Επενδύσεις που θα ξεπεράσουν τα 3 δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία μέχρι το 2027, θα πραγματοποιήσει στην Ελλάδα ο ΟΤΕ, όπως ανακοίνωσαν τα στελέχη της Deutsche Telekom και του ομίλου κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό.
Μετά από τηλεδιάσκεψη μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και του κ. Τιμ. Χέτγκες, διευθύνοντος συμβούλου της γερμανικής Deutsche Telekom που ελέγχει τον ΟΤΕ, έγινε γνωστό πως ο οργανισμός θα διπλασιάσει τις ταχύτητες των ευρυζωνικών συνδέσεων στη σταθερή τηλεφωνία χωρίς πρόσθετο κόστος, όπου βέβαια μπορούν να διπλασιαστούν.
Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής της Deutsche Telekom είπε στον κ. Μητσοτάκη πως ο ΟΤΕ θα αυξήσει το επενδυτικό του πρόγραμμα για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH) ώστε να καλύψει (δηλαδή να περάσει από έξω) περίπου τρία εκατομμύρια νοικοκυριά. Έτσι καλύπτεται και σημαντικό τμήμα του κενού των δύο εκατ. γραμμών που κατά την κυβέρνηση δεν περιλαμβάνονταν μέχρι σήμερα στα επενδυτικά σχέδια των παρόχων για τις οπτικές ίνες.
Οι δηλώσεις του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη για την 100η θέση παγκοσμίως που κατέχει η Ελλάδα στην σταθερή τηλεφωνία, ενώ στην κινητή βρίσκεται στις πρώτες 35 θέσεις, φαίνεται πως συνέβαλαν στις χθεσινές κινήσεις του ΟΤΕ, που αναμένεται να συμπαρασύρουν και τους ανταγωνιστές του. Οι τελευταίοι ούτως ή άλλως χρησιμοποιούν κυρίως το δίκτυο χαλκού του ΟΤΕ για να φτάσουν στους πελάτες τους.
Ανάπτυξη της οπτικής ίνας και αναβάθμιση των συνδέσεων
Πέραν των άλλων σημαντικών οφελών οι συγκεκριμένες επενδύσεις θα επιταχύνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και θα συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της όπως έχουν καταγραφεί στην Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και στο Εθνικό Ευρυζωνικό Σχέδιο.
Ο όμιλος ΟΤΕ θέλει να αλλάξει τα δεδομένα, φέρνοντας το FTTH σε 3 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις. Υλοποιώντας αυτό το τεράστιας σημασίας έργο, ο όμιλος, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, θα καλύψει περίπου τα 2/3 των γραμμών της Ελλάδας με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι, απαντώντας έτσι στις σημερινές και μελλοντικές ανάγκες και δημιουργώντας νέες προοπτικές για την ψηφιακή ανάπτυξη. Σήμερα, οι γραμμές FTTH του ομίλου ΟΤΕ ανέρχονται σε περίπου 560.000. Με τις επενδύσεις αυτές, ο όμιλος ΟΤΕ θα συμβάλλει καθοριστικά στην επιτυχία της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020-2025 και του Εθνικού Πλάνου Ευρυζωνικότητας 2021-2027, αλλά και στη σημαντική βελτίωση της απόκλισης της Ελλάδας από τον μέσο όρο του ευρωπαϊκού δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, DESI.
Επίσης ο όμιλος πήρε τη στρατηγική απόφαση να αναβαθμίσει, εντελώς δωρεάν, τις ταχύτητες του σταθερού ευρυζωνικού internet που απολαμβάνουν σήμερα οι συνδρομητές COSMOTE στις περιοχές που δεν έχει φτάσει ακόμα η οπτική ίνα στο σπίτι, όπου αυτό είναι τεχνολογικά εφικτό. Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής, είναι η ενίσχυση της διείσδυσης των υψηλών ταχυτήτων internet και η αξιοποίηση των σημερινών δυνατοτήτων των δικτύων σταθερής από μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Η αναβάθμιση των ταχυτήτων χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, εφόσον εγκριθεί από την ΕΕΤΤ, αναμένεται να ξεκινήσει το Α’ τρίμηνο του 2022 και να ολοκληρωθεί σταδιακά μέσα στη χρονιά. Από την αναβάθμιση των ταχυτήτων θα ωφεληθούν και οι δυνητικοί/νέοι συνδρομητές COSMOTE σταθερής, καθώς θα διατεθούν εμπορικά, νέα προγράμματα σταθερής, μόλις δοθεί έγκριση από την ΕΕΤΤ.
Η εταιρεία δεσμεύτηκε επίσης ότι θα επενδύσεις στο Phaistos Fund το οποίο συγκροτήθηκε με κεφάλαια από τα έσοδα της δημοπρασίας για τις συχνότητες 5G με στόχο να επιστραφούν στην αγορά και να δοθεί δυνατότητα ακόμα και σε startups να παρουσιάσουν υπηρεσίες που θα ενδιαφέρουν άμεσα το ελληνικό κοινό, ικανές να παράγουν προστιθέμενη αξία. Τόνισε δε ότι εξετάζουν την επένδυση στην Ελλάδα για την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων.
Κ. Μητσοτάκης: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα
Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, «η απόφαση που έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο της Deutsche Telekom είναι ψήφος εμπιστοσύνης προς τη χώρα. Είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην εξαιρετική τοπική σας ομάδα και στον ΟΤΕ. Αλλά, επίσης, πιστεύω ότι είναι και μια ψήφος εμπιστοσύνης στις πολιτικές μας που δίνουν ώθηση στην ψηφιοποίηση με πολύ ταχύτερους ρυθμούς και για να είμαστε πρωτοπόροι κι όχι ουραγοί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Έχουμε συζητήσει πολλές φορές τις ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα ως χώρα, η οποία μπορεί να πρωτοστατήσει στον ψηφιακό μετασχηματισμό».
«Μετά την πανδημία πολύς κόσμος έχει αποφασίσει ότι η Ελλάδα είναι ένα εξαιρετικό μέρος από όπου μπορεί να εργαστεί. Αλλά για να καταστήσουμε την Ελλάδα ακόμα πιο ελκυστική, χρειαζόμαστε καλή συνδεσιμότητα, με την ευρύτερη δυνατή πληθυσμιακή κάλυψη, στις καλύτερες δυνατές τιμές ώστε να είμαστε ανταγωνιστικοί σε αυτό το μέτωπο. Πιστεύω ότι η απόφασή σας πραγματικά μας βοηθά να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
«Έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο όσον αφορά την κινητή τηλεφωνία. Είμαι πολύ χαρούμενος που ακούω ότι έχουμε ξεπεράσει τους στόχους μας σχετικά με τη διείσδυση του 5G. Πάντα γνωρίζαμε, ασφαλώς, ότι δεν είχαμε καλή επίδοση σε ό,τι αφορά τη συνδεσιμότητα της σταθερής τηλεφωνίας. Και, είμαι πραγματικά ενθουσιασμένος που πήρατε την απόφαση να εστιάσετε σε αυτό το κομμάτι της αγοράς, με αποτέλεσμα να έχουμε τουλάχιστον τρία εκατομμύρια νέες συνδέσεις υπερυψηλής ταχύτητας από τον ΟΤΕ μέχρι το 2027. Όπως είπατε, μιλάμε για 600.000 συνδέσεις σε απίστευτα γρήγορες ταχύτητες ανά έτος», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρετίζοντας ταυτόχρονα «την απόφαση που ανακοινώσατε, την απόφασή σας δηλαδή να διπλασιάσετε τις υπάρχουσες ταχύτητες για τις σταθερές γραμμές».
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο επενδυτικό Ταμείο Phaistos. «Εξίσου σημαντική είναι και η επένδυσή σας στο Ταμείο Phaistos. Πρόκειται για ένα καινοτόμο ταμείο που αξιοποιεί δημόσιο χρήμα, αλλά και ιδιωτικές επενδύσεις και θα επικεντρωθεί στο οικοσύστημα 5G. Είναι πολύ ενδιαφέρον αυτό που συμβαίνει στο χώρο της υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα σήμερα. Ο τομέας πραγματικά ανθεί. Θα έχουμε και μια σειρά από «unicorns» στην Ελλάδα (νεοφυείς επιχειρήσεις αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου). Υπάρχουν ήδη τέτοια παραδείγματα, κάτι που ήταν αδιανόητο πριν από λίγα χρόνια. Επομένως, η ιδέα του να έχουμε ένα όχημα που είναι αφοσιωμένο σε αυτό και θα επενδύει στον τομέα του 5G, σε επενδύσεις σε αρχικά στάδια, μου φαίνεται μια πολύ λογική επένδυση τόσο από επιχειρηματικής άποψης αλλά και από άποψη κεφαλαίου, ειδικά δεδομένης της συνολικής σας παρουσίας στη χώρα».
Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός σημείωσε «καθώς σας άκουγα θυμήθηκα μια ατάκα από την ταινία "Top Gun", μια ταινία του 1986. Εκεί ο Tom Cruise λέει “Nιώθω την ανάγκη, την ανάγκη για ταχύτητα”. Όλοι, λοιπόν, νιώθουμε την ανάγκη για ταχύτητα, ταχύτητα όσον αφορά τις συνδέσεις internet, την ευρυζωνικότητα, αλλά και ταχύτητα όσον αφορά την εκτέλεση του επιχειρηματικού σας σχεδίου».
Στρατηγικής σημασίας επένδυση για τη ψηφιακή ανάπτυξη της χώρας
Ο επικεφαλής της Deutsche Telekom, Tim Hoettges, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «με το στρατηγικό πλάνο ταχείας ανάπτυξης του FTTH, στηρίζουμε δυναμικά το όραμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στις αναπτυξιακές της προοπτικές. Η επένδυση της Deutsche Telekom στην Ελλάδα είναι για εμάς στρατηγικής σημασίας. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, η χώρα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο σε όλους τους τομείς, αποδεικνύοντας ότι έχει θέση μεταξύ των πιο προηγμένων χωρών της Ευρώπης».
Ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, τόνισε ότι «η συγκεκριμένη επένδυση είναι στρατηγικής σημασίας για τη χώρα. Η στρατηγική της σημασία έγκειται στο ότι ουσιαστικά η συγκεκριμένη εταιρεία διπλασιάζει τον αριθμό των γραμμών FTTH που θα δημιουργήσει στη χώρα τα επόμενα χρόνια και έτσι καλύπτει το μεγαλύτερο κομμάτι από αυτά τα 2 εκατομμύρια γραμμές τα οποία έλειπαν από τα συνολικά επενδυτικά πλάνα των παρόχων αλλά και από τα κρατικά πλάνα στα οποία είχαμε συμμετάσχει, το Ultra Fast Broadband. Έτσι πλέον πιάνουμε ουσιαστικά μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα τους στόχους για την ψηφιοποίηση της αγοράς τηλεπικοινωνιών στη χώρα μας στο επίπεδο της σταθερής τηλεφωνίας».
Η επικεφαλής για την Ευρώπη Dominique Leroy δήλωσε ότι «οι υπερσύγχρονες δικτυακές υποδομές αποτελούν καθοριστικό παράγοντας για την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, την προσέλκυση επενδύσεων, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τη ριζική αλλαγή της καθημερινότητας. Η οπτική ίνα μέχρι το σπίτι είναι μονόδρομος για κάθε χώρα που έχει ως στόχο την ψηφιακή ανάπτυξη και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της σε διεθνές επίπεδο. Με μια κίνηση που αλλάζει τα δεδομένα προχωράμε στη μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα για τηλεπικοινωνιακές υποδομές και βάζουμε τη χώρα σε θέση οδηγού στην ψηφιακή εποχή».
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ ανέφερε ότι «απαντάμε στις πραγματικές ανάγκες της πολιτείας, της κοινωνίας και της αγοράς φτιάχνοντας σήμερα το δίκτυο στο οποίο θα βασιστεί η ανάπτυξη τις επόμενες δεκαετίες και αναβαθμίζοντας δωρεάν τις ταχύτητες για τους πελάτες μας».
ΟΤΕ: Νέες επενδύσεις, μεγαλύτερα μερίσματα
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΟΤΕ, η ανάπτυξη του δικτύου FTTH είναι μια σημαντική επένδυση που θα συμβάλλει στο μέλλον της χώρας και θα εξασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη απόδοση και την ανταγωνιστικότητα της εταιρείας τις ερχόμενες δεκαετίες. Ως αποτέλεσμα, οι επενδύσεις θα αυξηθούν σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν, κατά μέσο όρο περίπου 100 εκατ. ευρώ ετησίως, χρηματοδοτούμενες από τις οργανικές ταμειακές ροές.
Τα επόμενα χρόνια ο ΟΤΕ θα συνεχίσει να προσφέρει μια ελκυστική αμοιβή προς τους μετόχους του, επιμερισμένη μεταξύ μερισμάτων και επαναγοράς ιδίων μετοχών. Τα μερίσματα αναμένεται να εξομαλυνθούν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ώστε να αποφευχθούν μεγάλες διακυμάνσεις και να αντιμετωπιστούν τυχόν ελλείματα. Για το σκοπό αυτό, τα πλεονάσματα που δημιουργήθηκαν την περίοδο 2018-2021 θα ενσωματωθούν στις ετήσιες ταμειακές ροές τα επόμενα χρόνια, για να στηρίξουν τη συνολική πολιτική αμοιβών των μετόχων τα επόμενα έτη.
Το 2022, παρά τις αυξανόμενες επενδύσεις, ο ΟΤΕ αναμένει να παρέχει μια τακτική συνολική αμοιβή στους μετόχους τουλάχιστον ίση με το 2021, μετά από τις απαραίτητες εταιρικές εγκρίσεις. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα καθορίσει τη πολιτική αμοιβών των μετόχων για το 2022 καθώς και για τα επόμενα έτη στις 23 Φεβρουαρίου 2022, μαζί με την έγκριση των οικονομικών καταστάσεων του 2021.