ΓΔ: 2662.45 1.77% Τζίρος: 437.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Συμβούλιο της Επικρατείας

Αντισυνταγματική η κατάργηση ειδικού τιμολογίου ρεύματος σε πολύτεκνους

Δεν είναι επιτρεπτό λέει το ΣτΕ να ταυτίζεται η ειδική, κατά το Σύνταγμα, προστασία των πολύτεκνων οικογενειών με την πρόνοια της Πολιτείας για τις οικονομικά ή κοινωνικά ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Αντισυνταγματική κρίθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η υπ΄ αριθμ. ΥΠΕΝ/ΥΠΡΓ/892/152/8.1.2018 απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την οποία καταργήθηκε το ειδικό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας οικιακής χρήσης των πολύτεκνων οικογενειών και οι οικογένειες αυτές εντάχθηκαν στην ενιαία ρύθμιση εκπτώσεων του τιμολογίου ηλεκτρικού ρεύματος για τα «ευάλωτα νοικοκυριά».

Αναλυτικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 430/2022 απόφασή της (πρόεδρος η Μαίρη Σάρπ και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Χριστίνα Σιταρά) αποφάνθηκε ότι από τις επιταγές του άρθρου 21 του Συντάγματος απορρέει ο «στοιχειώδης απαγορευτικός κανόνας, δεσμευτικός για τον κοινό νομοθέτη, σύμφωνα με τον οποίο δεν είναι συνταγματικώς ανεκτός ο περιορισμός ή η υποβάθμιση της παρεχόμενης στους πολυτέκνους ειδικής φροντίδας χωρίς αποχρώντα λόγο».

Και προσθέτει το ΣτΕ, ότι δεν είναι επιτρεπτό να ταυτίζεται η ειδική, κατά το Σύνταγμα, προστασία των πολύτεκνων οικογενειών με την πρόνοια της Πολιτείας για τις οικονομικά ή κοινωνικά ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Κατόπιν αυτών οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση «αντιβαίνει και ευθέως στις διατάξεις των παραγράφων 2 και 5 του άρθρου 21 του Συντάγματος, στο μέτρο που καταργεί το ισχύον κατά την έκδοσή της ειδικό τιμολόγιο οικιακής χρήσης για τις πολύτεκνες οικογένειες, εξομοιώνοντας την κατά τις διατάξεις του Συντάγματος ειδική προστασία των πολυτέκνων στο πλαίσιο της ασκούμενης δημογραφικής πολιτικής με τις λοιπές διακεκριμένες κατά το άρθρο αυτό του Συντάγματος περιπτώσεις άσκησης κοινωνικής πολιτικής χωρίς αποχρώντα λόγο».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φράγμα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η περιπέτεια με το φράγμα Μεσοχώρας: Πώς έγινε νέο... Γεφύρι της Άρτας

Οι διαδοχικές αποφάσεις του ΣτΕ που μπλοκάρουν τη λειτουργία ενός έργου της ΔΕΗ, το οποίο κόστισε 280 εκατ. ευρώ. Τα χαμένα 34 χρόνια και η νέα προσπάθεια της κυβέρνησης για το «ξεκλείδωμα» του έργου.
Κεραμέως Παπασταύρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Παπασταύρου υποδέχεται αύριο στην Αθήνα τον επίτροπο για το κλίμα

Στο επίκεντρο ζητήματα κλιματικής και ενεργειακής πολιτικής, ενόψει της επικείμενης Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP31), στην Αττάλεια της Τουρκίας. Συναντήσεις και με εταιρείες που επιλέχθηκαν για το Ταμείο Καινοτομίας.
Ολομέλεια Βουλής άδεια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολοκληρώθηκε η ακρόαση φορέων για το νομοσχέδιο αγοράς ενέργειας

Στη Βουλή παρουσιάστηκαν οι θέσεις των φορέων για το νομοσχέδιο βελτίωσης της αγοράς ενέργειας. ΡΑΑΕΥ και ΑΔΜΗΕ στηρίζουν τις διατάξεις για τη βιομηχανία, τις ΑΠΕ, τα data centers και τις ευέλικτες συμβάσεις σύνδεσης στο ηλεκτρικό δίκτυο.
Γουόπκε Χούκστρα προφίλ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Αθήνα ο επίτροπος Κλίματος και Καθαρής Ανάπτυξης της ΕΕ

Στην Αθήνα βρίσκεται σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το Κλίμα, Βόπκε Χούκστρα, για συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρο Παπασταύρου, με επίκεντρο τα ζητήματα κλιματικής και ενεργειακής πολιτικής.