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γ. Φλωρίδης, σχετικά με τις αλλαγές που φέρνει ο νόμος για τον νέο δικαστικό χάρτη. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Φλωρίδης έχει εκτιμήσει ότι ο χρόνος έκδοσης αποφάσεων θα μειωθεί κατά 50% μέσα στην επόμενη διετία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί δεν αναβάθμισε η Moody's, τι λέει για το «βαρίδι» της Δικαιοσύνης

Για να κατακτήσει και πάλι η Ελλάδα βαθμολογίες που θα έχουν μπροστά το "Α" απαιτείται να επιτύχουν οι θεσμικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Βασικό εμπόδιο το δικαστικό σύστημα που χρειάζεται 728 ημέρες για μια απόφαση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αμετάβλητη η βαθμολογία από τη Moody's, τι προβλέπει για την οικονομία

Στο Ba1 με σταθερή προοπτική η βαθμολογία από τον αμερικανικό οίκο. Προβλέπει ανάπτυξη 2,4% φέτος και 2,3% το 2025 με πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ. Τι χρειάζεται για να προχωρήσει σε αναβάθμιση.