ΓΔ: 2521.18 0.13% Τζίρος: 371.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Σίφνος παραλία και λιμάνι
Φώτο: Shutterstock

«Βουλιάζουν» στα προβλήματα τα νησιά των Κυκλάδων, τι λένε οι κάτοικοι

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά των Κυκλάδων αναδείχθηκαν σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ΑΜΚΕ «Πρωτοβουλία για τη Δημοσιογραφία» στο πλαίσιο του δημοσιογραφικού εγχειρήματος των «Βιώσιμων Κυκλάδων». 

Στην εκτόξευση των τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, στη διαμονή και στην εστίαση, στο διαρκώς επεκτεινόμενο φαινόμενο της ξαπλώστρας, στην κυκλοφοριακή συμφόρηση από την απόβαση των ΙΧ και στις υποδομές που αυξανόμενα αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στον πολύ μεγάλο αριθμό επισκεπτών στα νησιά των Κυκλάδων αναφέρθηκαν οι ομιλητές σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ΑΜΚΕ «Πρωτοβουλία για τη Δημοσιογραφία» στο πλαίσιο του δημοσιογραφικού εγχειρήματος των «Βιώσιμων Κυκλάδων»

Με τη συμμετοχή θεσμικών παραγόντων, δημοσιογράφων, εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας των Κυκλάδω, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλουν η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης έριξε φως στα κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά. 

Πρώτο μέρος: οι νησιώτες ανακρίνουν τους πολιτικούς

Στο πρώτο πάνελ της εκδήλωσης, νησιώτες έθεσαν ερωτήματα στη Διονυσία Αυγερινοπούλου, πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και βουλευτή ΝΔ Ηλείας, τον Σωκράτη Φάμελλο, πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, και τον Παναγιώτη Δημόπουλο, καθηγητή Βοτανικής και Οικολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών και υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ. Ξεκινώντας από το φλέγον ζήτημα του χωροταξικού σχεδιασμού, η δήμαρχος Σίφνου Μαρία Ναδάλη εξέφρασε την ανησυχία της για την εξέλιξη της δόμησης στα νησιά στην περίοδο έως ότου ολοκληρωθούν τα υπό κατάρτιση Ειδικά και Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια. 

Απαντώντας, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για την έλλειψη ειδικού χωροταξικού για τον τουρισμό και ειδικών περιβαλλοντικών μελετών για την προστασία της φύσης (για το δεύτερο, όπως ανέφερε, έχει ήδη καταδικαστεί η Ελλάδα από την ΕΕ). Σύμφωνα με τον Φάμελλο, ο χώρος στις Κυκλάδες, όπως και στην υπόλοιπη χώρα, είναι «αθωράκιστος» και «υπάρχει πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να μην έχουμε ρυθμίσεις του χώρου για να εξυπηρετούνται κατά περίπτωση και φωτογραφικά διάφορα συμφέροντα, όπως γίνεται στα νησιά». 

Τόνισε ότι «χρειαζόμαστε ένα ειδικό καθεστώς προστασίας μέχρι να γίνει ο σχεδιασμός αλλιώς δεν θα μείνει τίποτα που να θυμίζει Κυκλάδες». Πρότεινε μάλιστα να υπάρξει ευρύτερη συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων «για τον περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης για επαγγελματικές δραστηριότητες πέρα από κάποιο όριο κατάληψης χώρου» μέχρι την ολοκλήρωση των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων και των ειδικών περιβαλλοντικών μελετών. «Το αν θα έχουμε 5 ή 10 υπόσκαφα πρέπει να είναι καθορισμένο. Δεν μπορεί να είναι στο χέρι του καθενός να αδειοδοτεί. Τώρα είναι far west. Δεν υπάρχει κανένας κανόνας και καταστρατηγούνται όλα. Ο τουρισμός θέλει κανόνες και σχεδιασμό». 

Στην ενότητα σχετικά με το αυξανόμενα επείγον ζήτημα της επάρκειας νερού στα νησιά, τον λόγο πήρε ο Φρειδερίκος Κρόσμαν-Νασιόπουλος, πολιτικός μηχανικός από την Αμοργό, ο οποίος ανέδειξε τα υφιστάμενα αδιέξοδα (μείωση βροχοπτώσεων, σαθρό ρυθμιστικό πλαίσιο για τις γεωτρήσεις, ενεργοβόρες αφαλατώσεις, ελλείψεις για τους αγρότες και πριμοδότηση πισινών) και ρώτησε πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτή η δυστοπική πραγματικότητα.

Στην απάντησή της, η κ. Αυγερινοπούλου αναφέρθηκε στην ανακοίνωση του πρωθυπουργού αναφορικά με την ενεργοποίηση του Ταμείου Απανθρακοποίησης για τα Νησιά, το οποίο χρηματοδοτείται από τα έσοδα των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και θα περιλαμβάνει δράσεις όπως τη δημιουργία δεξαμενών πολλαπλών δράσεων, όχι μόνο στην ύδρευση, αλλά και στην κατάσβεση πυρκαγιών. Συμπλήρωσε ακόμη ότι εντός του καλοκαιριού το υπουργείο Περιβάλλοντος θα ανακοινώσει το σχέδιο δράσης για την ύδρευση στα άνυδρα νησιά, ενώ μέσα από τα προγράμματα «Ύδωρ» η κυβέρνηση στοχεύει στη δημιουργία υποδομών και για την άρδευση, αλλά και για άλλου είδους υποδομές με έμφαση στο νησιωτικό χώρο.

Ο Παναγιώτης Δημόπουλος εστίασε στην ανάγκη για συνδυασμένες λύσεις, με υποδομές όπως αφαλάτωση, συντηρήσεις του δικτύου και δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης προς τους πολίτες και τους τουρίστες για τη χρήση του νερού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Όλγα Κεφαλογιάννη πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση ηγεσίας Υπ. Τουρισμού με ΣΕΤΕ για τουριστική εκπαίδευση

Συνάντηση για την τουριστική εκπαίδευση είχαν οι Όλγα Κεφαλογιάννη, Άννα Καραμανλή και Αγάπη Σμπώκου, συζητώντας τη μετατροπή σχολών σε πειραματικές και την προσαρμογή της κατάρτισης στις ανάγκες της αγοράς εργασίας.
Παραλιακή Αθήνας βράδυ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα έργα υποδομής αυξάνουν την αξία ακινήτων στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

Τα έργα υποδομής στην Αθηναϊκή Ριβιέρα ανεβάζουν τις τιμές ακινήτων στις γύρω περιοχές, κυρίως όταν βρίσκονται κοντά σε σύγχρονες «πράσινες» μαρίνες, αυξάνοντας την αξία τους έως και 30%, σύμφωνα με ανάλυση της Premier Realty.
Σημαία ΠΑΣΟΚ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Πρόταση για παρατηρητήριο ακτοπλοϊκών τιμών

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ξεκινά δημιουργία βάσης δεδομένων για τιμές και χαρακτηριστικά ακτοπλοϊκών μετακινήσεων, καλώντας πολίτες να συμμετέχουν στη διαμόρφωση Παρατηρητηρίου Τιμών μέσω καταγραφής του κόστους των δρομολογίων.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυστρία: Η Ελλάδα πρότυπο μεταρρυθμίσεων και προστασίας συνόρων ΕΕ

Ο καγκελάριος της Αυστρίας τόνισε την οικονομική πρόοδο της Ελλάδας και τα κοινά συμφέροντα με την Αυστρία, αναφέροντας την ανάγκη για ανταγωνιστικότητα, βιώσιμη ανάπτυξη και μείωση ενεργειακού κόστους στην Ευρώπη.
Κυριάκος Μητσοτάκης βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Ενεργειακή και γεωπολιτική ασφάλεια πάνε μαζί με την άμυνα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντησή του με τον Κρίστιαν Στόκερ, τόνισε τις άριστες ελληνοαυστριακές σχέσεις, τη σημασία του ορεινού τουρισμού και την ανάγκη για χαμηλότερο ενεργειακό κόστος και ισχυρότερη ευρωπαϊκή άμυνα.
Στοά Αγορά
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ανοίγει πιλοτικά η Στοά Αρσακείου: Γεύσεις, αγορές και πολιτισμός

Η Στοά Αρσακείου ανοίγει ξανά πιλοτικά, ύστερα από εκτεταμένη ανακαίνιση, ως σύγχρονος προορισμός γαστρονομίας, πολιτισμού και εκπαίδευσης. Με ενιαίο χώρο-πλατεία και κοινό τραπέζι, φιλοδοξεί να γίνει νέο σημείο συνάντησης στην Αθήνα.