ΓΔ: 2226.58 -0.90% Τζίρος: 71.41 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:02:42
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με το άγαλμα του Αριστοτέλη μπροστά από το κεντρικό κτήριο.

Θεσσαλονίκη: 500 δέντρα στο ΑΠΘ ως φόρος τιμής στους φοιτητές των Τεμπών

Φυτεύτηκαν 500 νέα δέντρα στο campus του ΑΠΘ, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας για την πρασίνιση της πανεπιστημιούπολης. Μια αγριοκερασιά φυτεύτηκε συμβολικά στη μνήμη των φοιτητών που χάθηκαν στα Τέμπη το 2023.

Περισσότερα από 500 νέα δέντρα φυτεύτηκαν στο κεντρικό campus του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), στο πλαίσιο κοινής πρωτοβουλίας της Πρυτανείας και του Δήμου Θεσσαλονίκης για την ενίσχυση του πρασίνου στην πανεπιστημιούπολη.

 Στόχος είναι η συνολική έκταση των 320 στρεμμάτων να μετατραπεί σε πάρκο και χώρο περιπάτου και αναψυχής για όλους τους πολίτες.

Η εκτεταμένη δενδροφύτευση πραγματοποιήθηκε παρουσία του πρύτανη του ΑΠΘ, Κυριάκου Αναστασιάδη, και του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Στέλιου Αγγελούδη.

 Συμβολικά, μια αγριοκερασιά φυτεύτηκε στη μνήμη των δεκατριών φοιτητών και φοιτητριών του ΑΠΘ που έχασαν τη ζωή τους στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών το 2023, όπως ανέφερε ο πρύτανης.

«Για να τους θυμόμαστε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασιάδης, τοποθετώντας στη ρίζα του δέντρου μια πινακίδα αφιερωμένη στα νεαρά παιδιά. 

Ο ίδιος υπογράμμισε πως η ημέρα έχει συμβολικό χαρακτήρα, καθώς «το πανεπιστήμιο είναι εδώ, συνεχίζει και αφιερώνουμε τη δράση της δενδροφύτευσης στη ζωή». Παράλληλα, τόνισε ότι το campus θα αποτελέσει σημείο ένωσης του πανεπιστημίου με την πόλη.

Το όραμα για ένα ανοιχτό και πράσινο πανεπιστήμιο

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης επισήμανε: «θέλουμε ένα πανεπιστήμιο χωρίς κάγκελα. Ένα πανεπιστήμιο προσβάσιμο στην πανεπιστημιακή κοινότητα αλλά και στους πολίτες. Κι εμείς, ως δήμος, συνεισφέρουμε μέσα από τη συνεργασία γιατί η Θεσσαλονίκη έχει ανάγκη από οξυγόνο και από πράσινο».

Ο κ. Αγγελούδης ανέφερε ότι μέσα στα δύο χρόνια της διοίκησής του φυτεύτηκαν συνολικά 21.500 νέα δέντρα σε όλη την πόλη, επισημαίνοντας πως «σπάει ένα ρεκόρ». 

«Είχαν να φυτευτούν τόσες χιλιάδες δέντρα στη Θεσσαλονίκη πάνω από 20 χρόνια», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας τη σημασία του ΑΠΘ ως ιστορικού θεσμού για την πόλη και τη συμβολή του στη μόρφωση και την κοινωνική διαμόρφωση εκατοντάδων χιλιάδων φοιτητών.

Συνέχεια της δράσης και νέες φυτεύσεις

Στη δράση συμμετείχε και ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Αστικού Πρασίνου και Αστικής Πανίδας, Βασίλης Διαμαντάκης, ο οποίος ανέφερε ότι η συνεργασία με το ΑΠΘ θα συνεχιστεί. 

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να φυτευτούν ακόμη 500 δέντρα, ενισχύοντας περαιτέρω τον πράσινο χαρακτήρα της πανεπιστημιούπολης.

«Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια ώστε το campus του ΑΠΘ, που εκτείνεται σε 320 στρέμματα, εκ των οποίων τα 160 είναι πράσινο, να γίνει πνεύμονας και χώρος προσβάσιμος για όλους τους πολίτες», σημείωσε ο αντιδήμαρχος.

 Όπως πρόσθεσε, έχουν ήδη αυξήσει το αστικό δάσος της πόλης κατά 40% και η δράση θα συνεχιστεί με φυτεύσεις και στις περιοχές γύρω από το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών.

Τα νέα δέντρα τοποθετήθηκαν στο μέτωπο της Εγνατίας, μπροστά από την Κεντρική Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ και κατά μήκος της κεντρικής λεωφόρου της πανεπιστημιούπολης.

 Οι παρεμβάσεις υλοποιήθηκαν σύμφωνα με την εισήγηση ειδικής Ομάδας Εργασίας, αποτελούμενης από μέλη ΔΕΠ και ΕΔΙΠ των Τμημάτων Γεωπονίας και Αρχιτεκτόνων, σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία του πανεπιστημίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φοιτητές στο πανεπιστήμιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ήρεμο κλίμα στις φοιτητικές εκλογές Θεσσαλονίκης μετά τα επεισόδια στο ΑΠΘ

Σε ήρεμο κλίμα διεξάγονται οι φοιτητικές εκλογές στα πανεπιστήμια της πόλης, με συμμετοχή παρόμοια με πέρυσι, μετά τα χθεσινά επεισόδια στη Πολυτεχνική Σχολή. Κύρια θέματα φέτος η αναθεώρηση του άρθρου 16 και η αναβάθμιση των ΑΕΙ.
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρύτανης ΑΠΘ: Δεν θα επιτρέψουμε συνθήκες εκφοβισμού στις φοιτητικές εστίες

Ο πρύτανης του ΑΠΘ, Κ. Αναστασιάδης, τόνισε ότι το πανεπιστήμιο ζει από τη διαφωνία, αλλά καταρρέει με εκφοβισμό, καλώντας όλους να καταδικάσουν φαινόμενα στοχοποίησης όσον αφορά τα πρόσφατα γεγονότα στις φοιτητικές εστίες.
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κινητοποίηση φοιτητών για τις εστίες στη Σύγκλητο ΑΠΘ

Φοιτητές που διαμένουν στις εστίες του ΑΠΘ παρενέβησαν στη Σύγκλητο ενάντια στον νέο Κανονισμό, ζητώντας αλλαγές. Εκπρόσωποί τους συναντώνται με τις πρυτανικές αρχές αύριο, ενώ δηλώνουν πως τα αιτήματά τους αγνοήθηκαν.
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επίθεση φοιτητών κατά αντιπρύτανη ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη

Οι πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ κατήγγειλαν επίθεση και προπηλακισμό του Αντιπρύτανη Ιάκωβου Μιχαηλίδη από ομάδα φοιτητών, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Τονίζουν πως τέτοιες ενέργειες δε γίνονται ανεκτές στο πανεπιστήμιο.
Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης όψη
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η εφαρμογή Aristomate διαθέσιμη για φοιτητές ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη

Διαθέσιμη για φοιτητές του ΑΠΘ μέσω Google Play και App Store είναι η εφαρμογή «Aristomate», σχεδιασμένη από τη φοιτητική ομάδα ACMAUTh και τη ΜΨΔ, που συγκεντρώνει κρίσιμες ακαδημαϊκές υπηρεσίες σε ένα εύχρηστο app.
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εξεταστική με tablet για φοιτητές ΑΠΘ από Μάιο – 6 άξονες μέριμνας

Το ΑΠΘ ανακοινώνει ότι χιλιάδες φοιτητές θα συμμετάσχουν στις πρώτες ψηφιακές εξετάσεις με tablet την εαρινή εξεταστική, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή στη φοιτητική εμπειρία με σταδιακή εφαρμογή σε όλες τις σχολές.