ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φωτο: Shutterstock

Χιονοδρομικά κέντρα χωρίς... χιόνια: Πώς τα απειλεί η κλιματική αλλαγή

Τα προβλήματα του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού από την έλλειψη επαρκούς χιονόπτωσης και η έρευνα που δείχνει ότι απειλούνται με κλείσιμο τα μισά χιονοδρομικά στην Ευρώπη.

Με μειωμένη τιμή εισιτηρίου και διευρυμένο ωράριο λειτουργίας προσπαθεί να επιβιώσει το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού (ΧΚΠ), καθώς επαρκή χιονόπτωση για να λειτουργήσουν κανονικά οι πίστες μπορεί να μη δει μέχρι τον Φεβρουάριο.

Η αύξηση της θερμοκρασίας και η έλλειψη χιονιού απειλούν τη βιωσιμότητα των χιονοδρομικών κέντρων σε όλη την Ευρώπη, αναγκάζοντας ακόμα και κάποια να κλείσουν, τονίζουν ειδικοί.

Από την επιτυχή λειτουργία του ΧΚΠ δεν στηρίζεται μόνο η κρατική επιχείρηση που έχει τη διαχείριση, η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), αλλά και μια σειρά από σημαντικές επενδύσεις στο Λιβάδι, στην Αράχωβα και στους Δελφούς, τόσο σε ξενοδοχεία, όσο και σε βίλες και άλλες κατοικίες.

Πέρυσι στον Παρνασσό, το χιονοδρομικό κέντρο λειτούργησε για τους λάτρεις του σκι για μια σύντομη περίοδο, συγκεκριμένα από τις αρχές Φεβρουαρίου μέχρι τα μέσα Απριλίου. Συγκριτικά, στη Γαλλία και την Ιταλία τα χιονοδρομικά κέντρα συνήθως ξεκινούν από τον Δεκέμβριο, ενώ κάποια στην Αυστρία και την Ελβετία λειτουργούν ακόμα και από τον Νοέμβριο.

Σε πρώτη φάση, το χιονοδρομικό Παρνασσού άνοιξε για φέτος αυτό το Σαββατοκύριακο για αυτούς που θέλουν να επισκεφθούν το σαλέ για μια γιορτινή έξοδο. Το επόμενο βήμα είναι να λειτουργήσουν οι πίστες, ωστόσο το μεγάλο ερώτημα παραμένει το πότε θα χιονίσει αρκετά ώστε να κάνουν τις φιγούρες τους οι χιονοδρομείς και να λειτουργήσουν οι 17 αναβατήρες που παρέχονται.

Χάνονται τα χιονισμένα βουνά στην Ευρώπη

Η έλλειψη χιονιού είναι ένα ζήτημα που απασχολεί όλο και περισσότερους στον κλάδο καθώς τα χιονισμένα βουνά στον χάρτη της Ευρώπης σβήνονται.

Η μείωση της χιονοκάλυψης είναι ιδιαίτερα δραστική στα υψόμετρα κάτω των 1.700 μέτρων, τονίζουν οι ειδικοί, ωθώντας τους χιονοδρομείς σε θέρετρα που βρίσκονται σε ψηλότερα βουνά. Σημειώνεται ότι το χιονοδρομικό του Παρνασσού βρίσκεται σε υψόμετρο από 1600 μ. έως 2300 μ.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Climate Change, τα επόμενα χρόνια το 53% των ευρωπαϊκών χειμερινών θέρετρων είναι πιθανό να υποφέρουν από χαμηλή χιονοκάλυψη αν συνεχιστούν οι τωρινές αυξητικές τάσεις των θερμοκρασιών.

Με βάση το σενάριο ότι οι θερμοκρασίες θα αυξηθούν κατά 2 βαθμούς Κελσίου τις επόμενες δεκαετίες, τα μισά από τα χιονοδρομικά κέντρα της Ευρώπης απειλούνται με κλείσιμο, καταλήγει η έρευνα. Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι τα στοιχεία που παρουσιάζει η τεχνητή νοημοσύνη δείχνουν ότι ο πλανήτης μας θα ξεπεράσει το όριο της υπερθέρμανσης κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου μέσα σε 10 έως 15 χρόνια και ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ξεπεράσει τους 2 βαθμούς αν δεν μειωθούν οι εκπομπές σημαντικά.

Τεχνητό χιόνι

Σε μια προσπάθεια να αντεπεξελθουν στις νέες συνθήκες, μια λύση στην οποία στρέφονται τα χιονοδρομικά κέντρα είναι τα κανόνια τεχνητής χιονόπτωσης.

Πρόκειται για τεχνητό χιόνι που κατασκευάζεται συνδυάζοντας μεγάλους όγκους νερού και υψηλή πίεση αέρα. Τα κανόνια μετατρέπουν το νερό και τον συμπιεσμένο αέρα σε κρυστάλλους χιονιού, εφόσον το επιτρέπουν οι χαμηλές θερμοκρασίες, και σκεπάζουν τις βουνοπλαγιές.

Όμως, και εδώ αντιμετωπίζονται δυσκολίες. Τα κανόνια θεωρούνται ενεργοβόρα, δημιουργώντας ακόμα περισσότερους  ρύπους, ενώ οι απαιτήσεις για νερό είναι πολύ υψηλές, απαιτώντας άντληση από γύρω λίμνες και ποτάμια.

Στον Παρνασσό δεν προσφέρεται αυτή η μέθοδος για λύση, καθώς δεν υπάρχει ο διαθέσιμος υδάτινος πόρος να υποστηρίξει κάτι τέτοιο, τονίζουν πληροφορίες στο Business Daily, αν και κανόνια τεχνητής χιόνωσης χρησιμοποιούνται σε άλλα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας.

Εν τω μεταξύ, η σεζόν μπορεί να έχει μικρότερη διάρκεια απ'το πρόσφατο παρελθόν αλλά τα έξοδα τρέχουν, όπως και οι ανάγκες για νέα κεφάλαια. Σε πρόσφατη ανακοίνωση της, η ΕΤΑΔ τονίζει ότι χρειάζονται 10 εκατ. ευρώ για την αντικατάσταση ενός αναβατήρα.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση για την ουσιαστική αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του κέντρου με στόχο τον εκσυγχρονισμό των υποδομών του με χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η βασική προτεινόμενη επένδυση είναι η αντικατάσταση του αναβατήρα «Ηρακλής», με έναν καινούριο, σύγχρονο, ταχύτερο και πιο πράσινο αναβατήρα, μέγιστου προϋπολογισμού περίπου 10 εκατ. ευρώ, υπογραμμίζει η ΕΤΑΔ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουριστική ανάπτυξη στη Διώρυγα της Κορίνθου με μαρίνες και ξενοδοχείο

Το Υπερταμείο συζητά με τοπικούς παράγοντες το σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης της Διώρυγας της Κορίνθου. Η θυγατρική του, ΕΤΑΔ, βλέπει βελτιωμένες προοπτικές για «ξεχασμένα» περιουσιακά στοιχεία, όπως τα ξενοδοχεία Ξενία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιδότηση στο ρεύμα με έκτακτο φόρο, δεν πέρασε η πρόταση για πλαφόν

Παρέμβαση που προβλέπει νέο φόρο στους παραγωγούς σχεδιάζει η κυβέρνηση για να επιδοτηθούν οι λογαριασμοί μετά την άνοδο 40% στις τιμές χονδρικής. «Όχι» στην επιβολή πλαφόν είπε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
DEPA Emporias
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κυρώσεις στην Gazprombank: Εξετάζει τις επιπτώσεις στην Ελλάδα η ΔΕΠΑ

Όλες τις επιπτώσεις από τις κυρώσεις που επέβαλαν οι Αμερικανοί στις πληρωμές του φυσικού αερίου που εισάγει η Ελλάδα εξετάζει η ΔΕΠΑ. Η Gazprombank είχε καίριο ρόλο στις συναλλαγές ευρωπαϊκών εταιρειών με τη Ρωσία για φυσικό αέριο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποχωρεί το ενδιαφέρον ξένων για αγορά ακινήτου στην Ελλάδα

Κλονίζεται η οικονομία της Γερμανίας και οι αγοραστές από την κεντρική Ευρώπη αναβάλλουν την αγορά δεύτερης κατοικίας στην Ελλάδα. Οι κατασκευαστές απαντούν με «κρυφές» μειώσεις τιμών στην Αττική.
ygroilektriko
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάχωμα στις υψηλές τιμές ρεύματος με περισσότερα μικρά υδροηλεκτρικά

Απόφαση του ΥΠΕΝ υποστηρίζει την ανάπτυξη του κλάδου, όπως τονίζει στο BD ο Ηλίας Κακιόπουλος, γενικός γραμματέας του ΕΣΜΥΕ. Αναζητούνται λύσεις για μείωση της συμμετοχής φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα.
Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί αμφισβητείται το σχέδιο για πλαφόν στη χονδρική τιμή του ρεύματος

«Μέχρι ένα σημείο το πλαφόν έχει νόημα», αναφέρει ο Πάνος Κεφάλας, Research Lead Expert, στην Aurora Energy Research, στο BD. Αντιρρήσεις από την Κομισιόν. Υψηλές οι τιμές χονδρικής στην Ελλάδα, αλλά όχι στη λιανική.